Франкфурт

Къщата на Гьоте (Goethe-Haus)

Името я издава - това е родното място на великия немски поет и автор Йохан Волфганг Гьоте, роден през 1749 г. Работно време: понеделник – събота  10:00 – 18:00 ч. неделя и почивни дни 10:00  - 17:30 ч. Вход: 5 евро.

Адрес: Grosser Hirschgraben 23-25

Тел: +49 (0)69 138 800

Уебсайт: www.goethehaus-frankfurt.de

Операта Алте (Alte Oper)

Тази ренесансово украсена опера е унищожена през Втората световна война. Днешната фасада е реплика, а интериорът е изцяло нов. На третия етаж има ресторант и бар с тераса, който е отворен до късно.

Адрес: Opernplatz 1

Уебсайт: www.alteoper.de

Кулата Майн (Main Tower)

Най-известният небостъргач на Франкфурт - висок е 200 м. Гледката от върха е фантастична, а посещението е задължително. Част от кулата е превърната в изложбено пространство. За работното време вижте уебстраницата на съоръжението. Вход: 5 евро.

Адрес: Neue Mainzer Strasse 52-58

Уебсайт: www.maintower.de

Музеят Щедел (Städelsches Kunstinstitut)

Един от многото музеи по Шаумайнкай (редицата с музеи покрай кея). Тук ще намерите творби на Рембранд, Реноа, Рубен, Ван Айк и Ботичели.

Работно време: 10:00 - 18:00 часа, в сряда и четвъртък - 10:00 - 21:00, понеделник - почивен ден. Вход: 12 евро.

Адрес: Schaumainkai 63

Уебсайт: www.staedelmuseum.de

Музей EXPLORA

Оптичните илюзии и изобщо всичко, което може да обърка мозъка, са специалитетът на музея EXPLORA. Обиколката ви започва с поставянето на 3D очила. Музеят ще ви разкрие как действат и простите, и особено сложните зрителни измами. 

Вход: 15 евро, happy hour (17:00 - 18:00 часа) - 5 евро.

Уебсайт: www.exploramuseum.de

Природонаучен музей Зенкенберг (Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum)

Tози природонаучен музей съдържа множество уникални или изключително редки в световен мащаб видове. Вътре ще видите вкаменелости на динозаври, сред които на Тиранозавър Рекс, раптори и други.

Работно време: 9:00 - 17:00 часа, сряда: 9:00 - 20:00 часа, уикенди и национални празници: 9:00 - 18:00 часа. Вход: 6 евро

Адрес: Senckenberganlage 25

Уебсайт: www.senckenberg.de

Германският филмов музей (Deutsches Filmmuseum)

В музея ще се запознаете с филмовото изкуство от самата му "праистория" до наши дни. Ще разкриете оптичните илюзии, които са в основата на седмото изкуство, ще се разходите из реплики на велики студиа за заснемане и производство на специални ефекти. В музея има и кино, което прожектира филми в оригиналните им версии. Вход: 5 евро.

Адрес: Schaumainkai 41

Уебсайт: http://deutsches-filminstitut.de

Музей на комуникацията (Museum für Kommunikation)

Основан през 1958 г. като Федерален музей на пощата, днес Музеят на комуникацията проследява непрестанно променящия се свят на информационните технологии. Историята на комуникацията започва от месопотамските плочки с надписи и достига до днешните нови медии.

Работно време: 9:00 - 18:00 часа, уикенди и официални празници: 11:00 - 19:00 часа, понеделник - почивен ден. Вход: 3 евро.

Адрес: Schaumainkai 53

Уебсайт: www.mfk-frankfurt.de

Музей на световните култури/ Галерия 37 (Museum de Weltkulturen/ Galerie 37)

Tози музей е мястото, където се срещат култури и начини на живот от цял свят, и основателите му виждат мисията си като създаване на диалог за преодоляване на различията. В Галерия 37 (Galerie 37) можете да видите съвременни творби от индиански, африкански, австралийски и индонезийски автори.

Адрес: Schaumainkai 29-37

Уебсайт: www.weltkulturenmuseum.de

Библейската къща (Bibelhaus)

Библейската къща в Музея на брега на реката (Erlebnis Museum) ще ви доближи физически до библейските истории. Там ще видите реплика на лодка, базирана на археологически открития в района, в който е проповядвал Исус. Има и номадска шатра от времето на Авраам, която ще ви помогне да си представите как са живели хората по онова време. Ще чуете и религиозна музика от преди 3000 години, ще усетите как всъщност мирише мирото... Музеят е подходящ за посетители на всякаква възраст.

Работно време: 10:00 - 17:00 часа, сряда - 10:00 - 20:00 часа, неделя и национални празници - 14:00 - 18:00 часа, понеделник - почивен ден. Вход: 5 евро.

Адрес: Metzlerstrasse 19

Уебсайт: http://bibelhaus-frankfurt.de

Музей на комичното изкуство Карикатура (Caricatura - Museum für Komische Kunst)

Това е един от най-новите музеи във Франкфурт, но зад стените му се крие огромно богатство от оригинални карикатури. В музея се организират прожекции, литературни четения и кратки постановки, по време на които да се посмеете от сърце. Работно време: 10:00 - 18:00 часа, сряда - 10:00 - 21:00 часа, почивен ден - понеделник. Вход: 5 евро.

Адрес: Weckmarkt 17

Уебсайт: www.caricatura-museum.de

Мол MyZeil - невероятна архитектура

Италианския архитект Масилиамо Фуксас е избрал стъклото като основен градивен елемент на уникалната сграда.

Забележителности около Франкфурт