Будапеща

Хранене
Традиционната унгарска храна е силно повлияна от целия свят, но по такъв начин, че да не бъдат засегнати традициите й. Модерната унгарска кухня е сред най-добрите в Европа. Хората традиционно асоциират унгарската кухня с гулаш, което противно на общоприетото схващане не е яхния, а гъста супа, приготвена с много желание и любов. Задължително трябва да опитате рибената супа, пилешка супа с червен пипер, а също и домашно pörkölt (вид яхния).  В никакъв случай не пропускайте десерта. Най-вкусни от всички възможни може би са щруделите, палачинките "Гундел" (Gundel) и смачканите до пюре варени кестени, гарнирани със сметана.

Café Kör
Café Kör е в централната част на Пеща. Ресторантът не прави силно впечатление от вън, но  не се заблуждавайте. Добрите цени и перфектното обслужване правят ресторанта любимо място на посланици и чужди кореспонденти.
Адрес: Sas u. 17
Телефон.: +36 1 311 00 53
Уеб сайт: www.cafekor.com

Menza
Хората ходят в Menza повече заради компанията, отколкото заради храната. Ресторантът се намира на ул. Liszt Ferenc, която е най-добрата улица в града за барове и елегантни заведения. Цветните тапети и облечените абажури на Menza придават уютна атмосфера.
Адрес: Liszt Ferenc Tér 2
Телефон: +36 1 413 14 82
Уеб сайт: www.menza.co.hu

Mokka
Mokka е в центъра на Пеща. Елегантните стаи са покрити със западно-африкански стенописи и марокански маски. Предлага екзотична храна.
Адрес: Sas u. 4
Телефон: +36 1 328 00 81
Уеб сайт: www.mokkarestaurant.hu

Tom-George Restaurant & Bar
Tom-George Restaurant & Bar, в икономическия квартал, в последните години се е утвърдил като един от малкото комерсиални ресторанти в Будапеща. Във вълнуващи комбинации тук се смесват унгарски, френски, тайландски и много други специалитети.
Адрес: Október 6 u. 8
Телефон: +36 1 266 35 25
Уеб сайт: www.tomgeorge.hu

Baraka
Трудно е да се намери, но си струва усилията. Гурме ресторант с отлична атмосфера в задните улички на Пеща. Главният готвач Виктор Сегал, смесва френска и азиатска кухня, като не пренебрегва и унгарските си корени.
Адрес: Andrássy u. 111, at Andrássy Hotel
Телефон: +36 1 483 13 55
Уеб сайт: www.barakarestaurant.hu

Arcade
Един от най-добрите ресторанти от страната на Буда е Arcade, със същия основател като Café Kör. Собствениците тук са избрали по-луксозен стил както в менюто, така и в интериора. Сервират модерна унгарска кухня с френско и италианско влияние.
Адрес Kiss János Alt. u. 38
Телефон: +36 1 225 19 69
Уеб сайт: www.arcadebistro.hu


Кафенета
Gerbeaud
Определено това място трябва да е в раздела „Задължително за посещение". Тук са идвали аристократите по времето на Австро-Унгарската монархия. Огромните зали са запазили вида си от онзи период.
Адрес: Vörösmarty Tér 7

Уеб сайт: www.gerbeaud.hu

Ruszwurm
Намира се на дворцовите хълмове в Буда. Интериорът е много изискан, с червени кадифени завеси и мраморни маси.
Адрес: Szentharomsag u. 7

Jaffa Kávéház

Това стогодишно кафе е отново в Будапеща, разбира се. Насладете са на привлекателния му интериор, декориран с унгарски орнаменти и тапети от 60-те години на ХІХ век.
Address: Ráday u. 39

Барове и нощен живот
Будапеща предлага всякакъв тип нощен живот, от запушени бирарии до бохемски клубове и скъпи барове с шампанско.

Leroy
Улица Liszt Ferenc е една от най-добрите за избор на барове, с около 20 заведения, всичките едно до друго. Leroy има няколко клона в града. Има удивителен интериор, допълван от кристалните полилеи, направени от бутилки.
Адрес: Liszt Ferenc Tér 10
Уеб сайт: www.leroy.hu

Gundel
Gundel е сред най-известните заведения в Будапеща и малкия шампанско бар в стил Аrt Nouveau е една от основните причини за това.
Адрес: Állatkerti u. 2

Spoon
Добър избор, ако искате просто да седите, да пийвате и да се наслаждавате на Дунава Това е огромен кораб, закотвен на кея на Пеща, с няколко популярни шампанско бара и суши ресторанта.
Адрес: Vigadó tér 3
Уеб сайт: www.spooncafe.hu

А38
Това е плаващ дворец на удоволствието. Тъй като на кораба има няколко бара, както и няколко етажа за танцуване, има по нещо за всеки.
Адрес: Petöfi Híd (Petöfi bridge) on the Buda side
Уеб сайт: www.a38.hu

West-balkán

През лятото много от задните дворове в Пеща се трансформират във външни клубове. Адресите са различни, но West-balkán на ул. Kisfaludy е един от най-популярните.
Адрес: Kisfaludy u. 36

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща