Мюнхен

Летище

Летище Мюнхен (летищен код MUC) е разположено на около 40 км северно от града. Най-лесният начин да стигнете дотам е с влаковете S1 и S8, които стигат дотам за 41 и респективно 35 минути от централната гара (Hauptbahnhof). S1 се движи от 3:45 часа на всеки 20 минути до 23:25 часа. S8 тръгва към 3:18 часа и се движи на всеки 20 минути до 00:38 часа. Цената на еднопосочен билет е 10 евро. 

Автобусът за летището потегля на всеки 20 минути от централната гара, гара Busbahnhof и Arnulfstrasse и стига за малко над 40 минути. Трябва да знаете обаче, че автобусът се движи по аутобана и тъй като следобед има големи задръствания, пътуването може да отнеме над 2 часа. Първият автобус тръгва от центъра на града в 5:10, а последният - в 19:50 часа. От летището тръгва в 6:20 (от Терминал 2) и се движи до 21:40 часа. Такси от летището струва около 60 евро.

Уебсайт: www.munich-airport.de

Друго летище край Мюнхен, използвано от нискобюджетните авиокомпании, е това в Меминген (известно още като Munich West, Allgau или Flughafen Allgau). Оттам можете да стигнете до Мюнхен с директен автобус, чието разписание е съобразено с кацащите полети. Цената на еднопосочен билет е 20 евро или 15 евро, ако го купите онлайн на www.allgaeu-airport-express.de.

Уебсайт: www.allgaeu-airport.de

Обществен транспорт

Има широка мрежа от метро (U-Bahn), наземни влакове (S-Bahn),  автобуси и трамваи, преплитаща се около централните площади Маринплац (Marienplatz) и Карлсплац (Karlsplatz). Транспортът функционира отлично и в центъра на града е по-лесно да се придвижвате с него, отколкото с кола. Дневна карта за цялата MVV мрежа (Münchner Verkehrs und Tarifverbund) струва 10 евро, а само за централната зона – 5 евро. Билет за еднократно пътуване само в една зона (напр. центъра) е 2,30 евро. Ако сте до петима възрастни, вземете си карта Partner, която ви дава голямо намаление за градския транспорт.

Картата “Munich card” за 9.80 евро ви дава право на отстъпка в някои хотели, магазини и музеи и е валидна за неограничен брой пътувания в центъра на града.

Уебсайт: www.mvv-muenchen.de

Таксита

Всички лицензирани таксита имат идентификационен номер, който пътниците може да изискват.

Taxi München eG: тел: +49 (0)89 21 610, уебсайт: www.taxi-muenchen.de

IsarFunk: тел: +46 (0)89 450 540, уебсайт: www.isarfunk.de

Автомобил

Ако ще се движите предимно в центъра на града, по-добре не наемайте автомобил - задръстванията сутрин и привечер са неописуеми, а намирането на място за паркиране - невъзможно.

Влак

Централната жп гара (Hauptbahnhof) се намира в самия център на Мюнхен, като жп връзките с Германия и цяла Европа са отлични.

Уебсайт: www.hauptbahnhof-muenchen.de

Забележителности около Мюнхен
Свързани Пътеписи за Мюнхен
ОБИКОЛНА ПРОГРАМА-  “Бавария от А до Я“
от 1290 лв.
ОБИКОЛНА ПРОГРАМА- “Бавария от А до Я“
7 нощувки
Самолет
БАВАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
от 635 лв.
БАВАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
5 нощувки
Автобус
БАВАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
от 635 лв.
БАВАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
5 нощувки
Автобус
ОБИКОЛНА ПРОГРАМА-  “Бавария от А до Я“
от 1290 лв.
ОБИКОЛНА ПРОГРАМА- “Бавария от А до Я“
7 нощувки
Самолет