Халкидики

Археологическият музей в Полигирос

Всички открити древни артефакти от Халкидики са изложени в Археологическия музей в Полигирос.

Работно време: вторник-неделя от 8:00 до 14:30 часа. Билет: 1,50 евро.

Тел. +30 2371 - 022148

Арнея

Старинна Арнея е разположена в подножието на планина Холомондас. Тесните и павирани улички със старите си господарски домове в цвят охра и люляк, къщите с подпорите и издадените балкони, свидетелстват за разцвета, който е преживяла Арнея. Посетете Етнографския музей и църквата "Свети Стефан".

Неа Мудания

Неа Мудания се намира на Касандра на около 60 км от Солун и е най-големият град и търговски център на Халкидики. През лятото в Неа Мудания се провеждат Фестивалът на сардините и Морският фестивал.

Древната Стагира - родното място на Аристотел

Смята се, че през 384 г. в Стагира е роден Аристотел. Днес тук има само руини. Ако сте любител на разходките, край Старига има екопътека, която преминава покрай крайбрежието. В близост се намира и Паркът на Аристотел, посветен на естествените науки. Там се издига паметник на Аристотел, както и много механизми, демонстриращи интересни явления от физиката - компас, слънчев часовник и стъклена лупа, ефектът на водовъртежа, вдлъбнато огледало. Стагира и паркът се намират на по-малко от километър от село Олимпиада.

Олимпиада

Селцето Олимпиада се намира в най-североизточната част на Халкидики. С кристално чисти води, прясна риба, сервирана в традиционни таверни и фамилни хотели, Олимпиада ще ви очарова.

Агиос Мамас

Това е една от най-значимите праисторически местности на Халкидики.

Акантос

Най-важният древен град-пристанище на североизточен Халкидики, колония на Андрийците. Основан в средата на VII в. пр. Хр. на мястото на праисторическо селище.

Древният Менди

Древният Менди се споменава от Тукидид като колония на Еретрия, основана на Палини - най-западният полуостров на Халкидики.

Планината Холомондас

Гъста, с богата фауна, надарена с прекрасни местности и кътчета с магическа красота, планината Холомондас е значима притегателна дестинация за запалените любители на планинския и селския туризъм.

 

Полуостров АТОС (АТОН)

Планината Атос (Атон)

Достъпът до Света гора е с канута от Уранополи и с лодки от Иерисо и Ормос Панатияс в Ситония. Днес има двайсет манастира. Повечето от тях наподобяват укрепени замъци отвън, което ни напомня, че монасите някога са отблъсквали пирати, християнски кръстоносци и османски турци. Най-трудно е да се сдобиете с разрешително за достъп - само десет чужденци на ден могат да посетят Атон (и неограничен брой гърци). Първата задължителна стъпка е да се сдобиете с препоръчително писмо от консулския отдел на вашето посолство в Атина, за да влезете в Атон на точно определена дата. Те ще ви насочат за следващата стъпка – получаване на разрешително.

Неа Рода

Неа Рода  се намира между Уранополи и Иерисо. Основна историческа забележителност в селището в фактът, че на това място Ксеркс, царят на Персия, прокопава канал, за да скъси морския път на флота по време на нашествие в Гърция през 480 г. пр. н. е. На 1 км от Неа Рода има къмпинг със син флаг.

Света гора - Уранополи

Уранополи е един наистина забележителен град, който се намира на границата меджу човешкото и божественото. Градът свързва Света Гора с останалата част на Гърция, намира се на 120 км от Солун.

 

Полуостров КАСАНДРА

Храмът на Зевс в Калитеа

Храмът на Зевс е бил едно от най-важните светилища на Зевс в Древна Гърция. Издигнат е през V в. пр. Хр. Сред руините на храма ще видите запазени до днес мозайки.

Самата Калитеа (букв. "красива гледка") се смята за сърцето на нощния живот на Касандра.

Криопиги

Криопиги се намира, на около 90 км от Солун и има едни от най-чистите плажове на полуострова. Разполага със съоръжения за водни спортове, къмпинг, много заведения. Разположен е амфитеатрално върху покрит с борове хълм.

Ханиоти

Ханиоти е по-скоро семеен курорт. Плажовете са с бял, ситен пясък и са удостоени със син флаг заради високото си качество.

