Мюнхен

Февруари

Карнавалът (Fasching)

Веселбата преди Великите пости се характеризира с цветни паради и маскени балове. На пазара Viktualienmarkt има специално организирани събития. Празненствата, които достигат кулминацията си след Сирни Заговезни, продължават от 4 до 6 седмици, в зависимост от Великите пости. За конкретни дати може да проверите в Туристическия информационен център (www.muenchen.de)

Март

Силният сезон на бирата (Starkbierzeit)

По време на Силния сезон на бирата на сериозните пиячи дават свежата реколта, за да ги укротят до Октоберфест. Дори и само една халба от тежкото пиво, което се вари специално за сезона, ще утоли жаждата на най-големите привърженици на бирата. Сезонът започва от третия петък на Великите пости и продължава две седмици. Марки бири, които завършват на суфикса „-ator”, например Salvator, са създадени да се консумират специално по време на постите. Това отклонение от строгите правила на постите е одобрено от местните преди доста време.

Април и май

Битакът Auer Dult

Това е стара мюнхенска традиция – цветущ осемдневен битак, който се появява три пъти годишно. Ценни антики, както и бракувани стари предмети чакат най-умелите в изкуството на пазарлъка да ги вземат. Търговците разполагат сергиите на площад Mariahilfplatz в последната събота на април (Maidult), в последната събота на юли (Jakobidult) и в последната събота на октомври (Herbst Dult).

Улични шествия със статуята на Исус Христос

На осмия четвъртък след Великден из целия регион може да видите улични шествия с облечени коне, момичета в бяло, свещеници, както и статуя, символизираща Исус Христос, която хората носят заедно с други атрибути.

Юни

Филмов фестивал в Мюнхен

Този фестивал в края на юни не е толкова популярен, колкото този в Берлин, но също привлича страшно голяма публика.

Уебсайт: www.filmfest-muenchen.de

Музикалният фестивал Tollwood

Този музикален фестивал, организиран от природозащитниците, приветства свободния дух на джаз музиката, блуса и рока. Започва от третата седмица на юни и продължава до първата на юли. Провежда се в Олимпия парк (Olympiapark). 

Уебсайт: www.tollwood.de

Юли

Фестивал на операта и Мюнхенско лято на музиката

Оркестърът на Мюнхенската филхармония и Баварската опера показват най-доброто от сина на Мюнхен – Вагнер, както и от други виртуози като Моцарт, Орф, Махлер, Щраус. Продължава през целия месец юли. За повече информация попитайте в Туристическия информационен център в града.

Гей парадът

Големият ден за стоте хиляди гейове и лесбийки, които живеят в града, привлича хора от цяла Бавария. Този изпълнен със забавление парад с неговите невероятни облекла и фризури, е едно от най-големите събития от този тип в цяла Европа. Провежда се в средата на юли.

Уебсайт: www.csd-munich.de

Август

Летен фестивал в Олимпия парк (Olympiapark Sommerfest)

Този посещаван летен фестивал близо до площад Coubertin е открита сцена за класическа музика, рок, джаз, както и представления, които се играят в Открития театър на парка. Входът е свободен.

Септември

Октоберфест

Въпреки името си, най-известният бирен фестивал в света е в по-голямата си част през септември. От последната седмица на септември, в продължение на 16 дни, центърът на Мюнхен се превръща в нещо, което може да наречем най-големия панаир за забавления в света. Това е бирен фестивал, който обаче включва много други вълнуващи събития, както и различни сергии за пазаруване. През 2010 година фестивалът празнува стотната си годишнина. Започва предпоследната събота на септември и завършва в първата неделя на октомври. Хотелите са препълнени, резервирайте рано. Прочетете и подробна статия за Октоберфест.

Ноември

Коледни базари (Christkindlmarkt)

Всяка вечер от 17:30 часа се носи класическа коледна музика из Коледния пазар, на украсения навсякъде с лампички, площад  Marienplatz. Започва от края на ноември до Бъдни вечер. Коледни базари има и на още няколко места в града, включително на поляните, където се провежда Октоберфест. Прочетете повече за коледните базари в Мюнхен.

Забележителности около Мюнхен
Свързани Пътеписи за Мюнхен
ЕЗИКОВ ЛАГЕР БАД ШУСЕНРИД, ГЕРМАНИЯ
от 3082 лв.
ЕЗИКОВ ЛАГЕР БАД ШУСЕНРИД, ГЕРМАНИЯ
13 нощувки
Самолет
ЕЗИКОВ ЛАГЕР БАД ШУСЕНРИД, ГЕРМАНИЯ
от 3082 лв.
ЕЗИКОВ ЛАГЕР БАД ШУСЕНРИД, ГЕРМАНИЯ
13 нощувки
Самолет