Бора Бора
Бора Бора / Bora_Bora
  виж голяма карта

Бора Бора (Bora Bora) е вулканичен остров от архипелага Дружествени острови във Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и бариерен риф. В центъра му има угаснал вулкан с два върха - Пахиа и Отеману (с височина 727 м).

Пясъкът е ситен като прашец, тропическата растителност се състои предимно от палми и хибискус, а изумрудените води на лагуната са рай за гмуркачите със своя пъстър свят от риби и корали.

Името на острова на таитянски е Пора Пора, което означава "роден първи". Легендата разказва, че върховният бог Таароа е "уловил" с въдица първо този остров от водите на Тихия океан. Когато капитан Кук за първи път научава от таитяните за острова, той погрешно чува "п" вместо "б", въпреки че в таитянския език не съществува звука "б".

Главното селище на острова е Вайтапе в западната част на острова.

Важна информация

Население: 8800 души

Валута: Полинезийски франк (XPF). Приблизително 100 XPF = 1,64 лв.

Свободно можете да пазарувате също така в евро или долари. Можете да обмените пари на летището. В много от големите хотели ще ви обменят валута. Най-изгодно е да плащате в местната валута. 

Широко разпространена е употребата на кредитни карти

Език: Основните езици на острова са френски и таитянски, въпреки че повечето жители на Бора Бора говорят добър английски.

Сайтове за Бора Бораwww.boraboraisland.com

Туристическа информация: Има туристическо бюро в центъра на Вайтапе. Работно време: 8:00 - 16:00 (понеделник - четвъртък), 8:00 - 15:00 (петък), събота и неделя - почивни дни. Тел. (689) 677636

Работно време: Повечето магазини и офиси са отворени между 8:00 и 12:00 и между 13:30 и 17:30 часа. В събота магазините затварят в 11:00 часа. 

Здраве: Питейната вода от чешмата е безопасна в Бора Бора. На острова няма болница, здравни заведения има на съседните острови.

Електричество: В Бора Бора се изпозлва 110 или 220 волта напрежение. Поискайте адаптор в хотела си.

Климат: Времето на острова се дели на сух и дъждовен сезон. Дъждовният продължава от ноември до април с висока влажност и непредвидими тропически бури. От май до октомври е сухият сезон, когато температурата е около 27 градуса.

Бакшиш: Даването на бакшиш не е разпространена практика. Всички цени включват данъци и такса обслужване, така че няма нужда да оставяте допълнителна сума.

Забележителности около Бора Бора
Екзотична почивка на Бора Бора
от 4712 €
Екзотична почивка на Бора Бора
7 нощувки
Самолет
Екзотична почивка на Бора Бора
от 4712 €
Екзотична почивка на Бора Бора
7 нощувки
Самолет