Берлин

Експресният летищен автобус TXL ще ви закара от летище Тегел (Tegel) до Митте (Mitte; един от най-централните райони на Берлин) само за 4.10 евро за 30 минути. Ако пътувате към район Шарлотенбург (Charlottenburg), може да вземете автобуси Х9 или 109 –цената на билет 2.10 евро, а пътуването трае отново 30 мин. Такси до града струва около 25 евро. За вътрешни полети може да използвате малкото летище Темпелхоф (Tempelhof).
Летище Тегел (Tegel), уеб сайт: www.berlin-airport.de

От летище Шьонефелд (Schönefeld) има експресен летищен влак – цената на билет е 2.80 евро и стига до Берлин за около 30 минути. Иначе има автобус 171, който отива до метро станция Рудов (Rudow), където може да се прекачите на влак в града. Гарата на летищего (S-Bahn Schönefeld) е само на 300 метра от него – цената на билет за влака до Берлин е 2 евро, а пътят отнема около 50 минути. Такси до града ще ви струва 30-40 евро.

Обществен транспорт
Метро системата в Берлин е достъпна и много ефективна. U-Bahn е обикновеното метро. S-Bahn е влакова система, която има три линии обикалящи града. Берлин има три зони: зона А, която е очертана от S-Bahn кръга и обхваща центъра на града; зона В, която свършва на края на града; зона С, която включва най-близките околности на Берлин. Единичен билет струва 2.10 евро, а дневна карта е 6.10 евро. През седмицата влаковете се движат до полунощ, а през уикенда – до късно през нощта. Билети може да си купите на пероните, но не забравяйте и да ги перфорирате – има много контрольори. Ако имате време и ви се разглежда, може да използвате и трамваите. Билети за тях може да си вземете и в самото превозно средство. Може да си купите и туристическа карта, с която вие и три деца може да пътувате 72 часа. Тя ви дава право и на намаление в музеите. Може да си я вземете и за 48 часа. Картата може да закупите от туристическите информационни центрове и в много от хотелите.
Полезни сайтове: www.bvg.de, www.s-bahn-berlin.de и www.bahn.de

Таксита
Такситата в Берлин са относително евтини. Стартовата цена е 2.50 евро, а на километър взимат  по 1.53 евро. Ако си спрете такси на улицата и се нуждаете от кратко пътуване (до 2 км.), има фиксирана цена от 3.50 евро.

Полезна информация: деца да 14 години пътуват безплатно във влаковете, ако с тях е някой от родителите, баба или дядо.

 

 

 

 

 

<p style="\\\\\\\\&quot;text-align:" justify;\\\\\\\\"=""> В Германия има няколко категории влакове: RB - регионални влакове - това са влакове, които се движат на по-къси разстояния във вътрешността на Германия и спират на по-малки гари.

IC/EC: Intercity and Eurocity - влаковете IC свързват по-големи градове в Германия;  влаковете Eurocity свързват Германия с големи градове в съседни европейски страни.

ICЕ: Intercity-Express - това са най-бързите влакове в Германия. Цената за билет с такъв влак е по-висока. В тях се предлагат различни услуги, можете да заредите преносимия си компютър, да слушате музика или да гледат филм. Обикновено спират на по-големи гари. 
 

Забележителности около Берлин
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
от 891 лв.
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
8 нощувки
Автобус
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
от 891 лв.
До Германия и Полша от 22.06 до 01.07.2018г. с
8 нощувки
Автобус