Ботевград

Исторически музей Ботевград
За първи път е октрита музейна сбирка в Ботевград през 1937 година. Тя е била към местната гимназия. 15 години по-късно в основан самостоятелен държавен музей. В музея се съхраняват над 15 000 експоната: оръдия на труда, прибори, битова и строителна керамика, мраморна плоча с образа на Тракийския конник, както снимки и документи, които отразяват миналото на Ботевград и околността.
Адрес: пл. Саранск №1, 2140, Ботевград

Уебсайт: www.museumbot.bg


Часовниковата кула
Часовниковата кула в Ботевград  е силмвол на града. Тя е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изградена е през далечната 1866 година от майстор Вуно Марков. Издига се на височина 30 метра и всъщност е най-високата часовникова кула в цялата страна. Интересни са бароковите елементи и стенописити, които са по корнизите. Архитектът на кулата не е известен. И днес тя работи, но часовниковият механизъм е подновен.

Село Скравена
Село Скравена се намира в Община Ботевград на около 5 километра от град Ботевград. В селото се намира паметникът-костница на Ботевите четници. Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 82-ро място. В костницата са запазени черепите на десет Ботеви четници, които са били от групата на Георги Апостолов. Други забележителности в селото са: "Манастир Свети Николай (Скравена)" и Манастир Свето Преображение. Те също са част от Списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Читалище "Христо Ботев"
Читалището е основано през далечната 1884 година. В него се четат чужди списание (немски, френски, руски), също така се изграят пиеси на Друмев, Островски, Вазов и други. Към читалище "Христо Ботев" е открит и народен театър. Това се случва през трийсетте години на 20 век.

Забележителности около Ботевград
Свързани Пътеписи за Ботевград