Ботевград

Исторически музей Ботевград
За първи път е октрита музейна сбирка в Ботевград през 1937 година. Тя е била към местната гимназия. 15 години по-късно в основан самостоятелен държавен музей. В музея се съхраняват над 15 000 експоната: оръдия на труда, прибори, битова и строителна керамика, мраморна плоча с образа на Тракийския конник, както снимки и документи, които отразяват миналото на Ботевград и околността.
Адрес: пл. Саранск №1, 2140, Ботевград

Уебсайт: www.museumbot.bg


Часовниковата кула
Часовниковата кула в Ботевград  е силмвол на града. Тя е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изградена е през далечната 1866 година от майстор Вуно Марков. Издига се на височина 30 метра и всъщност е най-високата часовникова кула в цялата страна. Интересни са бароковите елементи и стенописити, които са по корнизите. Архитектът на кулата не е известен. И днес тя работи, но часовниковият механизъм е подновен.

Село Скравена
Село Скравена се намира в Община Ботевград на около 5 километра от град Ботевград. В селото се намира паметникът-костница на Ботевите четници. Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 82-ро място. В костницата са запазени черепите на десет Ботеви четници, които са били от групата на Георги Апостолов. Други забележителности в селото са: "Манастир Свети Николай (Скравена)" и Манастир Свето Преображение. Те също са част от Списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Читалище "Христо Ботев"
Читалището е основано през далечната 1884 година. В него се четат чужди списание (немски, френски, руски), също така се изграят пиеси на Друмев, Островски, Вазов и други. Към читалище "Христо Ботев" е открит и народен театър. Това се случва през трийсетте години на 20 век.

Забележителности около Ботевград
Свързани Пътеписи за Ботевград
На зелено училище до Габрово
от 260 лв.
На зелено училище до Габрово
5 нощувки
Автобус
Специална оферта през март в Гранд Рояле 4*, Банско
от 52 лв.
Специална оферта през март в Гранд Рояле 4*, Банско
1 нощувки
Собствен превоз
Ранни записвания в Хотел Сиена Хаус 3*, Созопол
от 22 лв.
Ранни записвания в Хотел Сиена Хаус 3*, Созопол
1 нощувки
Собствен превоз