Франкфурт

Летище

Летище Франкфурт Майн (Frankfurt Airport, летищен код FRA) се намира на 12 км от центъра на града. То е второто по големина летище в Европа. Местните влакове много удобно свързват летището с Централната ЖП гара на града. За разписание и актуална информация за влаковете посетете www.rmv.de/en/. Автомати за билети и нформационно гише за влаковете има на Терминал 1, ниво 0.

От летището можете да вземете няколко автобуса до Франкфурт, като линии на градския транспорт спират и на Терминал 1, и на Терминал 2.

Летище Хан (Hahn, летищен код HHN), което също обслужва Франкфурт, е на 110 км западно от града. От главния терминал има автобус до Франкфурт, а пътуването отнема час и 45 мин. Билетите са по 13 евро в едната посока и може да си ги купите в самия автобус.

Уебсайт: www.frankfurt-airport.de (летище Франкфурт) 

www.hahn-airport.de (летище Хан)

Обществен транспорт

Транспортът във Франкфурт се състои от система от междуградски влакове, трамваи, автобуси и метро. Единичните билети са около 2,50 евро, а дневен билет е средно 6,50 евро. Ако ви хванат без билет, ще имате сериозни неприятности, особено ако нямате паспорт в себе си. Глобата за нередовен пътник е 40 евро, а контрольорите често не носят униформа.

За централните части на града използвайте метрото, автобуси и трамваи, а ако ви се налага да стигнете покрайнините, качете се на т.нар. S-Bahn (градски влакове).

Туристите може да си купят т.нар. карта Франкфурт (www.frankfurt-tourismus.de) за неограничено пътуване, отстъпки по музеите и намаление на туровете из града. Такава карта може да си купите от туристическите инфо-пунктове, туристическите агенции, централната жп гара и летището.

Уебсайт: www.rmv.de

Таксита

Такситата обикновено са бежови мерцедеси, които могат да бъдат хванати на улицата. Ако си поръчате по телефона, началната цена е 3 евро, а тарифата на километър е около 1,50 евро. Прието е да се дава бакшиш около 10-15% от крайната сметка.

Влак

Франкфурт има три жп гари - централната (Hauptbahnhof), южната (Sudbahnhof) и тази на летището (Flughafen Fernbahnhof).

От Франкфурт можете да стигнете с влак до всяко кътче на Германия, както и Европа. За повече информация, разписание и цени на билетите вижте сайта на националния жп превозвач Deutsche Bahn.

Уебсайт: www.bahn.de.

Забележителности около Франкфурт