Марсилия

Летище

Най-близко е международното летище Марсилия-Прованс (Marseille Provence Aeroport, летищен код MRS), което се намира на около 30 км от центъра на Марсилия. До него можете да стигнете с директен автобус, който потегля за гара Сен Шарл (Gare Saint Charles) в Марсилия на всеки 20 минути между 5:10 и 0:10 часа. Еднопосочен билет струва 8,50 евро, а пътуването трае около 25 минути. След 0:10 часа има специални автобуси, съобразени с кацащите полети.

Можете и да вземете такси, като до центъра на Марсилия ще платите около 40 евро през деня и 50 евро през нощта. На летището ще откриете и всички международни компании за коли под наем.

Уебсайт на летището в Марсилия: www.mrsairport.com

Уебсайт на летището в Марсилия - Терминал 2: :www.mp2.aeroport.fr

Уебсайт на автобуса летище-Марсилия: www.navettemarseilleaeroport.com

Влак

Можете да стигнете до Марсилия с високоскоростния влак TGV (TGV Méditerranée). Оттам можете да направите връзка с основните градове в Европа и Франция. Разстоянието между Марсилия и Париж с него се изминава за три часа, до Лион се стига за 1 час 45 минути, а до Ница - за 2 часа.

До гарата (Gare Saint Charles) можете да стигнете и с двете линии на метрото, както и с много автобуси.

Уебсайт: www.tgv.com

Пристанище

Mарсилия има старо пристанище (Vieux Port) и ново пристанище (което се използва за товари). От пътническия фериботен терминал (Gare Maritime) на старото пристанище (намира се на около 250 м южно от площад "Плас Де Ла Жолиет" (Place de la Joliette) можете да вземете ферибот за Корсика, Сардиния, Тунис и Алжир. Проверете предварително от кой кей отплавате. Освен това между двата кея на старото пристанище се движи безплатен ферибот.

Уебсайт: www.sncm.fr

Корабче се движи до острова Ив и Фриул (Frioul) ежедневно на всеки час - час и половина (вижте разписанието на сайта долу) от старото пристанище. Цената на двупосочен билет е 15 евро. Пътуването трае около 20 минути.

Уебсайт: www.frioul-if-express.com

Такси

Тарифите на такситата са около 2 евро на километър, а минималната сметка е 5,50 евро. Трябва да платите допълнителна такса за куфарите си, освен ако не са ръчен багаж. Имайте предвид, че увеличената тарифа на такситата важи между 19:00 и 7:00 часа през седмицата и цял ден в неделя и на официални празници. Ако имате съмнения, че шофьорът ви е измамил, запишете номера на таксито (написан е отзад на автомобила, обикновено на стъклото) и отидете в туристическия офис на улица La Canebière 4, където ще ви върнат парите, ако сте били измамени.

Taxis Radio Marseille: Тел. + 33 (0) 4 91 02 20 20

24h/24: Тел. + 33 (0) 4 42 14 24 44

Градски транспорт

В Марсилия можете да се придвижвате с автобус, трамвай или метро. Цената на билета е 1,70 евро, с един билет можете да пътувате до един час, след като го перфорирате (през това време можете да сменяте неограничен брой превозни средства). Можете да си вземете и еднодневен билет за всички линии или билет за 5 или 10 пътувания, ако ще пътувате повече. Билетите се продават на метростанциите, в автобуса и в кафенетата. Има и мрежа от нощни автобуси.

Трамваите имат две основни линии.

Метрото има две линии, които се движат между 5:00 и 22:30 часа (в петък, събота и неделя до 00:30 часа).

Автогарата за основните междуградски дестинации с автобус се намира на около 150 м вдясно от централната гара (Gare Saint Charles). Можете да си купите билет от гишетата на съответните компании или направо в автобуса.

Уебсайт (градски транспорт): www.rtm.fr

Уебсайт (градски и междуградски транспорт) : www.lepilote.com

Автомобил

Движението в центъра е изключително натоварено, а много от улиците са тесни и/или еднопосочни, затова най-добре оставете колата си и използвайте градския транспорт. Можете да паркирате на някой от 72-та паркинга в Марсилия, 15 от които са обществени.

Ограничението на скоростта в населени места е 50 км/ч, на главен път - 90 км/ч, на магистрала - 110 км/ч.

Забележителности около Марсилия