Москва

Кремъл

Щом се поокопитите след осъзнаването, че действително сте тук, сред укрепените стени на Кремъл, тръгнете към Оръжейната палата за зашеметяващо ударно препускане през начина на живот на богатите и знаменити царе.

Оръжейната палата в Кремъл
Ако обичате злато, кадифе и скъпоценни камъни, трябва да отидете в Оръжейната. Богатствата, събирани през вековете от руските царе и принцове, може да се видят тук. Някои великолепни експонати са яйцето "Фаберже" и царското облекло на Екатерина Велика, както и диамантеният фонд с колекция т скъпосценности и бижута.
Адрес: Вход от Александрoвската градина
Тел: +7 495 621 46 31
Уеб сайт: www.kremlin.museum.ru

Червеният площад и Мавзолеят на Ленин
Червеният площад (Красная площадь) стои гордо, заобиколен от Кремлин и катедралата Василий. В мавзолея си тук от 1924 г. почива Ленин. Червеният площад е любимо място не само на туристите, но и на московчани.

Пространството около Кремъл е разчистено от дървените постройки през 1493 г. по заповед на Иван III заради често възникващите там пожари. Около източната стена се появил наричаният тогава Търговски площад. "Красный" днес означава "червен" на руски, но през XVII в., когато площадът започва да се нарича така, думата е означавала "красив". След революцията през 1917 г. името на площада започва да се вързва с победата на "червените".

От 1990 г. Кремъл и Червеният площад са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Можете да посетите Червения площад денонощно, затворен е само в навечерието и деня на важни празници. Всяка година на 9 май на площада се провежда мащабен военен парад с участието на руски и чуждестранни войски и въздушно шоу.
Уеб сайт: www.lenin.ru

Църквата Св. Василий
С кръглите си брилянтно оцветени куполи църквата прилича на замък от приказките. Построена е по времето на Иван Грозни през 1550 г., след победа над татарите. Днес църквата е едно от архитектурните чудеса на света.

Успенската катедрала

Успенската катедрала (Успенский собор) се намира в Кремъл, на Катедралния площад. Храмът е една от най-старите сгради в Москва и в продължение на няколко века е бил катедралният храм на Русия.

Храмът на Христос Спасителя

Храмътна Христос Спасителя е построен в знак на благодарност към бог за помощта и застъпничеството в трудните времена за Русия и преди всичко войната срещу Наполеон през 1812 г. 

Третяковската галерия
С 62-те зали и 100 000 картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света. За щастие не всички се показват накуп, а по малко в различно време.
Адрес: Лаврушкинский переулок 10
Тел: +7 495 953 10 51
Уеб сайт: www.tretyakovgallery.ru

Музея за изящни изкуства Пушкин
Рай за тези, които се интересуват от изкуство. Тук импресионистите и постимпресионистите са наредени до по-стари творци като Рембранд и Ботичели.
Адрес: Ulitsa Volchonka 12
Тел: +7 495 697 95 78 (in russian)
Уеб сайт: www.museum.ru/gmii

Държавен исторически музей
Държавният исторически музей (Государственный Исторический музей) представя историята на Русия. Той се намира на Червения площад. Неговите експозиции съдържат експонати от праисторически племена, населяващи тези земи, до днес.

Болшой театър
Болшой театър (Большой театр) е исторически театър в Москва, Русия. Той е проект на архитекта Джоузеф Бове. В Болшой театър се представят балетни и оперни изпълнения. 

Новодевически манастир
Новодевически манастир (Новоде́вичий монасты́рь) е вероятно най-добре познатият манастир в Москва. Самият манастир е останал непокътнат от XVII век досега. Той е построен през 1524 г. от принц Василий III  в чест на победата при Смоленск.

Кула Останкино
Кулата Останкино (Останкинская телебашня) е телевизионна и радио кула. Проектът е на дизайнера Николай Никитин. Кулата достига височина от 540 м. Името й идва от името на квартала, в който се намира – Останкино.

Александровската градина

Александровската градина се намира в самия център на Москва - от Червения площад до Кремълската крайбрежна улица. Градината е с площ около 10 хектара и е създадена по заповед на Александър II при възстановяването на града след войната през 1812 г. Сред растенията в  нея са люляци, акации, жасмини и 200-годишен дъб. В нея се намира и Вечния огън при Паметника на незнайния воин.

Камбанарията на Иван Велики

В самия център на Москва, на Катедралния площад (Соборная площадь) в Кремъл, се намира храмът-камбанария "Свети Йоан Лествичкин", по-известен като камбанарията на Иван Велики. Тя обединява всички древни храмове на Кремъл в единен архитектурен ансамбъл. На камбанарията има общо 21 камбани, най-голямата сред които е Успенската (Празичната, Цар-камбана) с тегло 65 т 320 кг. От наблюдателна площадка от камбанарията може да се види Кремъл от птичи поглед. 

Мемориален музей на космонавтиката

Музей, посветен  на руската космонавтика. Представя много експонати, свързани с технологиите, космическата храна, космическите кораби, космическите екипи и оборудване, както и препариран двойник на кучето Лайка. Можете да се разходите в реален аналог на космическата станция "Мир". Затоврен в в понеделник. 

Адрес: Проспект Мира 111

Уебсайт: www.museum.ru/m329

Московската зоологическа градина

Московската зоологическа градина се намира в самия център на руската столица. В Европа само Виенският зоопарк е по-стар. Там можете да видите близо 1000 животински вида. Най-много посетители има през почивните дни между 12 и 14 часа. 

Арбат

Арбат е район в Москва, свързан с много популярни руски исторически личности. Почти всяка къща там има богата история. В Арбат се намират къщите-музеи на Лермонтов, Марина Цветаева, Пушкин. В района на Нов Арбат се намират популярните къщи-книжки - четири 26-етажни сгради във формата на разтворени книги. От отсрещната страна на улицата пък има пет 25-етажни сгради-кули с ресторанти и магазини.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва
Екскурзия до Москва през Юли - самолет
от 1298 лв.
Екскурзия до Москва през Юли - самолет
5 нощувки
Самолет