Пукет
Пукет / Puket
  виж голяма карта

Остров Пукет (Phuket) се намира в Тайланд и е една от най-популярните дестинации в Югоизточна Азия. Площта на Пукет е 540 кв. км. Град Пукет е най-големият град на острова. Сред най-известните туристически зони на Пукет е плажът Патонг Бийч на западния бряг. В Патонг е съсредоточена голяма част от нощния живот и туристическите пазари на острова. Пясъчната ивица е широка и дълга. Други плажове са Карон, Ката, Ката Нои, Най Харм, Банг Таи. На територията на Пукет се намира резерват за диви животни - Као Пра Тейо, разположен на над 20 кв. км. и националният парк Сиринат, където морските костенурки снасят яйца.

Пукет има всички правилни съставки за рая: палмови плажове с мек и чист пясък, заобиколени от синя вода; оживен нощен живот и най-разнообразна кухня – каквото кажете, това ще ви сервират. Пукет оглави класациите за райско място за почивка, а в най-последното проучване читателите на едно от туристическите топ списания са гласували за острова вместо за Бали и Себу. Прибавете всичко това към най-гостоприемните хора на света и ще разберете защо хората обожават Пукет.

Пукет и околните острови са високи варовикови скали, издигнали се вертикално от морето, а може би най-известният от тях е използван в един от филмите за Джеймс Бонд. Сега е известен като „Острова на Джеймс Бонд”, но истинското му име е Панг-нга (Phang-nga). Разположен близо да западния бряг на Тайланд в Андаманско море, Пукет е голям колкото Сингапур. Основния град  е Пукет Таун, но много посетители отсядат в курортите като Сурин, Ката, Карон, като най-известният и най-натовареният е Патонг. От Пукет до Патонг се стига за около 20 минути. В град Пукет се намира администрацията, по-големите бизнес хотели и магазини, докато в курортите са най-вече ваканционните сгради. Екскурзиите за по-малките острови обаче тръгват от град Пукет.

Важна информация:

Население: 314 000 жители

Валута: Тайландски бат

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 22:00 часа и често работят седем дни в седмицата. Банките имат стриктно работно време понеделник – петък от 8:30 до 15:30 часа.

Интернет страници за Пукет: www.phuket.com, www.phuket-guide.netwww.phukettourism.org

Спешен телефон:

Полиция: 191

Пожарна: 199

Туристическа полиция: 1155

Пристанищна полиция: + 66 (0) 76 211 883

Международна болница Пукет: + 66 (0) 76 249 400

Туристическа информация

Туристически власти на Тайланд в Пукет можете да откриете на адрес: 191 Thalang Road.

Уебсайт: www.tourismthailand.org

Аптеки

Има по-големи вериги аптеки като Boots (Central Festival) и Watsons. Самостоятелни аптеки има във всички курорти.

Поща

Пощите работят от 8:30 до 16:30 часа, но пуснете картичката си преди 15:30 часа, защото иначе ще трябва да почака до следващия ден. Централната поща в Патонг е на Крайбрежната улица, а в град Пукет е на улица Montri. Има пощенски офиси в големите магазини и супермаркети. Търсете гишета с имената на куриерските компании, които желаете да ползвате. От тях може да изпращате и чрез Тайландската поща.

Телефони

Код на страната: +66

Код на региона: 076

Помнете, че трябва да набирате кода за региона, дори и да сте в града. Така че ако се обаждате от Патонг до Пукет, пак трябва да сложите префикса 076.

Електричеството

Електричеството е 220V, 50 Hz. Основните контакти са като българските, но на места има и с по три дупки. Много хотели, особено по-старите, са с обикновени контакти.

Полезни съвети

Водата от водопровода на остров Пукет като цяло не е подходяща за пиене. Пийте само бутилирана вода, внимавайте с напитките с лед в заведенията и сладоледа.

Ако сте поканени в тайландски дом, задължително трябва да събуете обувките си преди да прекрачите прага.

Освен това в тайландската култура главата се смята за най-чистата част от човешкото тяло и затова се смята за изключително невъзпитано да докосвате нечия глава, дори и като приятелски жест.

Според будистките вярвания монасите не трябва да докосват жена, дори и през дрехата си. Жените могат леко да се усмихнат и да склонят глава в знак на поздрав.

Забележителности около Пукет
Топ цена: почивка на о. Пукет - 7 нощувки
от 1280 лв.
Топ цена: почивка на о. Пукет - 7 нощувки
7 нощувки
Самолет