Ловеч

Архитектурно историческият резерват „Вароша“
Кварталът Вароша е старата част на гр.Ловеч.В него посетителите могат да видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането.

Музеят "Възраждане и националноосвободително движение" или Музеят „Васил Левски“
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 30-то място в него. Намира се в сграда, която е построена на мястото на къщата на сподвижника на Апостола Васил Левски - Марин поп Луканов. Музеят е създаден през 1954 година. В него посетителите могат да видят една от най-богатите колекции от лични вещи на Апостола на свободата: печатничка, сабя, оригинален портрет от 1870 година както и восъчната фигура на Апостола.


Адрес: кв. Вароша; ул. "Марин Поплуканов" № 14
Телефон за връзка: (068) 601 407
Работно време: април – октомври 8,00–12, 00/ 14, 00-18, 00 ч.;ноември – март 8,00 - 12,00 / 13,00 – 17,00.
Website: http://lovechmuseum.hit.bg/info.html

Етнографската експозиция в Драсовата къща
Къща - музей на Иван Драсов. Той е бил сподвижник и укривател на Левски. В къщата е представен битът на богато търговско семейство от края на деветнадесети и началото на двадесети век. Експозицията "Драсова къща" е открита през 1973 година.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16
Телефон за връзка: (068) 601 399
Работно време:
летен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 14:00ч. до 18:00ч.
зимен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

Рашовата къща
Рашовата къща е изградена през далечната 1835 година. Тя е завещана на  Регионалния исторически музей  от собственика й на име Ненчо Рашев. Той е бил известен културен деец.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16

Къщата на Чешнето.
Къща музей на Христо Цонев - Латинеца, който е притежател на Къкринското ханче. Там Левски се е укривал

Регионалният исторически музей, Ловеч
Музеят е създаден през 1895 година. Тогава е функционирал като музей на читалището в гр. Ловеч на име "Наука". През 1906 година музеят е преименуран на Ловешки народен музей "Феликс Каниц". през годините е преименован много пъти и чак през 90-те години на 20 век вече е Регионален исторически музей на Ловешка област. В момента музеят разполага с 4 отдела, от които: "Археология"; "Етнография"; "Нова и най-нова история на България" и "История на България XV - XIX век".
Адрес: 5500, гр. Ловеч, пл. „Тодор Кирков“ 1
Телефон за връзка: (068) 601 382
Website: http://www.rim-lovech.com/?page_id=10
E-mail: imlovech@yahoo.com

Църкви в Ловеч:

- Църквата "Св. Неделя" - най-старата в града
- Църквата "Св. Богородица" - тя е национален паметник на културата
- Църквата "Успение Богородично" 
- Новата църква в централната градска част- Катедрален храм"Св. св. Кирил и Методий"


Художествената галерия - Ловеч
В Художествената галерия - Ловеч са представени творби от живопис, графика, приложни изкуства, скулптура. Открита е през 1964 година.
Адрес: ул. "В. Караконовски" 1
Телефон за връзка: (068) 601 261

Галерията "Дарение Казаков"
Галерията представя 285 творби, откоито рисунки, керамични платна и графики на художника Димитър Казаков - Нерон.
Адрес: в кв. Вароша

Старинният площад
Старинният площад в гр. Ловеч носи името на Тодор Кирков, виден ловешки националреволюционер. На площада е и издигнат паметник в негова чест.
Адрес: в кв. Вароша

Хълмът Хисарлъка
Намира се точно на квартала Вароша на гр. Ловеч. Там посетителите могат да видят останки от величествената средновековна българска крепост ( архитектурно-исторически резерват) от втората половина на деветнадесети век. Там се намира и 14-метров паметник на Апостола на свободата - Васил Левски.

Мостът на Колю Фичето
Забележителният покрит мост на Колю Фичето е построен в периода 1872-1874 година и е единствения на Балканския полуостров. Той е пешеходен и с дюкани от двете страни. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри делани и плочести камъни и специален варов разтвор.

Покритият мост над река Осъм
Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града. Той се намира точно до легендарния мост на Колю Фичето.

Паркът Стратеш
Още през далечната 1926 година благодарения на членове на туристическите дружества на гр. Ловеч е започнато залесяване и офромяне на парка Стратеш, който се намира на хълма Стратеш. До парка може да се стигне от квартала Вароша по красиви улици, които са заобиколени с невероятни възрожденски къщи. Мястото е прекрасно за почика и разходка, има хотел и ресторант, за тези, от вас, които биха искали да отседнат там.
Адрес" на десния бряг на река Осъм.


Паркът Баш бунар
Намира се покрай гр. Ловеч, при изхода за гр. Троян. Мястото къщо е прекрасно за разходка в природата, както и има ресторант и други уютни заведения.

Зоопаркът
Зоопаркът в Ловеч е вторият по големина зоопарк в България. Създаде е през 1961 година. Намира се в парк Стратеш, сред зеленина, на изключително разгърнати площи, пресъздавайки естествените условия на много от животинските видове

Алеята на космонавтите
Алеята е изградена през 1988 година. На това място всеки космонавт, който дойде, посажда брезичка.

Забележителности около Ловеч
Свързани Пътеписи за Ловеч
Чудесата на Софийската Света гора
от 28 лв.
Чудесата на Софийската Света гора
0 нощувки
Автобус