Будапеща

Ако планирате пътуването си, може да дойдете в Будапеща по време на някое от културните събития в града. Дори и да не уцелите такъв момент обаче, тук винаги се случват неща, на които си струва да присъствате – това е градът на фестивалите. Информация за актуални дати на събитията и относно билети за различните мероприятия може да намерите на  www.jegymester.hu. Също така полезни факти може да научите и от главния туристически офис в Будапеща – Tourinform.                 


Март                     
Пролетен Фестивал Будапеща                          
Във всички по-големи зали и театри в града в продължение на две седмици има представления на всичко – от опера до балет, от класическа музика до драма и т.н. Едновременно с това в много от музеите има и временни изложби. Пропуски може да си купите в билетния център на фестивала на улица 1053 Egyetem tér 5 или в интернет на www.fesztivalvaros.hu. Хотелите по това време на годината се пълнят бързо, така че се организирайте от рано. Фестивалът се провежда от средата до края на март.

Великденски фестивал в град Холоко  
                      
На Великден, в този малък очарователен град в североизточна Унгария, местните носят традиционни носии и организират фолклорен фестивал. Той включва традиционни песни, танци и разбира се традиционни за региона ястия. За информация може да посетите интернет страницата на Унгарската федерация за художествени фестивали www.artsfestivals.hu. Фестивалът е популярен колкото сред унгарците, толкова и сред туристите, така че очаквайте много хора.

Юни, Юли и Август                      
Представления в откритите театри на Будапеща                      
През лятото в Будапеща има широк избор на представления на открито. Едни от най-добрите са: опера и балет в Открития театър Острова на Маргарет; фолклор и танци в театъра в Буда парк; мюзикли в театър Városmajor и рецитали с класическа музика в Доминиканския двор на хотел Хилтън.  Провеждат се от юни до Август. За повече информация - www.artsfestivals.hu         
 
Концерти на Орган в Будапеща                    
Концертите са в църквата Матиас, в прекрасния старинен квартал Буда. От юни до август. В добавка на това в най-голямата църква в града – базилика Св. Стефан също има концерти пред сградата. Ако не държите да седнете, може да слушате безплатно.Провеждат се от юни до август.

Международен Дворцов Турнир, Вишеград                     
Всяко лято този древен град на река Дунав домакинства автентичен средновековен фестивал изпълнен с дуелиращи се рицари на коне и пеша. Провежда се втората седмица на юли. За повече информация - www.palotajatekok.hu                                 

Летен оперен и балетен фестивал, Будапеща                       
Този летен фестивал е единственото време, когато може да видите лятно представление в чудесната Унгарска национална опера в Будапеща. Билети се продават в самата сграда. Средата на юли до началото на август.  (www.opera.hu)                                                          

Гран При на Унгария, Формула 1                 
Едно от най-важните европейски събития от календара на Формула 1 се провежда на пистата Хунгароринг в гр. Могьород. Нужно е да си резервирате хотел с месеци напред, не само защото всичко ще е заето, но и защото цените постепенно се покачват.  Първия или втория уикенд на август. (www.hungaroring.hu)                                                                  

Островният фестивал на о. Обуда на Дунав                     
Започнал през 1994 г. и установил се като унгарският еквивалент на Уудсток, всяка година Островният фестивал привлича млади хора от цяла Европа. Сега е един от най-големите музикални фестивали на континента. Събитието включва различни групи, свирещи рок, джаз, фолк и др., които започват изпълненията си от ранния следобед и продължават чак до сутринта. Също така по това време има и къде да отидете на къмпинг.  Обикновено започва втората седмица на август.

Традиционен занаятчийски панаир, Будапеща            
Панаирът се провежда в квартала около замъка Буда и продължава три дни. Стичат се търговци от цяла Унгария, както и от сдружения извън страната, особено от Румъния. Стоките са главно ръчна изработка и с много високо качество. Като цяло панаирът е част от празненствата по случай денят на Св. Стефан. Провежда се на 20 август.

Денят на Св. Стефан, Будапеща                
Това е национален празник за Унгария. Патронът на страната се почита с поредица от културни събития и невероятни фойерверки на река Дунав в 21.00 часа вечерта. На тази дата унгарците отбелязват и Деня на конституцията си, като церемониално приветстват първият хляб, направен с пшеницата от новата юлска реколта. Провежда се на  20 август

Национален еврейски фестивал, Будапеща                     
Този фестивал се появява на унгарската културна сцена през 1999 г. и включва поредица от събития свързани с еврейската култура. Например – музикални изпълнения, изложби на книги, кабарета и т.н. на различни места из града. Провежда се към края на август или началото на септември. За повече информация - www.jewishfestival.hu                                          

Септември                    
Международен фестивал на виното в Будапеща                   
Този фестивал в квартала около замъка Буда, включва дегустации на вино, изложби, търгове, както и класически и фолклорни музикални изпълнения. Всяка година има по една страна – гост, която също излага своите вина. Провежда се в началото на септември. За повече информация - www.winefestival.hu     

   
Международен панаир Будапеща   
               
В продължение на 10 дни залите на експо центъра в Будапеща – HungExpo, се изпълват с най-новите потребителски стоки от цяла Европа.  Средата на септември. Повете информация можете да намерите тук - www.hungexpo.hu                             

Художествени седмици в Будапеща                      
В чест на започването на сезона на изкуството из всички големи зали в града в продължение на три седмици се поставят специални танцови, класически и театрални представления. Традиционно фестивалът започва на 25 септември – денят на смъртта на Бела Батрок - унгарски композитор и пианист.    

Седмици на съвременната музика                      
Провеждан по едно и също време с Художествените седмици в Будапеща, този триседмичен фестивал включва изпълнения на съвременна музика отново във всички големи зали из града. Започва на 25 септември. За повече информация: Федерация на художествените фестивали – тел. 1/318-8165.                                        

 

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща