Ница
Ница / Nica
  виж голяма карта

Ница (Nice) - столицата на Лазурния бряг, е бляскав и секси град, който приморските Алпи пазят от хладни ветрове. Плажовете в Ница са каменисти, но пък за сметка на това има доста и повечето са безплатни, топли и чисти като сълза.

Сред интересните забележителности са рисмките постройки - арени, терми, площад “Масена” (Place Masséna), руската църква “Св. Николай”, музеите на Матис, Марк Шагал, манастира Симиез и др.

Ще бъдете пленени от аромата и вкуса на маслините, виното и сочните зеленчуци. Тук имате и шанса да се потопите в тюркоазеното Средиземно море. Като добавка към това в Ница има множество нощни клубове, авангардни хотели и художествени галерии.

Ако пристигнете в Ница със самолет, се озовавате директно на най-красивата улица Promenade des Anglais. Великолепната крайбрежна алея се е вместила между луксозните хотели и плажа, като цялата е покрита с палми. Кънкьори се пързалят между шезлонгите, лимузините и плажните ресторанти. Това е външното лице на Ница. Сърцето на града е малко по-далеч – на пазарния площад Cours Saleya и малките улички из Стария град - la Vieille Ville. Основната артерия на града е улица la rue Droite.

Търговския район е над площад "Масена" (Place Masséna), където големите молове и магазини, заобикалят улички с имена като rue Paradis и rue de la Liberté. Ако искате пък да пътувате до хълмовете над Ница, повечето автобуси тръгват от площад "Масена". Множество хълмисти предградия се простират от Музея на Шагал (Chagall Museum) до хълмовете Симиез (Cimiez) на север. Задължително посетете хълмовете, независимо дали заради Музея Матис (Matisse Museum), заради гледката или просто за пикник в маслиновата горичка.

Източна Ница не е толкова високо класна и за да се разхождате тук ви трябват малко повече знания за местността. Изключение е пристанището Port Olympia. Нощният живот тук се промени, откакто през 2005 г. за лятото акостира един круизен кораб, който може да посетите.  На изток се намират игрището на милиардерите Cap Ferrat, Орловото гнездо - Eze и Beaulieu-sur-Mer, който е там още от античността.

Автобусни билети до Ница.

Важна информация

Валута: Евро

Работно време: обичайното работно време на магазини и учреждения е от понеделник до събота от 10.00 до 19.00 часа. Неделите са почивни дни, а понякога и понеделниците. Банките са отворени от 10.00 до 17.30 часа., в много случаи и в съботите.

Интернет страници за Ница: www.nicetourisme.com, www.nice-coteazur.orgр www.guideriviera.com

Вестници: Nice-Matin, La Semaine des Spectacles

Спешен телефон: 112

Туристическа информация
Туристически офис
Адрес: 5, Promenade des Anglais
Телефон: + 33 (0)892 707 407
Уеб сайт: www.nicetourisme.com

Какво трябва да знаете?

Поща
Повечето пощенски офиси работят от понеделник до петък между 08.00 и 19.00 часа, а в събота от 08.00 до 12.00 часа.

Аптеки
Аптеките се наричат "Pharmacie" и могат да бъдат разпознати по зеления осветен кръст. Ако дадена аптека е затворена ще има бележка с адреса и името на най-близката отворена такава, както през деня, така и през нощта.

Зъболекар
За спешни зъболекарски услуги позвънете на един от следните телефони: +33 (0)4 93 76 53 53 и +33 (0)4 92 13 00 99

Телефонни кодове
Код на страната: +33
Код на областта: 0493

Електричество
220 V, 50Hz

Забележителности около Ница