Милано

Летища

Милано има три основни летища: Малпенза, Линате и Бергамо (Орио ал Серио)

Малпенза (Malpensa, летищен код MXP) е на около 50 км от центъра на Милано, който може да бъде достигнат с автобус, влак и такси. Таксито излиза 85 евро (фиксирана тарифа летище-Милано без междинни спирки).

Aвтобуси тръгват от Терминал 2 на всеки 20 минути и стигат до централната гара за 40-60 минути (зависи от трафика). Еднопосочен билет струва 7,50 евро. Експресният влак от Малпенза тръгва от терминал 1 на летището. Билетите са 11  евро, а пътуването трае около 40 минути (уебсайт с разписание на влака: www.malpensaexpress.it). Влакът спира на гара Кадорна (Cadorna), откъдето имате връзка с ММ1 и ММ2 линии на метрото, както и на Централна гара (Milano Centrale). Не забравяйте да валидирате билета си на машините на перона преди качване във влака.

Можете да използвате и директен автобус на компанията Autostradale от летището до централната гара на Милано. Билет 7,50 евро. (www.autostradale.it)

Между двата терминала на летището се движи безплатен автобус на всеки 15-20 минути, но често опашките са големи и може да се наложи да почакате доста.

Уебсайт на летище Малпенза: www.sea-aeroportimilano.it

От Линате (летищен код LIN) са около 7 км до центъра на Милано. Пред летището на всеки 10 минути спира автобус 73 от градския транспорт, който стига до площад San Babila, откъдето имате връзка линия 1 на метрото. Внимавайте - трябва да се качите на автобус 73, който пътува за "SAN BABILA M1", a не за "S. FELICINO". Има и експресна линия 73 (X73) само с една междинна спирка до площад San Babila.

Можете да използвате и директен автобус на компанията Autostradale от летището до централната гара на Милано. Билет 4 евро. (www.autostradale.it)

Таксито излиза около 18 евро.

Уебсайт на летище Линате: www.sea-aeroportimilano.it

Бергамо (Орио ал Серио, Orio al Serio, летищен код BGY) е по-малко летище и е на около 50 км североизточно от Милано. Може да отидете до центъра на Милано с автобус, спирката е непосредствено пред залата за пристигащи. Едночасовото пътуване струва 10 евро в едната посока и 15 в двете.

Можете да използвате и директен автобус на компанията Autostradale от летището до централната гара на Милано. Билет 9,90 евро. (www.autostradale.it). Другията вариант е автобусът на летището, билет 10 евро (http://ticketonline.orioshuttle.it). Такси ще ви вземе около 100 евро.

Уебсайт на летище Бергамо: www.orioaeroporto.it

Обществен транспорт

Местната компания за градски транспорт в Милано се нарича ATM и включва метро, автобуси и влакове. Билети и транспортни карти може да се закупят от билетните офиси на ATM, информационните пунктове и билетните машини. В неделя се предлага промоция за семействата – четири човека пътуват с един билет. Не забравяйте да валидирате билета си на машинката в автобуса веднага след качване. Единичен билет е 1 евро и важи за всички транспортни средства в рамките на 75 мин. Дневен билет е 3 евро, двудневен - 5,50 евро. 

Метрото има две линии - червената ММ1, зелената ММ2 (които се пресичат на метростанция Кадорна) и жълтата ММ3. До 2015 г. трябва да са завършени ММ4 и ММ5. Метрото работи от 6:00 до 24:00 часа, в събота до 2:00 часа.

Има и жп подземни линии (т.нар. passante ferroviario), обозначени с буквата S, свързващи Милано с предградията му.

Радиобус (Radiobus) се движи от 20:00 до 2:00 часа. Бусовете са сребристи и спират на спирки със син шестоъгълен знак "Radiobus". Автобусът ще ви остави на всяко място. Трябва да резервирате предварително (най-малко половин час по-рано) на тел. 02 - 4803 4803. 

Уебсайт: www.atm-mi.it

Таксита

Такситата обикновено са бели и може да се хванат на улицата или на стоянки, намиращи се най-често пред жп гари и метростанции. Началната тарифа е около 3 евро. Крайната сметка зависи от куфарите, които носите, деня и часа. Ако поръчате такси по телефона, таксиметърът започва да отчита от момента на тръгване на таксито към вас. Има допълнителни такси за празници и през нощта.

Влак

Централната гара (Milano Centrale) се обслужва от националния жп превозвач Trenitalia. Оттам имате директни връзки с почти цяла Италия, както и с много европейски градове. Връзка с линия 2 и 3 на метрото 

Уебсайт: www.milano-centrale.com

Гара Кадорна (Cadorna) се обслужва от жп компанията Ferrovie Nord (www.fnmgroup.it). Удобна е, ако пътувате за гара Como Lago (езерото Комо). Връзка с линии 1 и 2 на метрото).

Гара Гарибалди (Garibaldi) е спирка на вътрешните жп линии за Милано

Автобус

Главната автогара е ММ1 Lampugnano (Лампуняно), откъдето тръгват автобуси за цяла Италия и някои европейски градове. Основен превозвач е Autostradale (www.autostradale.it)

Забележителности около Милано
Свързани Пътеписи за Милано
Баварски замъци и Швейцария
от 920 лв.
Баварски замъци и Швейцария
7 нощувки
Автобус
Сан Ремо и Лазурния бряг: Най-добри
от 1095 лв.
Сан Ремо и Лазурния бряг: Най-добри
7 нощувки
Самолет
Топ цени: Милано със самолет
от 333 лв.
Топ цени: Милано със самолет
3 нощувки
Самолет