Забележителности - Хайделберг

Старият град (Altstadt)

Започва на площд Бисмаркплац (Bismarkplatz), който е основна свързваща точка за автобусите и трамваите. Оттам тръгнете по Хаупщрасе (Haupstraße) и минете покрай замъка.

Туристическият офис в града организира обиколка с екскурзовод из стария град, която продължава около два часа и струва около 11 евро. Обиколките се провеждат в събота от 14:00 часа, начална точка Universitätsplatz. (Университетсплац), а между април и октомври - и в петък от 14:00 часа.

Замъкът (Schloss)

Издигащият се над стария град замък, изграден от червен пясъчник, е едно от най-красивите германски укрепления в ренесансово-готически стил.

До замъка можете да стигнете като се качите пеша по стръмния хълм, на който е разположен, или като използвате въжената железница (на немски "Bergbahn", www.bergbahn-heidelberg.de) от спирка Kornmarkt на Zwingerstraße (Цвингерщрасе). Двупосочен билет струва около 6 евро. Вход за замъка: 5 евро. Работно време: 8:00 - здрач.

Рупрехт-Карлс Университет

Най-старият германски университет, основан 1386 г. Факултетите му са разпръснати из целия град, но не пропускайте старата и новата сграда на университета, които се намират в стария град.

Уебсайт: www.uni-heidelberg.de

Студентският затвор (Studentenkarzer)

От 1778 до 1914 г. студентите с лошо поведение (задяване на момичета, пиене и др.) са били хвърляни в Студентския затовр, зад старата сграда на университета. Там са се хранели само с хляб и вода и престоят им е можел да бъде прекъснат само при сериозни причини (например да се явят на изпит).

Вход: 2,50 евро. Работно време: 10:00 - 18:00 (вторник-неделя, април-септември), 10:00 - 16:00 (вторник-събота, октомври-март).

Курпфелцишес музей (Kurpfälzisches)

Този музей представя археологически находки, историята на Хайделберг, произведения на изкуството.

Работно време: 10:00 - 18:00 часа (без понеделник). Вход 3 евро, в неделя 1,80 евро.

Адрес: Hauptstraße 97

Мерхенпарадис (Märchenparadies)

Това е мини тематичен парк с герои от приказките, игрална площадка и мини-влак.

Вход: 3 евро. Работно време: 10:00 - 18:00 (в неделя, празници, юли и август до 19:00 часа)

Адрес: Königstuhl 5a

Уебсайт: www.maerchenparadies.de

Зоопаркът

Работно време: 9:00 - 18:00 часа. Вход: 8 евро. Адрес: Tiergartenstraße 3.

Уебсайт: www.zoo-heidelberg.de

Забележителности около Хайделберг