Солун

Летище

Международното летище Македония (летищен код SKG), на 16 км от Солун, в околностите на Микра, е второто по големина в Гърция и е свързано с повечето европейски и балкански дестинации. За да стигнете от аерогарата до центъра на града, ще ви отнеме от 20 до 40 минути в зависимост от трафика. Ако вземете такси ще ви струва около 15 евро. Може да ползвате и автобус №78, който стига от града до летището за около 45 минути. Автобусът е денонощен (през нощта става 78N), a eднопосочен билет е 0,80 евро.

Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr


Обществен транспорт

Може до покриете повечето разстояния из града пеша или като използвате местните автобуси. Единичен билет струва 0,80 евро и важи за четири пътувания или 70 минути. Ако си купите такъв билет от машина в автобуса - цената му е 0,90 евро. Продават се и 24-часови билети, които струват 4 евро. След качване в автобуса трябва да валидирате билета си на машинките вътре. 

Билети можете да си закупите от много места в града - от летището, площад Аристотел и др. Добре е да знаете, че в събота и неделя, както и по празниците офисите за продажба на билети не работят.

Уебсайт: www.oasth.gr

Влак

Солун е свързан с жп линия с всички основни гари в Гърция, както и с няколко града на Балканите. През 2011 г. беше преустановена линията София-Солун. Имайте предвид, че гръцките железничари често стачкуват ефективно, така че е добра идея да се информирате дали няма обявена стачка за деня на пътуването ви.

Уебсайт: www.ose.gr

Автобус

От Солун за всички по-големи и всички близки градове в Гърция има автобуси. Пътуването до Атина трае 6 часа, еднопосочен билет струва 35 евро, а двупосочен - 55 евро.

Автогара: http://www.ktelmacedonia.gr/

Ферибот

От пристанището в Солун има фериботни връзки със Северните Егейски острови, Самос, острови Додеканезе, Цикладските острои, Крит, Спорадските острови. Линиите са целогодишни, но с изключение на летните месеци, обикновено се движат веднъж седмично.

Уебсайт: www.thpa.gr

Автомобил

Както всеки голям град, и Солун има проблем със задръстванията. Много от улиците в центъра са тесни и пълни с паркирани автомобили. Трудно ще намерите място за паркиране, най-вероятно ще трябва да платите за паркинг (от 4 евро за три часа). 

Забележителности около Солун
Свързани Пътеписи за Солун
Уикенд в Солун
от 109 лв.
Уикенд в Солун
1 нощувки
Автобус