Будапеща

Будапеща е известна с антиките на скромни цени, които може да намерите на места като квартала Фалк Микса (Falk Miksa). Един от най-известните унгарски сувенири е херендската керамика, която се произвежда още от 1828 г.  Красивите ръчно нарисувани и оцветени вази, чинии и порцелан са спечелили много златни медали на различни изложби и конкурси. Магазинът на фабриката е на площад Надор (Nádor). Зад ъгъла е площад Vörösmarty, където може да си починете на по чашка кафе и сметанов сладкиш в най-известната сладкарница на града.

Кафе Gerbaud, или продължението на Луксус – обществения магазин с интернационални модни къщи. Пешеходната улица Vaci между площад Воросмарти (Vörösmarty) и търговския площад, е центърът за пазаруване в града. Тук може да намерите сувенири, маркови магазини, вино и няколко галерии. Не пропускайте малките пресечки с техните сладки малки магазинчета и търговци на вино. Много от жителите на града смятат, че цените тук са много високи в сравнение с гигантския мол в Пеща – Westend, или с цените по Големия кръг – булевардът около центъра на града.

Новите магазини са разпръснати из центъра на Пеща. Улица Кирали (Kiraly) е трансформирана в дизайнерски център. Не пропускайте Nagycsarnok на улица Вамхаз (Vámház) -  най-големите  пазарни хали, построени през 1896 г. Що се отнася до храна там има всичко, което Унгария може да ви предложи. Тук може да си купите унгарски специалитети като токайско вино - „Виното на кралете, виното на вината” – със специален вкус, добит от презряло и сбръчкано грозде. Десертно вино, което перфектно допълва сладкиши. На първия етаж се продават висококачествени сувенири като фолклорни кърпи и носии, и др.

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща