Транспорт - Монако

Летище

Най-близкото летище до Монако е Ница-Кот Д'Азур на около 40 км разстояние. Оттам можете да наемете автомобил или да вземете директния автобус до Монте Карло (еднопосочен билет струва 18 евро). Ако решите да вземете такси, уверете се, че сте договорили сумата в началото или че таксиметърът е включен от началото на пътуването, а не преди това. Ако сте по-ексцентрични, може да стигнете до Монако и с хеликоптер, като цените варират между 100 и 700 евро според сезона.

Уебсайт на летището в Ница: en.nice.aeroport.fr

Автобус

В Монако се движат автобуси по няколко линии. Цената на еднопосочен билет е 1,30 евро. От Монако тръгват многобройни автобуси за Франция от различни спирки. Разписание и маршрути може да намерите в туристическите офиси.

Уебсайт на автобусна компания Монако: www.cam.mc

Личен автомобил и таксита

В града има 25 официални платени паркинга. Първият час престой е безплатен, вторият е 2,40 евро, а всеки следващ се таксува по 0,60 евро. Ако шофирате в Монако (макар това да не е особено нужно в компактното княжество), имайте предвид, че нямате право да влизате в Монако-Вил, освен ако нямате регистрационен номер от Монако. Освен това вероятно ще загубите много повече време в търсене на място за паркиране, отколкото ако тръгнете пеша или си вземете такси.

Можете да спрете такси на улицата, като махнете с ръка, а двете основни стоянки се намират до гарата и на Авеню дьо Монте Карло. Около 10-минутен пробег с такси ще ви излезе около 12 евро, но най-добре е да договорите цената предварително, тъй като злоупотребите с туристи не са необичайни.

Влак

Влаковете от и за гарата "Принц Пиер" в Монако са на френската компания SNCF. Пътешествие с влак по крайбрежието ви разкрива невероятни гледки към Средиземно море и Алпите. До Ница пътуването отнема около 25 минути (3,10 евро), за толкова време се стига и до най-близкия град в Италия - Вентимиля (3,10 евро).

Уебсайт: www.sncf.com