Девин

Покрайнините на Девин предлагат множество пътища и пътеки, по които можете с дни и седмици да бродите сред разнообразна природа - в гъсти гори, по скалисти върхове над просторни била, покрити с килими от цветя, във величествени ждрела и пещери, които спират дъха, до буйни реки и водопади.

Водите на река Девинска и на язовир Въча са богати на риба, срещат се мряна, кефал и най-вече пъстърва, особено в горните течения. В язовира, освен изброените горе има и червеноперка и шаран. В горите около Девин и специално изградените за ловен туризъм резервати се срещат глигани, елени, глухари, диви кози, диви прасета, зайци и други животни.

Девин е изходен маршрут за туристите, привлечени от пещери - Дяволското гърло в Триград и Ягодинската пещера в село Ягодина.

Ако след разходката из планината искате да поплувате или да съберете слънчеви лъчи, насладете се на намиращия се в центъра на града открит басейн с минерална вода или на басейн сред природата с минерална вода в местността Струилица.

Пещерата Дяволско гърло е един от феномените на Триградското ждрело - формирана вследствие на пропадане на земните пластове. По изкопан тунел (150 м) се стига до впечатляваща с размерите си зала на пещерата, която може да побере катедралата "Св. Александър Невски". От залата по виеща се стръмна циментова стълба се стига до естествения вход на пещерата. При изкачване можете да наблюдавате един от най-високите подземни водопади в Европа (42 м). Прочетете повече за пещера Дяволското гърло.

Ягодинската пещера е дълга 10 км, пететажна с лабиритнти и пропасти. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образувания: драперии, сталактити, пещерни бисери, "леопардовата" кожа, сталактони и много други. По желязна стълба се изкачва до зала, наречена “Разломна", където истинското дъно на подземната река е покрито от огромни блокове. Интересно е да се види и т.нар. "Новогодишна зала", с украсената преди години огромна елха. Прочетете подробна статия за Ягодинската пещера.

Величествено и впечатляващо с красотата си, Триградското ждрело е разположено по поречието на река Триградска, на 2 км под село Триград. Същинската част на ждрелото се простира на 2-3 км по протежение на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали, образуващи тесния пролом, откъдето идва още наименованието "Тунела". Височината на скалите на места достига до 250 м. Прочетете подробна статия за Триградското ждрело.

Девинският край е обитаван от местните тракийски племена от края на бронзовата епоха (XIV в. пр.н.е.) до късната античност (IV в. сл.н.е.). Най-разпространените археологически паметници на тракийската култура са многобройните тракийски могили, селища и крепости (Борино, Ягодина, Триград, Грохотно, Върбово, Стойките, Девин и други). Светилища от елинистическата епоха е имало на Виденица и местността Станилово бърде.

Запазени са руини от крепостта на Турлата, Градището край село Гела, крепостта над Девин и Беаднос.

Кемеровият мост датира от римско време. Има един свод. Изграден е без хоросанова спойка в основите. През моста е минавал римският път за Филипи.

Забележителности около Девин
Свързани Пътеписи за Девин
РЕСЕЛЕЦ
от 33 лв.
РЕСЕЛЕЦ
0 нощувки
Автобус
За малини в Берковския Балкан
от 29 лв.
За малини в Берковския Балкан
0 нощувки
Автобус