Закинтос

Църквата Свети Дионисиос

На булевард Страта Марина (Strata Marina) в Закинтос е разположен впечатляващият храм на Свети Дионисиос  - покровителят на острова. Църквата е построена през 1708 г. и обновена през 1764 г. В нея можете да видите много ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Църквата пази и ковчега с останките на светеца, които били пренесени в Закинтос през 1717 г. от манастира Строфадес, където Дионисиос бил погребан.

Византийският музей

В музея можете да видите дърворезбарство, картини от ХІІ, ХІІІ, ХVІІ и ХVІІІ век. Вход: 3 евро. Свободен е входът за студенти от ЕС и Гърция, деца под 18 г. 

Работно време: От 1 юли до 31 октомври – от 8.30 до 15:00 часа. Oт 30 ноември до 31 май - от 8:00 часа до 14:30. През уикендите и празниците  - 08:30 до 14:30 часа. Понеделник - почивен ден.

Музеят на Дионисиос Соломос (Dionysios Solomos)

Музеят е посветен на един от най-великите поети на Гърция.

Природонаучният музей на Закинтос

Намира се на около 15 км от центъра на Закинтос и представя богатата флора и фауна на местността и Гърция като цяло. 

Ако ви остане време посетете Общинската библиотека и Художествената галерия.

Хълмът Страни

На два километра извън град Закинтос се намира  хълмът Страни - място с невероятна гледка към пристанището. Тук е поставен паметник на гръцкия национален поет Дионисиос Соломонос. Поетът казвал, че гледката от това място го е вдъхновила да напише "Химна на свободата", който по-късно става национален химн на Гърция.

Хълмът Бохали

В близост до хълмa Страни се намира хълмът Бохали - тук има останки от венециански замък, а под него с цветните си хълмове се простира село Зоодохос Пиги (Zoodohos Pigi).

Сините пещери 

Те са една от най-големите забележителности на острова. Скалният комплекс е открит през 1897 г. в близост до градчето Волимес. Името им произлиза от бледото отражение върху скалите на цвета на водите. Можете да си направите круиз с корабче под сводестите пещери и арки. Най-доброто време за посещението на сините пещери е рано сутринта, когато светлината отразява морската вода в скалите с разнообразните си нюанси. Най-добри за наблюдение са сините пещери край нос Скинари, Кери и Порто Вроми.

Корабокруширалият кораб

Първоначално е бил кораб за контрабанда, впоследствие изоставен и изхвърлен на брега през 1981 г. Най-удобно се стига до него от Порто Вроми. Посетете го или рано сутринта, или след 15:00 часа, тъй като през останалото време мястото е пренаселено, често със стотици туристи. За да направите най-хубави снимки, следвайте знаците за манастира Агиос Гергио Кремнао. Когато стигнете там, по пътя от дясната ви страна ще стигнете до чудесна наблюдателна площадка на около 600 м над кораба.

Плажен живот

Лаганас (Laganas)

Лаганас притежава 14-километрова пясъчна ивица, простираща се почти без прекъсвания от Гераки (Geraki/Gerakas). Плажната ивица е едно от последните места за мътене на вид застрашената костенурка. Част от залива Лаганас и плажът са определени за дял от националния морски парк, за да се предпазят мътещите костенурки. Моторните водни спортове са забранени в парка. Лаганас е най-големият и шумен комплекс на острова, с десетки кръчми, клубове и барове.

Аликес (Alykes)

Аликес е по средата на североизточния бряг на острова. Това е дълъг плаж с прекрасен пясък, на който има много съоръжения за водни спортове, добър избор на таверни и барове, както и доста дискотеки. Обикновено не толкова пълен, колкото Лаганас.

Аргаси (Argassi)

Северният плаж не е толкова впечатляващ като другите на острова, но компенсира с многото водни спортове и съоръжения за семейства. 

Каламаки (Kalamaki)

Разделен от Лаганас от 5-километрова плажна ивица, определена като част от националния морски парк (и съответно няма никакви сгради по нея), Kаламаки не е толкова шумен колкото съседа си и приляга повече на семейства и влюбени двойки. Тук пясъкът е също толкова приятен, колкото и гледките, и е много близо до летището.

Циливи (Tsilivi)

Това място е на около 6 км от град Закинтос и за по-малко от 20 години от малко рибарско селце се е превърнало във ваканционно селище от най-висок стандарт. Плажът е дълъг, а пясъкът - добър. Гледките са впечатляващи. Има много хотелчета със средни и ниски цени, както и голям избор от заведения.

Василикос (Vassilikos)

Близо до югоизточния край на Закинтос, гледащ на запад към залива Лаганас, Василикос е един от най-привлекателните и спокойни плажни комплекси на острова. Тук са и някои от най-добрите хотели.
 

Забележителности около Закинтос
O.Закинтос All inclusive 5 нощ. от 19.06., х. 4 *
от 745 лв.
O.Закинтос All inclusive 5 нощ. от 19.06., х. 4 *
5 нощувки
Автобус