Флоренция

Летище

Флорентинското летище Америго Веспучи (летищен код FLR) е на около 5 км от центъра. Специален автобус, наричан „Vola in bus”, ще ви откара до града – на жп гара S. Maria Novella (или Firenze SMN). Пътуването отнема около 20 -25 минути и струва около 5 евро. Автобусът тръгва на всеки 30 минути между 06:00 и 23:30 часа и пристига на централната жп гара. Такси от летището до историческия център ще ви вземе 25 евро - тарифата е фиксирана и към нея ще се добави по 1 евро за всеки куфар. От самото летище можете да наемете автомобил.

Уебсайт: www.aeroporto.firenze.it

Много нискобюджетни компании летят до близкото летище "Галилео Галилей" в Пиза. От Пиза до Флоренция можете да стигнете с влак (5,70 евро, вижте www.trenitalia.it), а автобусът е 10 евро (www.terravision.eu/florence_pisa.html). Автогарата във Флоренция се намира точно срещу жп гарата. Ако използвате влак, за центъра на Флоренция слезте на гара "Firenze SMN".

Уебсайт www.pisa-airport.com

Обществен транспорт

Най-добрия начин да се предвижвате е пеша. Центърът на града не е голям и там се намират почти всички забележителности, които трябва да видите. Местната транспортна компания е ATAF. Билетът струва 1,20 евро и 2 евро, ако го вземете в самото превозно средство, и е валиден 70 минути. Също така може да си вземете и транспортна карта за 24 часа, която е 5 евро. Билетите за автобус се купуват от магазини за тютюн (Tabaccheria или само "Т"). Има и четири нощни линии, от които три се движат до 1:00 часа, а само номер 70 - през цялата нощ.

Уебсайт: www.ataf.net

Таксита

Пътуването с такси във Флоренция е сравнително скъпо - от центъра до края на града ще ви излезе около 10 евро. Най-добре се обадете за такси от хотела или ресторанта си, тъй като е трудно да спрете такси на улицата. В центъра има и няколко стоянки.

Влак

Жп гарата на Флоренция е важна свръзка с редица големи градове в Италия, както и за градовете в региона, включително Пиза и Болоня. Централната гара е Santa Maria Novella или Firenze SMN - там трябва да слезете за историческия център. Ако използвате регионален влак, може да се наложи да се прехвърлите на гара Firenze Rifredi, като обикновено това е покрито от билета ви (ако на него пише само Firenze, без уточнение на гарата).

Точно срещу центрлната гара се намира автогарата.

Разписание и цени на влаковете: www.trenitalia.it

Автомобил

Забранено е шофирането в историческия център на града. Паркирането е доста скъпо (около 30 евро за една нощ).

Забележителности около Флоренция