Солун

Международен филмов фестивал

Първоначалната идея на фестивала е била да представя филми от Гърция, но впоследствие се превръща в поле за изява на режисьори, сценаристи и актьори от Югоизточна Европа. Провежда се в средата на ноември за около десет дни. Не пропускайте да посетите фестивала, ако сте по това време в Солун – около 70 000 души пoсещават киносалоните на фестивала.

Уебсайт www.filmfestival.gr

Международен панаир на книгата

Провежда се в края на април или началото на май.

Уебсайт: www.thessalonikibookfair.com

Международен фестивал на фотографията

Едно от най-любопитните събития в Солун. Провежда се от 1988 г. Интересното е, че всички събития, които са част от фестивала се случват на различни места в града – музеи, галерии, книжарници и др.

Димитриа

Празникът Димитриа е посветен на Свети Димитър – покровителя на Солун, и продължава три месеца – от септември до декември. В рамките на тези три месеца се провеждат множество концерти, театрални вечери, улични танци и др.

Уебсайт http://www.dimitriathess.gr

Нестинарски празник  (Anastenaria Firewalking Festival)

Според преданията фестивалът води началото си от 1250 г., когато хората спасявали иконите от опожарените църкви на Солун. Празникът започва с показване на иконите и избиране на агне, което да бъде принесено в жертва. След това нестинарите започват да ходят върху жарава, празникът продължава до ранни зори. Провежда се на 21 май.
 

Забележителности около Солун
Свързани Пътеписи за Солун
Уикенд в Солун с посещение на БУЗУКИ
от 253 лв.
Уикенд в Солун с посещение на БУЗУКИ
2 нощувки
Автобус