Москва

Летища
Най-голямото международно летище в Москва е "Шереметиево" (Шереметьево). Повечето международни полети пристигат на Терминал 2 или на новия Терминал С. Кодът на летището е SVO. Шереметиево се намира на 30 км от града и е най-удобно да вземете такси. Обикновено може да си резервирате предварително чрез хотела или туристическа агенция. Иначе има два различни маршрута на автобуси. Те ще ви откарат на половината път до центъра, откъдето трябва да се прекачите на метрото, но може да се наложи да повървите малко.

До Шереметиево пътуват и маршрутни таксита 948 и 949, които ще ви отведат до летището съответно от метростанции "Планерная" и "Речной вокзал" за 60 рубли.

Уеб сайт на "Шереметиево": http://svo.aero

Международни полети се обслужват и на летище "Домодедово" (код DME), на 22 км от Москва. Летището е свързано с Москва с магистрала и можете да стигнете удобно с кола или такси. От гара "Павелецкая" до "Домодедово" можете да стигнете и със скоростния електрически влак "Аероекспрес". Цената на билета е 320 рубли, но има и специални отстъпки за семейства. 

Уебсайт: www.domodedovo.ru

Другото международно летище е "Внуково" (VKO). До него можете да стигнете от "Юго-Западная" станция на метрото с маршрутно такси 45 за 100 рубли. Можете да ползвате и автобуси, които тръгват от метростанции "Юго-Западная", "Октябрьская" или "Киевская".

Уебсайт: www.vnukovo.ru/

 

Ако решите да се придвижите с кола от/до някое от летищата, имайте предвид, че трафикът в Москва е много натоварен, особено по двата основни пътя до "Шереметиево" и "Домодедово". Предвидете най-малко 2 часа за стигане до летищата в интервала 9-21 часа. През останалата част от денонощието ще са ви нужни около 45 минути да стигнете до летищата от центъра.


Обществен транспорт
Московското метро е едно от най-красивите в света и най-натовареното (дори повече от токийското). То има 12 линии, 182 станции и обща дължина от над 301 км. Структурата на метрото е радиална - т.е. от центъра тръгват лъчи към краищата на града. Всяка линия си има цифра, име и цвят. "Кольцевая линия" (Кръговата линия) представлява 20-километров пръстен, позволяващ връзка между радиалните линии. Интересно е, че при московското метро много лесно можете да разберете в каква посока се движите по гласа на обявяващия станциите. При радиалните линии ако се движите към центъра, гласът е мъжки, а а ко се движите към покрайнините - женски. Московчани наричат това правило: "Шефът ти те вика на работа, жена ти те вика вкъщи".

В пиковите часове влакове минават на около 90 секунди, а през останалото време - на всеки 2-3 минути, късно вечер до 8 минути. Влаковете се движат от 6 часа сутринта до 1 часа през нощта. Цената на единичен билет е 28 рубли.  

Уебсайт на московското метро: www.mosmetro.ru

Карта на московското метро: www.moscowmap.ru/imap_metro.shtml

Tел. 688 03 25 и 622 15 68 (денонощно)

Освен това има и автобуси, тролейбуси и трамваи. Билети може да си купите от будките или от шофьорите, но трябва да ги перфорирате след това.


Таксита
Най-лесно е да си хванете такси от улицата. Обикновено и коли на частни лица работят като таксита. Лицензираните таксита имат залепено лого отстрани и зелена лампа на предния прозорец. Рядко се използват апарати, така че уговорете цена, преди да се качите.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва
Опознай Русия - Санкт Петербург и Москва
от 1683 лв.
Опознай Русия - Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет
Топ оферта за Санкт Петербург и Москва
от 2001 лв.
Топ оферта за Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет
Опознай Русия - Санкт Петербург и Москва
от 1683 лв.
Опознай Русия - Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет
Топ оферта за Санкт Петербург и Москва
от 2001 лв.
Топ оферта за Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет