Мадрид

Трите големи художествени галерии

Трите главни художествени галерии са на близко разстояние една от друга и заедно представляват прекрасна изложба на историята на западното изкуство. Фактът е, че всеки един от тях е толкова голям и „Единният билет за трите галерии” може да се окаже билет към изтощението. Хубавото в случая е, че пропускът важи една година.

Прадо (Museo Prado)

Прадо е най-известната. Откакто е отворена преди двеста години, колекцията на галерията постоянно расте. И все пак най-добре познатите шедьоври са били там още при създаването и: Гоя и Веласкес, Тициан, Рубен и най-вече Бош.

Затворен е в понеделник. Вход: 10 евро, безплатно за деца под 18 години.

Уебсайт: www.museoprado.es

Музей Тисен – Борнемиса

Този музей представя немски картини от XVII в., импресионизъм, руски конструктивизъм, поп изкуство, както и други стилове. Вход 8 евро. Безплатно за деца под 12 години с придружител.

Адрес:  Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado 8

Уебсайт: www.museothyssen.org

Музеят Рейна София (Museo Reina Sofia)

Поместен е в огромна бивша болница. Сградата датира от средата на XVIII в. и са добавени външни асансьори от прозрачно стъкло и стомана. Колекцията се състои главно от испански платна от XXв. , като най-известната от тях несъмнено е Guernica, на Пабло Пикасо.

Вход: 6 евро

Уебсайт: www.museoreinasofia.es

Кралския дворец (Palacio Real)

Кралският дворец в Мадрид е великолепно творение, създадено през 1764 г. Построен е, за да замести замъка Алкасар, който бил изгорял 30 години по-рано. Туристи се допускат почти из целия дворец, включително и в Оръжейната и Аптеката. Вход: 8 евро ( в сряда е безплатно за граждани на ЕС).

Адрес: Plaza de Oriente, тел: +34 914 548 800

Уебсайт: www.patrimonionacional.es

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал се намира на 50 км северозападно от Мадрид. Основан е от Фелипе II и е построен, за да отбележи победата при Сан Куентин. Работата започва през 1563 г. и завършва през 1584 г., а мястото на манастира е избрано по съвети на астролози, доктори, философи, теолози и архитекти. Ел Ескориал е построен с идеята да запази симетрия и аскетичност, а в същото време да показва и силата на испанската корона. За това говорят помещенията на слугите, кралските покои (Горната къща) и покоите на принца (Долната къща). Манастирът е едно от най-посещаваните места около Мадрид.

Уебсайт: www.sanlorenzoturismo.org

Площад Сибелес (Plaza de Cibeles)

Площад Сибелес е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Карлос III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782 г.

Парк Буен Ретиро (Parque del Buen Retiro)

Паркът Буен Ретиро или просто Ел Ретиро е най-големият в града. Площта му е 1,4 кв.км и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен  с красиви скулптури и паметници.

Катедрала Алмудена (Santa María la Real de La Almudena)

Катедралата Алмудена е католическа катедрала в Мадрид, построена в периода 1879 - 1993 г. Изработката й е доста впечатляваща – съчетава неокласика с модернистични елементи.

Централният площад на Мадрид (Plaza Mayor) 

Централният площад на Мадрид се намира само на няколко преки от друг известен площад – Пуерта дел Сол. Той има правоъгълна форма с размери 129 на 94 м, като е заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад.

Базилика Св. Мигел (Basílica San Miguel)

Базиликата Св. Мигел е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745 г. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор.

Кралска базилика Сан Франсиско ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande)

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде е римокатолическа църква. Основната й фасада гледа към площад Сан Франсиско. Базиликата е изпълнена в неокласически стил през втората половина на XVIII век. 

Вратата Алкала (Puerta de Alcalá)

Вратата Алкала е неокласически паметник, разположен на площада на независимостта. Намира се близо до центъра на града и е на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро.

Забележителности около Мадрид
Свързани Пътеписи за Мадрид
Уикенд в Мадрид със самолет
от 539 лв.
Уикенд в Мадрид със самолет
3 нощувки
Самолет