Будапеща

Баните (The Scéchenyi Baths)
Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в нов бароков стил и са отворени целогодишно. Къпещите се шахматисти, които сте виждали по снимките, прекарват времето си тук.
Адрес: Állatkerti körút. 11
Телефон.: +36 1 363 32 10

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)
Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа, въпреки че еврейското население много намалява през Втората световна война. Тук е и главната синагога, след тази в Ню Йорк е най-голямата в света. До синагогата има и еврейски музей.
Адрес: Dohány u. 2-8

Замъкът Буда (Castle Of Buda)
В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовия музей. Също така има и тесни алеи и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т. нар. "Хълмове на замъка", които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век.

Унгарската Национална Опера (Hungarian State Opera)
Будапеща, заедно с Виена, са международната столица на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения си струва да се посети прекрасната национална опера. Ако решите да отидете, трябва да си вземете билет предварително.
Адрес Andrássy út 22
Тел: +36 1 331 25 50
Уеб сайт: www.opera.hu

Хълмовете Буда, Будавар (Budavar)

В ден, когато е хубаво времето, вземете трамвай или автобус до Хълмовете Буда, а от там стълбовидното влакче. Тук ще намерите мир и спокойствие високо над града и ще се насладите на великолепна гледка. В същото време не пропускайте да посетите и някои от пещерите, които са отворени за достъп. В пещерата Палволжи (Palvology), сред другите неща, може да видите и уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”. Казват, че въздухът в пещерата е лечебен за белодробни болести.

Szoborpark (Паркът със статуите)
Тук ще намерите някои от най-забележимите атракции на Будапеща. Когато фигурите на пролетариатските диктатори вече не са били на политическа почит, са преместени от центъра на града в предградието на Буда. В този парка с комунистическа тематика може да видите гигантски статуи на Ленин, Маркс и Енгелс.
Адрес: Distrikt XXIII on the corner of Balatoni út and Szabadkai út
Уеб сайт: www.szoborpark.hu

Остров Маргарет
Островът носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на острова. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалният фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метохът, в който Маргарет е живяла. На острова има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.
 

Унгарският парламент
Унгарският парламент е една от най – старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най – голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа.

Цитадела (Citadel)
Цитаделата е построена след реолюцията от 1848 – 1849 г. като военна крепост и се намира на най – високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854 г. и основната й функция е да сплашва унгарските бунтовници.

Площад на героите (Hősök Tere)
Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue , непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

Рибарският бастион (Halászbástya)
Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Проектиран е и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947 – 1948г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, направени през Втората световна война.

Църква Матиас (Mátyás-templom)
Църквата Матиас се намира в района на замъка Буда. Според поверия, църквата е построена през 1015 г. Днешният вид на сградата се дължи на влиянието на късния готически стил – втората половина на XIV век, църквата е е реставрирана в края на XIX век. Това е втората по големина църква в средновековна Буда.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)
Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г.

Базилика Св.Стефан (Szent István-bazilika)
Базиликата Св.Стефан e посветена на първия крал на Унгария -  Стефан I на Унгария. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Заедно с Унгарския парламент са най – високите сгради  в Будапеща (96м).

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)
Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Построява се замък от картон и дърво, който става много популярен.

Музей на изящните изкуства
Музеят на изящните изкуства се намира на площада на героите. Построен е за периода 1900 – 1906 г. в еклектичен – неокласически стил. Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство.

Унгарски национален музей
Унгарския национален музей се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на Националната библиотека Сечени (Országos Széchényi Könyvtár) от граф Ференц Сечени. Година по – късно, с ъпругата на графа подарила на музея и своята колекция от минерали.

Музей на приложните изкуства (Iparművészeti Múzeum)
Музеят на приложните изкуства е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива. Той притежава пет колекции. В колекцията „мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в.

Зоологическата и ботаническата градина
В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината е изключително добре поддържана и доста интересна за почитателите на природата.

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща