Букурещ

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului)
Построен по време на режима на Чаушеско, Дворецът на парламента е най-известната румънска сграда. Може да се включите в тур из сградата. Пищните стълбища и пълните с полилеи стаи, предоставят завладяващи гледки.
Адрес: Calea 13 Setembrie 1
Тел: +40 21 311 3611

Триумфалната арка (Arcul de Triumf)
Подобно на тази в Париж, румънската Триумфална арка е построена в памет на войниците от Първата световна война. Първоначалната арка е построена от дърво през 1922 г., а през 1936 г. е завръшена с гранит. Можете да се изкачите до самия й връх и оттам да се насладите на невероятната гледка към цял Букурещ.
Адрес: Piata Arcul de Triumf

Район Липскани (Strada Lipscani)
Това е историческият център на Букурещ, който е запазил чара на стария град. Намира се между Калеа Виктореи ( Calea Victoriei) бул. Британиу (Bratianu), бул. Царица Елизабета (Regina Elisabeta) и река Дъмбовица. Колекцията от каменни улички приютява множество антикварни пазари, малки бутици и някои от най-примамливите ресторанти и барове на града. През 1400 г. повечето занаятчии от Румъния, Австрия, Гърция и България основали работилниците си именно в тази част на Букурещ. Скоро след това районът станал известен като Липскани (Lipscani), заради много немски търговци от Лайпциг. Днес в тази част на Букурещ има много арт галерии, антикварни магазини и заведения със задушевна атмосфера.

Национален художествен музей (Muzeul National de Arta)
Най-впечатляващата румънска художествена колекция е показана в пищните зали на кралския дворец. Сред множеството европейски произведения може да видите изработки от Рембранд и Ел Греко. В музея има над 100 000 произведения на изкуството, разделени в две секции. Едната представя произведения на румънски творци, а другата показва шедьоври на европейското изкуство.
Адрес: Calea Victoriei 49-53
Тел: +40 21 314 8119

Университет Пиата (Piaţa Universitatii)
В добавка към това, че е център на интелектуалните и политически събития в Букурещ, и главно място за срещи, университетът има и драматична история. По време на революцията от 1989 г. някои от най-яростните битки са били тук. В средата на площада, на малък остров 10 каменни кръста почитат паметта на убитите през 1989 г.  Близо до университета са и Народния театър и Историческият музей.
Адрес: Piaţa Universitatii, B-dul Regina Elisabeta

Румънския атенеум
(Ateneul Roman)
Прекрасния румънски Атенеум е сърцето на букурещката музикална общност. Изящни мозайки и исторически фрески украсяват кръглата сграда от XIX в., която е домакин на впечатляващи оркестрални концерти. Сградата е построена по проект на френския архитект Алберт Галерон. Атенеумът е завършен през 1888 г., а строежът е финансиран почти изцяло с дарения на румънските граждани. "Дай една стотинка за атенеума" остава в историята като една от най-големите обществени кампании за набиране на средства в Румъния. С високия си купол и колони атенеума прилича на древен храм
Адрес: Str. Benjamin Franklin 1
Тел: +40 21 315 0026 or +40 21 315 2567

Музей на румънските селяни (Muzeul Taranului Roman)
Този удивителен музей, открит през 1906 г., е определян като най-добрият румънски музей. В музея са събрани керамика, икони и облекло, впечатляващата изложба от комунизма, както и останките от дървена трансилванска църква от XVIII в. Само тук можете да разгледате над 20 000 традиционни носии. През 1996 г. е обявен за Европейски музей на годината.
Адрес: Şos Kiseleff 3
Тел: +40 21 650 5360
Уеб сайт: www.muzeultaranuluiroman.ro

Музей на еврейската история (Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania)
Този музей, поместен във впечатлваща синагога, построена през 1850 г., свидетелства за еврейското население на Румъния.
Адрес: Str Mămulari 3
Тел: +40 21 311 0870
Уеб сайт: www.romanianjewish.org

Стария княжески съд и църква (Palatul si Biserica Curtea Veche)
Стария княжески съд  е построен през XV в. от Влад Цепеш, познат повече като Влад Дракула. Според легендата, той държал затворниците си под съда. Днес са останали само няколко стени, арки, надгробни паметници и една коринтска колона. Тук е и старата княжеска църква на Букурещ (Biseruca Curtea Veche) - това е и най-старата сграда в града. Запазени са фрески от ХVІ век.
Адрес: Strada Franceza 25-31
Тел: +40 21 314 0375
Работно време: от понеделник до неделя от 10.00 до 17.00 часа

Площад на революцията (Piata Revolutiei)
Докато университета Пиата е бил сцена на едни от най-тъмните дни на режима на Чаушеско, събитиятана Площада на революцията бележат началото на новата епоха. От това място на 21 декември 1989 г. телевизиите по цял свят предават последните мигове от управлението на Чаушеску.

Парк Карол I (Parcul Carol I)
Един от най-красивите паркове в Букурещ, проектиран от френския пейзажен архитект Едуард Редонт. В парка са разположени множество масивни монументи, в един от които се пазят останките Георге Георгиу-Деж - един от комунистическите лидери на Румъния. През лятото в парка се провеждат концерти на открито.
Адрес: Calea Serban Vodá.

Национален театър Букурещ (Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" Bucureşti)
Националният театър Букурещ е един от най – престижните културни институции в Румъния. Театърът е основан през 1852 г., но под друго име. Официално става национален през 1875 г.

Музеят на историята и изкуството (Muzeul Municipiului Bucuresti)
Този музей е разположен в двореца Суту. Дворецът е построен между 1833 и 1834 г. и пази над 300 000 експоната. Един от най-ценните е документ, удостоверяващ за първи път името на град Букурещ от 1459 г., издаден от Влад Цепеш.
Уеб сайт: www.muzeulbucurestiului.ro
Работно време: от сряда до неделя от 10.00 до 18.00 часа; почивни дни - понеделник и вторник

Музей на селото (Muzeul Satului)
Това е най-големият музей на открито в Европа. Площта му се простира на 30 акра по бреговете на езерото Херастрау в едноименния парк. Този невероятен музей има колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата в Румъния. Къщи със стримни покриви, сламени колиби, църкви и мелници от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, за да пресъздата духа на румънското село.
Работно време: понеделник от 09.00 до 17.00 часа; вторник - неделя от 09.00 до 19.00 маса

Забележителности около Букурещ
Свързани Пътеписи за Букурещ