Флоренция
Флоренция / Florenciq
  виж голяма карта

Културното и историческо влияние на Флоренция (Firenze - на италиански) е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен.

Флоренция – пищният град, е име дадено от римляните на това селище, основано през I век сл. Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града.

Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през XIII век и достига върха си през XV в. под управлението на фамилията Медичи, които ръководят града до края на XVIII в. Накъдето и да се обърнете във Флоренция, ще видите необикновени творби на изкуството и архитектурата, които привличат над осем милиона туристи годишно. Във Флоренция се ражда Ренесансът в Италия. Флорентинци създават ренесансовия и неокласическия стил в архитектурата, които изцяло променят облика на Париж, Лондон и Рим. Флорентинските банкери финансират много от португалските и испанските експедиции по време на Великите географски открития. Двата американски континента са наречени на името на флорентинския писател, който твърди, че е техен откривател и картограф - Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град.

Започнете от двореца Палацо Векио, преминете през световно известната галерия "Уфици" и завършете с Катедралата и нейния величествен купол и кула, проектирана от Джото. Над река Арно е мостът Понте Векио с бижутерийните си магазини, както и пищните градини Боболи.

За да погледнете града отвисоко, можете да се качите на Камбанарията на Джото или на купола на катедралата (Дуомо), или пък да се отправите към Пиацале Микеланджело, от другата страна на Понте Векио, което се намира на хълм, разкриващ невероятна гледка към Флоренция.

Важна информация:

Население : 366 000 жители

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари в пощенски клонове, банки и обменни бюра. В банките курсът е най-добър.

Работно време:  Магазините са отворени от 09:00 до 13:00 чasa и от 15:30 до 19:30 чaсa. Затворени са в неделя.

Интернет страници за Флоренция: www.firenzeturismo.ithttp://www.florence-guide.ithttp://www.aboutflorence.comhttp://www.visitflorence.com

Спешен телефон: Карабинери: 112

Полиция: 113

Местна полиция: +39 055 328 3333

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Туристическа информация

В града има няколко туристически информационни центъра около големите туристически обекти.

Уебсайт: www.firenzeturismo.it

Здраве

Аптеките са отворени от понеделник до петък между 09:00 и 13:00 и между 15:30 и 20:00 часа. Адреси на аптеките, които са отворени през уикенда и през нощта, има на вратите на другите аптеки. 

Телефонни кодове

Кодът на страната е +39. Няма код за района но във Флоренция всички телефони започват с 055. Не махайте нулата.

Сигурност

Пазете вещите и ценностите си от джебчии, особено на оживените туристически места, пазарите и в градския транспорт.

Забележителности около Флоренция
Италия - Венеция, Флоренция и Пиза
от 389 лв.
Италия - Венеция, Флоренция и Пиза
3 нощувки
Автобус
Италия - Венеция, Флоренция и Пиза
от 389 лв.
Италия - Венеция, Флоренция и Пиза
3 нощувки
Автобус