Будапеща

Летище
Летището на Будапеща – Ферихеги (Ferihegy), е разположено на 15 км южно от града.  Има няколко начина да се предвижите от летището до Будапеща.

Градски транспорт - автобус №200 Е  - движи се от 05.00 часа до полунощ. Крайната спирка е метростанция Köbánya-Kispest. Оттук можеде да вземете метрото и да стигнете до центъра на града - площад Deák Ferenc. Пътуването отнема около 40 минути. Единичен билет струва 320 унгарски форинта (около 1,20 евро).
Уеб сайт: www.bkv.hu

Мини бусове
Мини бусовете са най-удобни за пристигащите туристи, защото се движат денонощно.
Уеб сайт: www.airportshuttle.hu

Билети можете да си закупите от будките за вестници и машините за билети.

Такси
Таксито ще ви вземе между 5000 до към 8000 форинта (около 30 евро).

Обществен транспорт
В Будапеща има метро, рейсове, тролейбуси, трамваи и градска железопътна мрежа (HÉV). В работни дни автобусите, трамваите и тролейбусите се движат от 04.30 до 23.00 часа. Метрото има три линии.

Билетите за пътуване се купуват преди да се качите в превозното средство; не можете да си купите билет от шофьора. Билети можете да закупите от билетните автомати, будките за вестници и цигари. Един билет е валиден за едно пътуване без прикачване за всички средства на градския транспорт без тези части на HÉV, които са извън територията на столицата Будапеща.
Билетите се перфорират в малки червени кутии, разположени до вратите на автобуси, трамваи, тролейбуси и другите средства за транспорт, преди всяко пътуване. При метрото валидаторите са разположени до ескалаторите.

Контролът по редовността на пътниците е много сериозен. Някои от кондукторите са с униформи, други не, но всеки кондуктор задължително носи червен отличителен бадж и значка с името и снимката си.

Всички унгарски граждани и гражданите на страни-членки на ЕС, които са над 65-годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт на Будапеща.

Цената на билет за единично пътуване е 320 форинта или 1,20 евро. За туристите има множество комбинирани предложения.
Уеб сайт: www.bkv.hu

Таксита
По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

City Taxi (англоговорящи)
Тел: +36 1 211 11 11

Fö Taxi
Тел: +36 1 222 22 22

Rádió Taxi
Тел: +36 1 377 77 77

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща