Берлин

Дългата нощ на музеите (Lange Nacht der Museen) - края януари

<p style="\\\\\\\\&quot;text-align:" justify;\\\\\\\\"="">Това културно събитие се простира на площ от почти 400 кв.км. Над 100 музея и културни институции отварят вратите си за жителите и гостите на Берлин. Нощта на музеите в Берлин е съпроводена и с множество културни събития - концерти, литературни четения, театрални представления и др. Комбиниран билет за всички музеи струва около 15 евро. Дългата нощ на музеите се провежда и през лятото. Специален транспорт осигурява достъпа до различните музеи и галерии.
Уеб сайт: www.lange-nacht-der-museen.de

Трансмедиале (transmediale) - в началото на февруари
Ежегоден международен фестивал за изкуство, музика и съвременна дигитална култура. Представя разширените художествени и артистични практики и как те се отразяват на начина, по който мислим за технологиите и влиянието на новостите върху всички аспекти от всекидневния ни живот. Фестивалът включва изложби, конференции, филмова програма и много концерти.
Уеб сайт:www.transmediale.de

Берлинале (Berlinale) - около 10-20 февруари
Берлинският международен кинофестивал е сред водещите европейски кинофестивали. Над 19 000 режисьори, актьори и сценаристи от 120 страни участват всяка година в престижния фестивал. По време на фестивала се прожектират около 400 филма, като най-голям е броят на европейските филмови премиери. Ако сте в Берлин по това време не пропускайте да станете част от това невероятно събитие.
Уеб сайт: www.berlinale.de

MaerzMusik - в средата на март
MaerzMusik е музикален фестивал по време, на който се представят нови творби на действащи композитори. Фестивалът преминава границата между традицията и новаторството. Със своята богата гама от оркестрова и камерна музика, експериментални творби, MaerzMusik представя богата панорама на съвременната музика.
Уеб сайт: www.berlinerfestspiele.de

Карнавал на културите (Karneval der Kulturen) - юни
В средата на юни Берлин с удоволствие става сцена на Фестивала на културите. Парадът, който традиционно се провежда в последния ден от фестивала не е за изпускане. Всяка година участниците във фестивала са над 5000, а над 1 млн. души от целия свят идват в Берлин, за да се потопят в уникалната фиеста. Организаторите напомнят, че Фестивалът на културите е не просто едно голямо парти, но и отразява голямото културно многообразие на Берлин. Това е и една добра възможност за жителите на Берлин от различни етнически групи да покажат културното си многообразие.
Уеб сайт: www.karneval-berlin.de

Гей парадът в Берлин (Christopher Street Day)
Най-големият парад за гейове и лесбийки в Европа. Повече от 30 години хората с различна хомосексуална ориентация участват във фестивала, който се провежда в памет на първия голям сблъсък между хомосексуалисти и полиция през 1969 г. в бар "Стоунуол" в Ню Йорк. Фестивалът се радва на подкрепата на обществеността и местната власт.
Уеб сайт: www.csd-berlin.de

Фестивал на пясъчните фигури (Sandsation) - от началото на юни до края на август
Скулптори от цял свят се събират в Берлин, за да покажат какво може да бъде сътворено от пясък. А над 150 000 души посещават фестивала всяка година.Билетът за възрастен струва 6 евро; за студенти, ученици, пенсионери билетът струва 5 евро, а за деца от 4 до 17 години - 3 евро.
Уеб сайт: www.sandsation.com

Classic Open Air - началото на юли
От 1992 г. всяко лято площад Жендарменмаркт (Gendarmenmarkt) се превръща в грандиозна сцена на открито. По време на музикалния фестивал се представя творби от италианската и немската опера, оперета, поп музика, соул, суинг и джаз. Особено впечатляващи за посетителите са музикалните творби, част от които са светлинно шоу, лазер и фойерверки.
Уеб сайт: www.classicopenair.de

Pyronale - първите дни на септември
Уникалното шоу от фойерверки е сред големите атракции на Берлин. Това е и състезание, в който брилянтно се съчетават традиционните фойерверки с артистизма и новостите в пиротехниката.

Маратонът на Берлин - края на септември
Около 20 - 25 септември над 40 000 атлети идват в Берлин, за да участват в най-бързия маратон в света, подкрепяни от над милион зрители. В състезанието участват и хора със затруднения в придвижването, а маратонът обхваща 42 км от града.

Фестивал на светлините - октомври
За около десет дни всяка година през октомври 50 от най-големите забележителности на Берлин светят в разнообразие от цветни светлини и проекции.
Уеб сайт: www.festival-of-lights.de 

Забележителности около Берлин
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
от 891 лв.
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
8 нощувки
Автобус
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
от 891 лв.
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
8 нощувки
Автобус