Лондон

Летища

Лондон се обслужва от пет основни летища: Хийтроу (Heathrow), Гетуик (Gatwick)), Станстед (Stansted), Лондон Сити (London City Airport) и Лутън (Luton).

Високоскоростният влак Експрес на Хийтроу (www.heathrowairport.com) за сумата от 16,50 паунда ще ви закара до станция Падингтън (Paddington). Имайте предвид, че Хийтроу е най-голямото и натоварено летище в Европа с петте си терминала и традиционно закъсняващи полети, които изчакват за свободна писта за кацане. Проверете предварително полета и изхода си и предвидете повече време за придвижване.

Хийтроу Експрес се движи на всеки 15 минути и пътуването отнема около 15 минути.

Уебсайт на Хийтроу Експрес: www.heathrowexpress.com

Друг вариант е влакът Хийтроу Кънект (Heathrow Connect), който се дивижи по-рядко и спира на няколко междинни спирки. Пътуването до Падингтън отнема около 25 мин. Цена: 16,50 паунда двупосочен.

Уебсайт: www.heathrowconnect.com

Може да използвате и линия Пикадили на лондонското метро. Пътуването ще ви отнеме около 1 час в зависимост от дестинацията.

От Гетуик (www.gatwickairport.com) можете да стигнете до Лондон с влакче Гетуик Експрес (Gatwick Express). Пътуването отнема 30-35 мин. до станция "Виктория", еднопосочен билет е 16,90 паунда.

Уебсайт: http://gatwickexpress.com

Друг вариант е влак на "Саутърн Рейлуей". Стига до станция "Виктория". Пътуването отнема 35-40 мин., влакчетата потеглят на всеки 15 минути. Цената на билета е 11,90 паунда, а ако резервирате билет по-рано, може да падне до 3,75 паунда.

Уебсайт: www.southernrailway.com

На всеки 15-20 минути потеглят автобусите на "ИзиБас" (easyBus), като цените на билетите започват от 2 паунда. Пътуването отнема около 60-90 минути (в зависимост от трафика). Резервирайте онлайн.

Уебсайт: www.easybus.co.uk

От летище Станстед (www.stanstedairport.com) вземете Станстед Експрес (Stansted Express), който стига до станция "Ливърпул стрийт" ("Liverpool Street"), единичното пътуване по този маршрут ще ви струва 17 паунда.

Уебсайт: http://stanstedexpress.com

Друг вариант е автобус на компания "Теравижън" (9 паунда еднопосочен билет до "Ливърпул стрийт", уебсайт: www.terravision.eu) или минибус на "ИзиБас" (цените започват от 2 паунда и стигат до 8 паунда, резервирайте онлайн: www.easybus.co.uk).

Летище Лутън (www.london-luton.co.uk) е разположено на 34 мили от града и се обслужва от няколко превозващи компании. Най-евтината е "еasyBus", тя предлага билети от 2 паунда (резервирайте онлайн: www.easybus.co.uk). Летището има и своя жп гара (Luton Airport Parkway). Влаковете се движат 24 часа в денонощието, в най-натоварените периоди има до 10 влака на час. Билетите струват 12 паунда в едната посока. Пътуването отнема от 20 до 55 минути.

Летището Лондон сити (www.londoncityairport.com) е разположено в града и чрез DLR лесно ще стигнете до метрото.

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Лондон се състои основно от автобуси, огромно метро с 11 линии и т.нар. железопътен DLR. Метрото е най-бързият и най-лесният начин да пътувате из града, особено през пиковите часове.

Ако не бързате, автобусите са приятен и интересен начин да обиколите града. Да разглеждате града от червен автобус с два етажа е класика.

Много от автобусите се движат и през нощта.

Уебсайт на лондонския градски транспорт: www.tfl.gov.uk.

Добра идея е да си закупите пътническа карта Oyster (http://oystercard.com), която е по-икономична от хартиените билети, ако ще останете в британската столица за повече от 2-3 дни.

Таксита

Да се возите в черните таксита на Лондон е задължително. Те са много удобни и просторни. Има място за доста пазарски чанти. Мини такситата също са алтернатива.

Черни таксита (Black Cabs)

Тел.: +44 (0)20 7272 0272

Мини таксита (Mini Cabs)

Тел: +44 (0)20 7387 8888

Дамски таксита (жени шофьори)

Тел: +44 (0)20 7272 3300

Корабче

По Темза се движи мрежа от водни линии на градския транспорт и екскурзионни корабчета. Придвижването с кораб по Темза е по-бавно и малко по-скъпо от метрото, но ви разкрива невероятни гледки към най-големите забележителности на града.

Уебсайт: www.tfl.gov.uk

 

Забележителности около Лондон
Свързани Пътеписи за Лондон
Лондон - европейска панорама
от 1339 лв.
Лондон - европейска панорама
9 нощувки
Автобус