София

Църквата  "Св. София"
Емблематична сграда.Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (71 място). Носи името на града, което е символ на Божията Премъдрост. Изградена е върху стари църкви от IV век.През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на турското робство вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Четири стълба фо поддържат, тъй като диаметърът му е 9 метра. Църквата е обявена за паметник на културата с национално значение.

Храм-паметник  "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912г. в знак на признателност на българския народ към делото на руснаците през Руско-турската освободителна война 1877-1878г. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (59 място).Посветен е на св. Александър Невски, който е патронът на руския император Александър II (Цар Освободител).Над входа на храма се забелязва мозаичен портрет на св. Александър Невски. Той е направен от великич художник Антон Митов. Съществуват и други портрети на св. Евдокия и св. Петка, които са изработени от художниците  В.Димов и В. Маринов. Тези портрети се намират над  страничните врати на църквата. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са направени в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма.

Църквата  "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон".

Други посещавани църкви са:

"Св. Седмочисленици". Посторена е през 1903 година и се намира до ул."Граф Игнатиев" (близо до пл. Славейков).
"Св. Неделя"- катедрала на  Софийската митрополия. Посторена е в периода 1856-1863г. Намира се на едноименния пл. Св. Неделя.
"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900г. Намира се  на ъгъла на ул.Опълченска и ул.Пиротска.
"Св. Параскева" (1928г.). Намира се до бул. Георги С. Раковски.
"Св. Петка Стара" (1241г.) - до църквата "Св. Неделя".
 Софийската синагога с музей (1905-1909г.) - включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (72 място). Намира се близо до ул.Пиротска.
Руската църква (1912-1914г.)- на ъгъла на ул."Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".


Народен театър "Иван Вазов".

Построен е в периода 1906-1907г. по проект на архитектите от Виена, Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929г. е значително променен и реставриран тъй като е бил пострадал при пожар. Това става благодарение на  проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5.


Централният военен клуб

Построен е в периода 1895-1907г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора.Намира се на ъгъла на ул."Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българската академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД) . Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното Събрание.

Народното събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена  след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитекта Константин Йованович. През 1884г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента: Биологически факултет, Химически факултет, Факултет по класически и нови филологии, Стопански факултет, Факултет по педагогика, Геолого-географски факултет, Исторически факултет, Факултет по журналистика и масова комуникация,
Юридически факултет, Факултет по математика и информатика, Философски факултет, Физически факултет,  Факултет по начална и предучилищна педагогика,  Факултет по славянски филологии, Богословски факултет, Медицински факултет ; Департаменти:  Департамент за езиково обучение, Департамент за информация и усъвършенстване на учители, Департамент по спорт. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15.

Националната художествена академия

Основана е през 1896г. Тя е висше училище в София и се сътои от два факултета:  Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. Сградата се намира на  ул. „Шипка” № 1.

Военната академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82

Синодалната палата
Завършена е през 1911г. Тя е представителна институция на Българската православна църква, резиденция на Св. Синод и на Българския патриарх.

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Тя е основната семинария на Българската православна църква. През 1902г. поставен първият камък за изграждането на сградата в столицата от княз Фердинанд I. Намира се на пл. "Велчова заверa" №2.

Националната опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завръшена през 1953г. Намира се на бул. "Дондуков" 30.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт на следосвобожденска България. Открита е на 16 декември 1953г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Централните софийски хали

Представляват търговски комплекс. Сградата е посторена в периода 1909-1911г. Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Централен Универсален Магазин (ЦУМ)

Голям търговски център. Проектиран е през 1956г. от архитект Коста Николов. Сградата се намира на бул. „Княз Александър Дондуков“ до бул.„Княгиня Мария Луиза“.

Съдебната палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929 - 1940г. Намира се в началото на небезизвестния бул. "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви. Построена е е периода 1978-1981г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта (61 място). Намира се на пл. "България 1".


Къщи музеи
-"Иван Вазов"- къщата на Иван Вазов е официално открита като първи български литературен музей на 26 ноември 1926г. Тя е построена през 1895 година. Намира се на ъгъла на улиците “Г.С. Раковски” и “Ив. Вазов”.
-"П.К.Яворов";"Пенчо и Петко Славейкови"

Национална художествена галерия (НХГ)
Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (62 място).В нея се съхраняват творби от най-големите български художници, като същевременно се извършва и изследователска и популяризаторска дейност. Сградата, в която се помещава НХГ, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873г. Там е бил съден от турските власти Апостолът на българската свобода Васил Левски. 
Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко 1".

Националният етнографски музей при БАН

Също е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта (63 място). Експозицията е музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините.Намира се на ул. "Московска 6А ".

Националният музей "Земята и хората"

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (64 място). Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят. Намира се  на бул. „Черни връх“ № 4.

Националният археологически институт с музей при БАН

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (68 място). Този музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, ранното и късното средновековие и др. Музеят се намира на ул. "Съборна" №2.

Националният политехнически музей
Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство набългарските земи. Намира се на ул. "Опълченска 66".

Националният църковен историко-археологически музей

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (60 място). Намира се на пл. "Св. Неделя" 19.

Националният исторически музей

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (58 място). Той е безспорно най-богатият и посещаван музей с голям интерес. Намира се в квартал Бояна.

Други музеи и галерии са:

Националният военноисторически музей, Националният природонаучен музей при БАН (Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта 65 място), Музеят на историята на физическата култура и спорта (също е включен  в Списъка на 100-те национални туристически обекта- 66 място); Софийска градска художествена галерия; Национален изложбен център за съвременно изкуство; Националната галерия за чуждестранно изкуство; Зала "Райко Алексиев" и др.

Орлов Мост

Построен е през 1891г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“.

Лъвов Мост

Построен е през 1890г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Той е най-голямата книжарница на открито. На площада се намира и интересна скулптурна композиция на писателите Пенчо и Петко Славейкови.

Паметници

- Паметникът на Васил Левски
- Паметникът на Незнайния войн
- Паметникът на  Отец Паисий
- Паметникът на  Патриарх Евтимий
- Паметникът на  св. Климент Охридски
- Паметникът на  св. св. Кирил и Методий
- Паметникът на  Цар Освободител
- Паметникът на  Иван Вазов
- Паметникът на Стефан Стамболов
- Руски паметник
- Докторският паметник
- Паметникът на Одринската епопея
- Паметникът на Съветската армия
- статуята- символ на София

Софийският зоопарк
Зоологическата градина е включена също в Списъка на 100-те национални туристически обекта (69 място). Намира се на ул. „Сребърна“ №1.

Паркове и градини  в София

- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов
- Природен Парк Витоша и др.

11 интересни водопади в
България
Боянският водопад се намира в планина Витоша,  принадлежи на река Бояна и е близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в тази планина и определено е доста красив. Водопада е с височина около 15м. Когато се топят снеговете в планината е най – пълноводен, и живописен разбира се. Стигането до там е малко по – сложно. Стига се по две пътеки – едната е малко трудна, тъй като им а стръмни изкачвания и слизания, но за сметка на това отнема по – малко време, Другата е малко по – лека, но отнема повече време. Не препоръчваме да ходите след като е валяло, ще ви е много трудно да се справите със стигането до там.


  
 


 

Забележителности около София
Свързани Пътеписи за София
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
от 980 лв.
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
8 нощувки
Автобус
Баварски замъци и Швейцария
от 920 лв.
Баварски замъци и Швейцария
7 нощувки
Автобус
Хотел Гранд Виктория – Слънчев бряг 4****
от 79 лв.
Хотел Гранд Виктория – Слънчев бряг 4****
1 нощувки
Без транспорт