Копривщица

Работно време на музеите в Копривщица: всички музеи в Копривщица работят от 9:30 до 17:30 (1 април - 1 ноември) и от 9:00 до 17:00 (1 ноември - 1 април). Почивни дни: понеделник (за музеите на Дебелянов, Каблешков и Ослековата къща) и вторник (за музеите на Каравелов и Бенковски). Билетите са по 4 лв. за всеки музей или 6 лв. за общ билет за всички музеи. Ослековата къща е с отделен билет 2 лв. 

Архитектурно-исторически резерват Копривщица

Включен в Списъка на 100-те национално туристически обекта заради цялостно запазените си архитектурни ансамбли от епохата на Възраждането.

Музей Лютовата къща

Построена е през 1854 година и представлява шедьовър на късната копривщенска възрожденска архитектура. Построена е специално за Стефан Топалов.Притежава богата стенописна украса отвътре, а отвън стените са оставени гладки. На приземния етаж се намира постоянна изложба на оригинални плъстени килими от копривщенския музеен фонд и колекция от съвременни плъсти. Особено голямо внимание се обръща на "синята стая" , чиято алафранга е с богато украсена рамка и ниша, която прилича на театрална сцена със завеси и красиви декорации. Намира се в Средната махала в града. 

Къща музей Георги Бенковски

Тази сграда от 1831 година пресъздава автентичната битова уредба в родния дом на апостола на Априлското въстание. Музеят е посветен на Гаврил Хлътев, по-известен като Георги Бенковски. Представен е документален материал, свързан с живота и дейността му. Къщата прави впечатление с архитектурата си - представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането. В експозицията е изложена и оригиналната пушка на войводата. Над къщата се намира паметникът на Георги Бенковски.

Къща музей Любен Каравелов

Сградата представлява комплекс от три сгради - родната къща на писателя от 1810 година с възстановка на битовата обстановка, "Стопанската сграда" от 1820 година с експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ и двуетажната сграда от 1835 година. Намира се близо до коритото на река Тополка. Притежава обшиен красив двор. Най-интересна е печатарската машина на писателя, която той закупува през 1871 година. С нейна помощ той е печатал вестниците си, както и списание "Знание" и Ботевия вестник "Знаме". 

Къща музей Тодор Каблешков

Това е родният дом на видния възрожденец. Той е един от най-изящните и представителни паметници на копривщенската възрожденска архитектура. Чрез лични вещи, възстановки с оригинални етнографски материали и документи са представени животът и революционната дейност на Каблешков. Къщата е построена от майстор Генчо Младенов през 1845 година. През 1935 година тази сграда става първият реставриран копривщенски възрожденски паметник.

Къща музей Димчо Дебелянов

В музея са представени животът и литературното творчество на големия български поет Димчо Дебелянов. Възстановена е семейно-битовата обстановка, в която е живял той. Построена е от дядото на поета през 1830 година. Има два етажа и притежава голям красив двор, в който се намира трогателната скулптура на майката на Дебелянов. Обърнете внимание, че таваните на къщата са много ниски в сравнение с други възрожденски къщи. 

Музей Ослековата къща

Построена през 1856 година, тази къща е изключителен паметник на българската късновъзрожденска жилищна архитектура. Намира се в тесен двор и се състои от мазе, приземие и етаж. Фасадата й се изписана от Самоковски майстори. Тази къща е най-посещаваната в Копривщица. По стените й са очертани пана и пейзажи. Етнографската екзпозиция, показана за пръв път през 1956 година, представя оригинални женски облекла и накити, ръчно плетени чорапи и др. Собственик на къщата е бил Ненчо Ослеков, който участва през 1876 година в подготовката на въстанието.

Църквата Успение Богородично

Построена е през 1817 година от мирковски майстори. Отличава се с високата си архитектурно-художествена стойност. Разгледайте иконостаса от 1821 година.

Калъчевият мост

Наричан е още Мостът на първата пушка и е един от символите на Копривщица. Изграден е през 1813 година от грубо дялани камъни. Реставриран е след 100 години от правнука на първоначалния строител Хаджи Найден Калъчев. Оттам идва и името на моста. Наричан е още  Първата пушка, тъй като на 20 април 1876 година тук е произведен първият изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание.

Мавзолеят костница

Издигнат е в памет на участниците в Априлското въстание, които са избити от османците.

Други забележителности:
- Мемориалният комплекс със скулптурната фигура  на войводата Бенковски.
- Старинни мостчета и чешми.
- Църквата "Св. Никола" от 1844 година.

Какво да видим - забележителности около Копривщица

Средна гора

Средна гора се намира в Централна България, разположена е между Стара планина и Горнотракийската низина. Най-високият връх на Средна гора е връх Богдан – 1604 м. От планината извират реките: Тополница, Луда Яна, Пясъчник и др. Планински преход в Средна гора може да се комбинира с нощувка в хижа Средногорец.

Стара планина

Стара планина разделя България на Северна и Южна. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев - 2376 м. Планината е пресечена от множество туристически маршрути, има и много хижи. 

Клисура

Град Клисура се намира на 25 км от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Градът е известен с героизма на своите жителите по време на Априлското въстание през 1876 г., след което е почти напълно опожарен.

Стрелча

Сред полегатите хълмове и вековни гори в подножието на Средна гора е разположена Стрелча. Тук можете да се насладите на уникални природни забележителности и археологически паметници като тракийския комплекс Жаба могила, историческия музей на града и крепостта Стрелчанско кале.

Панагюрище 

Панагюрище също като Копривщица има богата история и забележително културно-историческо наследство. 

Забележителности около Копривщица
Свързани Пътеписи за Копривщица
СПА Нова година в Хотел Свети Никола 4*, Сандански
от 302 лв.
СПА Нова година в Хотел Свети Никола 4*, Сандански
2 нощувки
Собствен превоз