Мадрид

Летище

Мадридското летище Барахас (Barajas, летищен код MAD) е на малко повече от 10 км североизточно от града. Най-евтиният начин да стигнете до Мадрид е с метро - линия 8 се движи до спирка Nuevos Ministerios за около 30 минути, а билетът за метрото до и от летището струва 2 евро.  

Можете да се качите и на експресния автобус, който стига до спирки О'Донъл, (O'Donell), Сибелес (Cibeles) и Аточа (Atocha). Еднопосочен билет струва 2 евро (подробности на www.emtmadrid.es/lineaAeropuerto/index.html). Ако полетът ви е през нощта, можете да използвате нощната линия до летището, като еднопосочен билет е 9,90 евро (виж www.madshuttle.com/night.html)

Автобуси 200 и 204 се движат от летището до Пласа Колон (Plaza Colon) и Авенида де Америка (Avenida de America).

Таксито излиза около 30 евро (през нощта и в неделя е повече) и пътуването отнема 30-60 минути в зависимост от трафика.

Уебсайт на летището: www.aena.es

Обществен транспорт

Метро системата на Мадрид се състои от 16 линии, които обслужват както града, така и предградията. Метрото е най-ефективният начин да се придвижвате и се движи ежедневно от 06:00 до 02:00 часа.

Автобусната мрежа ЕМТ се състои от около 100 линии, включително и полезния „обиколен маршрут” (автобусите са маркирани с буквата „С”). Автобусите се движат ежедневно от 06:00 до 23:30 часа. Нощните автобуси (buhos) тръгват от Пласа де Сибелес (Plaza de Cibeles). В нощите преди събота, неделя и официални празници между 1:00 и 5:30 часа се движи нощен автобус (MetroBuho), който върви по маршрута на метрото. Някои от спирките му не са на очевиdни места, особено в пешеходната част на Мадрид, така че се информирайте предварително. 

Единичен билет за всички средства на градския транспорт струва 1,50 евро, билети за десет пътувания - 9 евро. Има също така еднодневна карта за 5,20 евро, двудневна за 10 евро, тридневна за 11,60 евро, петдневна за 17,60 евро и седмична за 23,60 евро.

Уебсайт: http://ctm-madrid.es

В Мадрид се движат и градски влакове (cercanias), които свързват столицата с предградията и прилежащите градчета. Те са най-удобният начин да стигнете от северните до южните части на града, както и да додстигнете по-отдалечените от центъра забележителности.

Таксита

Кога такситата са свободни, може да разберете от табела, на която пише „Libre”, поставена на предния прозорец или от зелената лампа на покрива на колата.

Radio-Taxi Asociación Gremial: +34 914 475 180

Radio-Taxi Independiente: +34 914 051213

Тeletaxi: +34 913 712131

Влак

Мадрид е важен жп възел, откъдето можете да стигнете до всички части на Испания. За разписания и цени на билетите вижте сайта на испанските железници: www.renfe.com

Автомобил

Можете да наемете автомобил от летището, жп гарата и много други оживени места в Мадрид. Но бъдете сигурни, че винаги имате карта подръка, защото улиците, особено в центъра, са трудни за ориентиране и няма места, където бихте могли да спрете и да се консултирате.

Забележителности около Мадрид
Свързани Пътеписи за Мадрид