Марсилия

Базиликата Нотр Дам дьо ла Гард (Notre Dame De La Garde)

Най-голямата забележителност в Марсилия е църквата Нотр Дам дьо ла Гард. Намира се на хълм над града и се издига на височина от 154 м. На върха на камбанарията й има близо 10-метрова позлатена статуя на Дева Мария на 12-метров пиедестал. Намира се на около 1 км от старото пристанище. Посетете и криптата.

Работно време: 7:00 - 19:00 часа (през лятото може и до по-късно).

Уебсайт: www.notredamedelagarde.com

Крепостите Сен Жан и Сен Никола (Fort Saint-Jean и Fort Saint-Nicolas)

Крепостта Сен Жан е издигната от рицарите от Ордена на Свети Йоан от Ерусалим (които по-късно основават Малта). По-късно Крал Рене издига високата кула на крепостта след атаката на Арагон през 1423 г. Сегашният си вид укреплението придобива по времето на крал Луи XIV в. Тогава е издигната и крепостта Сен Никола.

В крепостта Сен Жан се помещава и Музеят на европейските и средиземноморски цивилизации. в който са представени редица любопитни изложби - мултимедия, книги, списания. филми, музикални инструменти.

Уебсайт: www.musee-europemediterranee.org

Замъкът Иф (Château d'If) и остров Фриул (Frioul) 

Построен през 1507 г. и използван за затвор до XVII век, замъкът Иф е вдъхновил Александър Дюма за романа "Граф Монте Кристо".

Корабче се движи до остров Иф и остров Фриул ежедневно на всеки час - час и половина (вижте разписанието на сайта долу) от старото пристанище. Цената на двупосочен билет е 15 евро. Пътуването трае около 20 минути.

Вход за замъка: 5 евро. Работно време: 9:30 - 18:30 часа (май-август, всеки ден); 9:30 - 17:30 часа (септември-март, затворен в понеделник); 9:30 - 17:30 (април, всеки ден)

Уебсайт: www.frioul-if-express.com

Историческият музей (Musée d'Histoire de Marseille)

Музеят представя експонати, свързани с историята на Марсилия от самото й основаване. 

Работно време: 12:00 - 19:00 (понеделник-събота). Намира се на старото пристанище.

Музеят на модата (Musée de la Mode)

Музеят представя над 2000 модела облекла и аксесоари. Възможно е да е затворен за смяна на експозицията. 

Адрес: 11 La Canebière, до старото пристанище. Вход: 3 евро.

Стадион "Велодром" (Stade Vélodrome)

Това е стадионът на футболния отбор "Олимпик Марсилия", на него са изиграни седем срещи от световното първенство по футбол през 1998 г. През юли и август има обиколки с екскурзовод (цена: 5 евро).

Адрес: 3, Blvd Michelet 8e

Дворецът Лоншан (Palais Longchamp)

Дворецът Лоншан се намира в едноименния парк. В него днес се помещават Музеят на изящните изкуства и Природонаучният музей. 

Teл. +33 (0) 491 138900

Марсилската катедрала (Cathédrale de la Major)

Марсилската катедрала или Сент Мари дьо ла Мажор, е католическа катедрала, съставена от разположени една до друга две църкви.

Плажът Прадо (Plage du Prado)

Намира се в края на крайбрежния панорамен път. Това е основният марсилски пясъчен плаж. С постоянния си бриз е подходящ за първи уроци по уиндсърфинг.

Абатството Свети Виктор (Saint-Victor)

Toва е най-старата църква в Марсилия, построена върху гробовете на първите мъченици на града.

Адрес: 3, Rue de l'Abbaye

Уебсайт: www.saintvictor.net

Забележителности около Марсилия