Будва
Будва / Budva
  виж голяма карта

Будва (Budva) е град, разположен на адриатическото крайбрежие и е един от най-посещаваните курорти на Черна гора. В района на Будва има 35 плажа, повечето от които са скалисти. 

Будва е административен център на едноимената община. Градът е известнa туристическа дестинация и привлича туристите със плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът около Будва е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от Кадмус, финикиец, който е бил заточен в Тива и след напускането й той и жена му Хармония намират подслон тук. Градът е бил част от Римската империя, Венеция, Австро-Унгария, от 1944 г. е част от Югославия, а от 2006 г. официално е в пределите на Черна гора.

Заради унищожителното земетресение, което разтърсва града през 1979 г., Будва е изградена наново, като процесът на възстановяване отнема осем години.

Важна информация

Население: 15 000 души

Валута: евро (EUR)

Телефонен код за Будва: +382 86 (старият код за Черна гора +381 вече не се използва)

Интернет страници за Будва: www.budva.travel, www.rivijera.net

Туристическа информация: +382 (0) 33 402814

Спешни телефони: Полиция 122

Бърза помощ 124

Пожарна 123

Здраве: Все още нерешен проблем на Будва заради бурното развитие на града и нарастващия брой на туристите е недостигът на питейна вода. Често през летния сезон през деня има режим на водата, но обикновено това не важи за хотелите. Въпреки това по-добре пийте бутилирана вода.

Банки и обмяна на пари: В Будва няма много АТМ устройства. В града има шест банки. Международните дебитни и кредитни карти се приемат на малко места. Добре е предварително да се снабдите с евро.

Език: черногорски, сръбски

Забележителности около Будва
ЕКСКУРЗИЯ ДО ЧЕРНА ГОРА И ДУБРОВНИК
от 299 лв.
ЕКСКУРЗИЯ ДО ЧЕРНА ГОРА И ДУБРОВНИК
3 нощувки
Автобус
ЕКСКУРЗИЯ ДО ЧЕРНА ГОРА И ДУБРОВНИК
от 299 лв.
ЕКСКУРЗИЯ ДО ЧЕРНА ГОРА И ДУБРОВНИК
3 нощувки
Автобус