Следете най - изгодните оферти за пътуване тук!

София

Църквата  "Св. София"
Емблематична сграда.Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (71 място). Носи името на града, което е символ на Божията Премъдрост. Изградена е върху стари църкви от IV век.През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на турското робство вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Четири стълба фо поддържат, тъй като диаметърът му е 9 метра. Църквата е обявена за паметник на културата с национално значение.

Храм-паметник  "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912г. в знак на признателност на българския народ към делото на руснаците през Руско-турската освободителна война 1877-1878г. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (59 място).Посветен е на св. Александър Невски, който е патронът на руския император Александър II (Цар Освободител).Над входа на храма се забелязва мозаичен портрет на св. Александър Невски. Той е направен от великич художник Антон Митов. Съществуват и други портрети на св. Евдокия и св. Петка, които са изработени от художниците  В.Димов и В. Маринов. Тези портрети се намират над  страничните врати на църквата. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са направени в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма.

Църквата  "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон".

Други посещавани църкви са:

"Св. Седмочисленици". Посторена е през 1903 година и се намира до ул."Граф Игнатиев" (близо до пл. Славейков).
"Св. Неделя"- катедрала на  Софийската митрополия. Посторена е в периода 1856-1863г. Намира се на едноименния пл. Св. Неделя.
"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900г. Намира се  на ъгъла на ул.Опълченска и ул.Пиротска.
"Св. Параскева" (1928г.). Намира се до бул. Георги С. Раковски.
"Св. Петка Стара" (1241г.) - до църквата "Св. Неделя".
 Софийската синагога с музей (1905-1909г.) - включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (72 място). Намира се близо до ул.Пиротска.
Руската църква (1912-1914г.)- на ъгъла на ул."Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".


Народен театър "Иван Вазов".

Построен е в периода 1906-1907г. по проект на архитектите от Виена, Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929г. е значително променен и реставриран тъй като е бил пострадал при пожар. Това става благодарение на  проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5.


Централният военен клуб

Построен е в периода 1895-1907г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора.Намира се на ъгъла на ул."Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българската академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД) . Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното Събрание.

Народното събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена  след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитекта Константин Йованович. През 1884г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента: Биологически факултет, Химически факултет, Факултет по класически и нови филологии, Стопански факултет, Факултет по педагогика, Геолого-географски факултет, Исторически факултет, Факултет по журналистика и масова комуникация,
Юридически факултет, Факултет по математика и информатика, Философски факултет, Физически факултет,  Факултет по начална и предучилищна педагогика,  Факултет по славянски филологии, Богословски факултет, Медицински факултет ; Департаменти:  Департамент за езиково обучение, Департамент за информация и усъвършенстване на учители, Департамент по спорт. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15.

Националната художествена академия

Основана е през 1896г. Тя е висше училище в София и се сътои от два факултета:  Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. Сградата се намира на  ул. „Шипка” № 1.

Военната академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82

Синодалната палата
Завършена е през 1911г. Тя е представителна институция на Българската православна църква, резиденция на Св. Синод и на Българския патриарх.

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Тя е основната семинария на Българската православна църква. През 1902г. поставен първият камък за изграждането на сградата в столицата от княз Фердинанд I. Намира се на пл. "Велчова заверa" №2.

Националната опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завръшена през 1953г. Намира се на бул. "Дондуков" 30.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт на следосвобожденска България. Открита е на 16 декември 1953г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Централните софийски хали

Представляват търговски комплекс. Сградата е посторена в периода 1909-1911г. Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Централен Универсален Магазин (ЦУМ)

Голям търговски център. Проектиран е през 1956г. от архитект Коста Николов. Сградата се намира на бул. „Княз Александър Дондуков“ до бул.„Княгиня Мария Луиза“.

Съдебната палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929 - 1940г. Намира се в началото на небезизвестния бул. "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви. Построена е е периода 1978-1981г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта (61 място). Намира се на пл. "България 1".


Къщи музеи
-"Иван Вазов"- къщата на Иван Вазов е официално открита като първи български литературен музей на 26 ноември 1926г. Тя е построена през 1895 година. Намира се на ъгъла на улиците “Г.С. Раковски” и “Ив. Вазов”.
-"П.К.Яворов";"Пенчо и Петко Славейкови"

Национална художествена галерия (НХГ)
Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (62 място).В нея се съхраняват творби от най-големите български художници, като същевременно се извършва и изследователска и популяризаторска дейност. Сградата, в която се помещава НХГ, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873г. Там е бил съден от турските власти Апостолът на българската свобода Васил Левски. 
Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко 1".

Националният етнографски музей при БАН

Също е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта (63 място). Експозицията е музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините.Намира се на ул. "Московска 6А ".

Националният музей "Земята и хората"

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (64 място). Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят. Намира се  на бул. „Черни връх“ № 4.

Националният археологически институт с музей при БАН

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (68 място). Този музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, ранното и късното средновековие и др. Музеят се намира на ул. "Съборна" №2.

Националният политехнически музей
Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство набългарските земи. Намира се на ул. "Опълченска 66".

Националният църковен историко-археологически музей

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (60 място). Намира се на пл. "Св. Неделя" 19.

Националният исторически музей

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта (58 място). Той е безспорно най-богатият и посещаван музей с голям интерес. Намира се в квартал Бояна.

Други музеи и галерии са:

Националният военноисторически музей, Националният природонаучен музей при БАН (Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта 65 място), Музеят на историята на физическата култура и спорта (също е включен  в Списъка на 100-те национални туристически обекта- 66 място); Софийска градска художествена галерия; Национален изложбен център за съвременно изкуство; Националната галерия за чуждестранно изкуство; Зала "Райко Алексиев" и др.

Орлов Мост

Построен е през 1891г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“.

Лъвов Мост

Построен е през 1890г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Той е най-голямата книжарница на открито. На площада се намира и интересна скулптурна композиция на писателите Пенчо и Петко Славейкови.

Паметници

- Паметникът на Васил Левски
- Паметникът на Незнайния войн
- Паметникът на  Отец Паисий
- Паметникът на  Патриарх Евтимий
- Паметникът на  св. Климент Охридски
- Паметникът на  св. св. Кирил и Методий
- Паметникът на  Цар Освободител
- Паметникът на  Иван Вазов
- Паметникът на Стефан Стамболов
- Руски паметник
- Докторският паметник
- Паметникът на Одринската епопея
- Паметникът на Съветската армия
- статуята- символ на София

Софийският зоопарк
Зоологическата градина е включена също в Списъка на 100-те национални туристически обекта (69 място). Намира се на ул. „Сребърна“ №1.

Паркове и градини  в София

- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов
- Природен Парк Витоша и др.

11 интересни водопади в
България
Боянският водопад се намира в планина Витоша,  принадлежи на река Бояна и е близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в тази планина и определено е доста красив. Водопада е с височина около 15м. Когато се топят снеговете в планината е най – пълноводен, и живописен разбира се. Стигането до там е малко по – сложно. Стига се по две пътеки – едната е малко трудна, тъй като им а стръмни изкачвания и слизания, но за сметка на това отнема по – малко време, Другата е малко по – лека, но отнема повече време. Не препоръчваме да ходите след като е валяло, ще ви е много трудно да се справите със стигането до там.


  
 


 

Забележителности около София
Свързани Пътеписи за София
ЛЯТНА ГРАДИНА ЗА ЧАСТНО ПАРТИ ИЛИ КОКТЕЙЛ
28 лв.
ЛЯТНА ГРАДИНА ЗА ЧАСТНО ПАРТИ ИЛИ КОКТЕЙЛ
0 нощувки
Собствен превоз