Полихроно

Съчетава традиционен стил със спокойствие.

Агиа Параскеви (Лутра)

Това селище е популярно заради горещите си минерални извори.

Град Касандра

Касандра е столица на общината Касандра и е сравнително неизвестен град, тъй като няма много туристически атракции, но е пълен с живот през зимата. Има чудесни плажове. 

Пещерата Петралона

Намира се в западното подножие на планината Кацика. Пещерата става световноизвестна, когато през 1960 г. там е открит череп на арантроп на възраст 700 000 години. Вход: 5 евро

За информация и записване: +30 237 - 3071671

Неа Потидеа

Намира се на около 66 км от Солун, на ръкава Касандра, и е известен с канала, който някога е разделял Касандра от останалата част на Халкидики. Днес два моста ви свързват с плажовете, подходящи изключително за млади хора - с многобройни барове и съоръжения за водни спортове. 

Афитос

Афитос се смята за едно от най-красивите и оживени селища на Касандра. Запазил е традиционната си архитектура с каменни къщи и улици.

Неа Фокея

Това е селце на Касандра с 1500 жители, които лятото "набъбват" до 10 000. На хълма над града се издига византийска кула, построена през 1407 г. Оттам можете да видите и хълмовете на съседния "ръкав" Ситония.

Празникът на града е на 29 юни - денят на Св. св. Петър и Павел.

Потидеа

Потидеа (на ръкава Касандра) е основан около 600-та година пр. Хр. от заселници от Коринт. През Персийските войни изиграва важна роля, а оттеглянето му през 432-31 година пр. Хр. от Първото атинско съюзничество предоставя един от поводите за Пелопонеската война.

 

Полуостров СИТОНИЯ

Олинтос

Намира се в Ситония, само на 3 км от морския бряг, на брега на едноименната река. Нарича се още Неа Олинтос, за да се различава от древното селище. Сред развалините на древното селище Олинтос са открити най-старите мозайки в Гърция (V в. пр. Хр.)

Рибарските селца Пиргадикия и Никити

Никити се намира на около 40 км източно от Неа Мудания. Има чисти плажове, а всеки петък от сутринта до 13:00 часа се провежда традиционен пазар, откъдето можете да си вземете мед и други местни продукти. Пиргадикия е построена амфитеатрално и от всяка точка можете да видите Света гора и полуостров Ситония.

Торони

Торони, на северозападния край на полуостров Ситония на Халкидики, е основан от халкидите от Евия през VIII- VII в. пр. Хр.

Геракини

Намира се на около 80 км от Солун. Заради разположението си в сърцето на полуостров Халкидики е подходящ за отправна точка за екскурзии и по трите "ръкава". Геракини има отличен плаж с бял пясък.

Ормос Панагиас

От това пристанище можете да се качите на лодка за Атон.

Каламици

Това е малко селище, изключително спокойно, подходящо за семейна почивка.

Неос Мармарас

Това е може би най-популярният курорт на Ситония. Намира се на около 110 км от Солун. Има дълги и чисти плажове и активен нощен живот.

Порто Куфо

Това е най-голямото естествено пристанище в Гърция. Селището има 100 жители и се състои само от няколко къщи и няколко туристически съоръжения. Природата в района е отлично съхранена.

Сарти

Сарти е сред най-предпочитаните дестинации на Ситония. Около селцето има няколко добри къмпинга. Посетете го на 15 август за местните тържества в чест на Дева Мария.

Сикия

Сикия е сред най-старите селища на Ситония с отлични плажове със син флаг. 

Забележителности около Халкидики
Свързани Пътеписи за Халкидики
Великден в хотел Porto Carras 5* all inclusive промо цени
от 375 лв.
Великден в хотел Porto Carras 5* all inclusive промо цени
3 нощувки
Собствен превоз
Kassandra Palace 5* до -15% , Халкидики, почивка в Гърция 2018
от 185 лв.
Kassandra Palace 5* до -15% , Халкидики, почивка в Гърция 2018
3 нощувки
Собствен превоз
Великден в Гърция Porto Carras 5* all inclusive промо цени
от 375 лв.
Великден в Гърция Porto Carras 5* all inclusive промо цени
3 нощувки
Собствен превоз