Прага

Пазарът в Стария град с пастелно оцветените барокови къщички и катедралата е един от най-хубавите площади в Европа. В центъра му има голяма статуя на религиозния лидер от XV в. Ян Хус.

Този дворец в стил ар нуво е издигнат след дясната революция, състояла се през втората половина на XIX в. и превърнала Прага в модерен капиталистически град. Официалното откриване е през 1911 г. и целият чешки художествен елит от това време помогнал да се сътвори един от най-изящните монументи в стил ар нуво. Сградата е обновена от 1994 г. до 1997 г. и днес е дом на галерия, бирена изба и бар.

Уеб сайт: www.obecnidum.cz

Една от най-старите синагоги в Европа. Тук е проповядвал Раби Лов, който направил Голем – глинената фигура, която трябвало да предпази евреите в Прага от преследванията.

Замъкът на Прага 

Уебсайт: www.hrad.cz

Готическата катедрала Св. Витус е също толкова забележителна. Обърнете внимание на изящние стъклописи на Алсонс Муха, изобразяващи сцени от живота на Кирил и Методий.

Карлов мост 

Панаирната и изложбена палата 

Адрес: Dukelských hrdin? 47

Площадът на стария град (Starom?stské nám?stí)

Църквата Дева Мария пред Тин (Chrám Panny Marie p?ed Týnem)

Уебсайт: www.tyn.cz

Астрономическият часовник в Прага е средновековен и е разположен на южната стена  на общината на стария град. Той е сред най-популярните туристически забележителности.

Националният музей e чешки музей, в който се създават, съхраняват и показват природонаучни и исторически колекции. Той е основан през 1818 г. от Кашпар Мария Щернберг. Историкът Франтишек Палацки също много допринася за музея. Преди да се построи сградата на музея, колекциите били изложени в няколко благороднически къщи. Вход: 150 крони. Работно време: 10:00 - 18:00 часа (затворен всеки първи вторник на месеца).

Музей за декоративни изкуства 

Вход 120 крони. Работно време: 10:00 - 18:00 часа (без понеделник; във вторник до 19:00 часа).

Замък Вишеград

Уебсайт: www.praha-vysehrad.cz

Работно време: всеки ден 10:00 - 18:00 часа. Вход 180 крони.

Център за съвременно изкуство (The DOX Centre for Contemporary Art) 

Център за съвременно изкуство (The DOX Centre for Contemporary Art) в Прага се възприема като динамична културна платформа и арена за сблъсък на различни подходи и тенденции. Основната цел на центъра е да представи чешкото съвременно изкуство в рамките на международен контекст и да предостави платформа за диалог между местни и международни изкуства. 

Има безплатен транспорт от центъра на Прага до DOX - вижте повече в уеб сайта.

Уебсайт: http://www.dox.cz/en/  

Катедрала Св.Св.Кирил и Методий 

Кула за наблюдения Петржин 

Танцуващата къща  

Уебсайт: www.tancici-dum.cz

Интересна изложба за влиянието на комунизма върху Чехословакия. Работно време: 9:00 - 21:00 часа (всеки ден). Вход 180 крони.

Зоологическа градина

Уебсайт: www.zoopraha.cz/en

Духът на Моцартовия гений е почти осезаем в пълния с херувимчета Ставовски театър (Stavovske divadlo), където се е състояла премиерата на неговата опера Дон Джовани, дирижирана от самия композитор през 1787 г.

Забележителности около Прага
Най-ниски цени: Прага със самолет
от 622 лв.
Най-ниски цени: Прага със самолет
3 нощувки
Самолет
Златна Прага (от Варна)
от 898 лв.
Златна Прага (от Варна)
3 нощувки
Самолет
Най-ниски цени: Прага със самолет
от 622 лв.
Най-ниски цени: Прага със самолет
3 нощувки
Самолет
Златна Прага (от Варна)
от 898 лв.
Златна Прага (от Варна)
3 нощувки
Самолет