Валенсия

Хранене
Във Валенсия има голям избор на ресторанти. Тук ще намерите всичко, от високо стандартни ресторанти до развлекателни заведения, но най-добре е да заложите на традиционните испански места. Паелята (оризовото ястие, с общо взето всички съставки, които може да се използват), е измислена във Валенсия и се сервира в почти всички ресторанти.

Ресторанти
Seu-Xerea
Английският готвач Стефан Андерсън управлява най-амбициозния ресторант в града. Има тъмночервени стени, стриктна подредба, бели покривки и огромни чаши за вино. Менюто е пълно с изненади и ястия като ориенталски рибен пай, ягодово гаспачо, артишок с пастет и агнешкото ястие палетия де кордеро.
Адрес: Calle Conde de Almodóvar 4
Тел: +34 96 392 40 00
Уеб сайт: www.seuxerea.com

Palace Fesol
Това място е извървяло дълъг път от ниските си корени, когато са предлагали фасул на бедните в града. Най-доброто ястие в този луксозен ресторант е карпачо  със стриди и  балсамико. Откритата кухня е специална атракция от интериора.
Адрес: Calle Hernan Cortes 7
Тел.: +34 96 352 93 23
Уеб сайт: www.palacefesol.com

La Pepica
Този паеля ресторант на брега на морето е на над 100 години. Сред тези, които са били тук и са се насладили на морската храна с ориз, е и американския автор Ърнест Хемингуей.
Адрес: Paseo Neptuno 2, 6 and 8
Тел: +34 96 371 03 66
Уеб сайт: www.lapepica.com

Ca’n Bermell
Намира се  в дворец от XVII в. в сърцето на квартал Кармен и е управляван от впечатляващия сеньор Емилио Бермели. Кухнята е валенсианска и е едно от най-добрите места да пробвате ястията калдоса, сварени в бульон и поднесени с ориз.
Адрес Calle Santo Tomás 18
Тел: +34 96 391 02 88

Тапас барове (Tascas)
Най-доброто място за тапас е рибарският квартал Ел Кабанял (El Cabanyal). Тапасът с аншоа на ресторант Бодега Монтаня (Bodega Montana) е легендарен, а Охо и Медио (Ocho y Medio) на площад Лопе де Вега (Plaza Lpe de Vega) предлагат гурме тапас, а пък бар Ел Пилар (Еl Piar)  на ул. Моро  Цайт (Calle Moro Zeit) е най-старият тапас бар във Валенсия.

Кафенета
За закуска местните винаги пият кафе кон лече (кафе с мляко; cafe con leche), евентуално с кроасан. На обяд пият еспресо, кафе соло (cafe solo), или кортадо (cortado) – еспресо с мляко.

Café Sant Jaume
Това е най-голямото кафе в  града, съчетано с бар, то привлича интересна клиентела. Тук идват бохемите, гейовете, лесбийките, художниците, дори и някои от футболистите на Валенсия. Вижте тавана – дървените греди са красиво издълбани.
Адрес Calle Caballeros 51

Horchateria de Santa Catalina
Хорхата е испански специалитет, който някои обожават, а други не могат да го понасят. Това е питие, което има лек привкус на бадеми.
Адрес Plaza Santa Catalina 6
Тел: +34 963 912 379
Уеб сайт: www.horchateriasantacatalina.com

Барове и нощен живот
По чуждите издания, испанските градове често се описват като парти дестинации. За Валенсия се смята, че има най-добрия нощен живот от всички. Така мислят дори и испанците. Тук купонът е голям и заради стоте хиляди студенти, които населяват района. Местните излизат късно, обикновено след 23:00 часа, а баровете са отворени до към 03:00, та дори и до по-късно. Основната улица за купони в града е Кале Кабалерос (Calle Caballeros) в квартал Кармен (Barrio Carmen). Елате тук, за да намерите смесица от тапас барове, барове и клубове. Можете да помолите някой местне да ви препоръча кои клубове са най-популярни в момента. Тук са изброени някои от най-добрите барове в района:

Carmen Sui Generis
Луксозен бар с трудна за определяне смесица от поетични вечери, театрални представления и диджеи, пускащи фънк диско от 80-те. За щастие не всичко това става спонтанно. Има си програма. Запазилата се стена от XII в. може да се види на няколко места в заведението.
Адрес: Calle Caballeros 38

Johnny Maracas
Тук царува латино културата. Поръчайте си Мохито или Аква де Валенсия (кава, портокалов сок и водка), а след това потанцувайте под ритъма на музиката.
Адрес: Calle Caballeros 39

Fox Congo
Барът е направен с оникс камъни и вероятно е най - скъпият в целия свят.
Адрес: Calle Caballeros 35

Café del Negrito
Бар, който привлича интелектуалци, културно и модно осъзнатите.
Адрес: Plaza del Negrito 1

Забележителности около Валенсия
Свързани Пътеписи за Валенсия