Зеефелд

Забележителности             

Езерата
             
Wildsee                      
По времето на император Максимилян тук е открит нов вид риба – Минога, от продажбата на която района извличал големи икономически ползи. Това обаче продължило само няколко десетилетия. Днес езерото допринася за красотата на високото плато Зеефелд и с двата си плажа е доста популярна дестинация. Южните брегове на Wildsee, заедно с мочурището Reither, са природен резерват от 1926 година насам, поради специфичните растителни видове в местността                   

Езерото Ablass              
Това езеро, което за съжаление днес не съществува обяснява името на църквата Heiligkreuzkirche, наричана още „Малка църква в езерото”. Водоемът е изграден по нареждане на херцог Зигмунд Рих като рибарско езеро. След това на скалист остров е построена църквата и е направен мост, който да я свързва със сушата. Всичко това е завършено през 1866 година.  Водоемът е бил голям около 30 хектара, но след като е продаден, новия собственик го пресушава. Вероятно заради слабия улов.                  

Езерата Wildmoossee и Lottensee – два природни феномена.                
Близо до идеалистичното езеро Möserer на платото Wildmoos (1320 м.), много известна забележителност близо до Зеефелд, може да видите изключително интересен природен феномен: сякаш от нищото върху ливадите се появяват две езера  - Wildmoossee и Lottensee. Това необикновено чудо на природата вероятно е комбинация от нивото на водата в подземната карстова система, пролетните дъждове и топенето на снеговете.  Вероятно в земята под езерото има големи процепи, които обаче са запечатани на по-голяма дълбочина. Щом започне топенето на снеговете подземната система се пълни и водата, която е в повече, излиза на повърхността през дупките по ливадите и се образува езеро. Интересно е, че нивото на водоема продължава да се покачва и след като приключи топенето, а във водата излизат мехурчета от подземни извори. Езерата се задържат така през цялото лято, при това на дълбочина подходяща дори за плуване, и есента внезапно пресъхва само за две или три седмици. Досега никой не е успял да предскаже кога точно ще се появи езерото или ще изчезне. Това е така защото точните причини за този феномен или за липсата му не са известни.                     
 

 

Клисурата в Leutasch              
Всеки е чувал за призраци, джуджета и други митични същества. Казват, че те обитават места, които не се достигат от хората и това е причината почти никой да не е виждал подобни същества. Говори се, че Духа на клисурата живее в бездънния си замък от водовъртежи и водопади, които се образуват между скалите. Като се оставят настрани приказките за духа, тук може да видите спиращ дъха пейзаж от странни скални образувания изсечени от силата на водата минаваща между тях. (info.leutasch@seefeld.com)                   

Порта Клаудиа - Останките от бившата крепост на границата между Бавария и Тирол
По време на Трийсетгодишната война (1618-48) правителството на Инсбрук дало разрешение да се построи крепост върху земята на манастира Freising, в тесния край на долината Scharnitz. Изградена е между 1632 – 1634 година. На празника по освещаването на този подобен на дефиле участък от долината, крепостта била кръстена на лукавата принцеса Клаудиа де Медичи, която лично присъствала. Едновременно с това на края на долината Leutasch е изградена т.нар. „Шанца”. Порта Клаудиа така и не била атакувана по време на Трийсетгодишната война. Около 1670 година била разширена според плановете на Christoph Gumpp. (info.scharnitz@seefeld.com)


Музей Гангхофер                       
Лудвиг Гангхофер (1855 – 1920), един от най-известните австрийски писатели за времето си, прекарва много време в ловната си хижа Hubertus. Тук авторът е написал много от романите си, включително и най-известния от тях – „Das Schweigen im Walde” („Тишина в гората”). Също така тук е приемал и личности от света на изкуството като Рихард Щраус.  Приходът от романите позволява на Гангхофер да наеме хижата. Той е един от най-добрите ловци в Северните Алпи. Някои от пътеките, отъпкани от него са се запазили и до днес. Хората с интерес към историята и културата трябва да посетят и музея, който е точно до църквата в селцето Kirchplatzl. Това място ще ви даде идея за живота на твореца, за живота в околността и за ловът по тези места.               

Изворите на река Исар, Scharnitz                          
В миналото е всявала ужас на местното население, когато е преливала, но също е донасяла и благословия за реколтата и хората по бреговете и. Днес река Исар все още е част от културата и живота на региона на. Близо до извора може да видите място, където в многобройни точки водата тече от скалите. Плюс това е целогодишно. Тук е популярно място и за каране на кану. Елате и се насладете на чистата вода в природен резерват „Alpenpark Karwendel”.                        

Камбаната на Мира и Разходката на Мира                    
Камбаната на мира, на западния хълм до Mösern е наистина впечатляваща гледка. Издигната е в средата на магическа алпийска провинция и от там се разкрива чудесна панорамна гледка към вътрешността на Тирол.             

Каменният кръг –пресечна точка на световните религии                    
Тук ще видите изображение на тайната вечеря във формата на камъни, които тежат около 23 тона. Те били наредени на хълма във формата на специфично съзвездие фиксирано на 21 юни, 2000 година. Това ни позволява да се връщаме отново към настъпване на новото хилядолетие.                          

 


Какво да правите 
            
Ски                
Склоновете се обслужват от една въжена железница, два кабинкови лифта, три седалкови лифта и 14 влека. Пистите за начинаещи са съвсем близо до центъра на града, а станцията на лифта за главната ски зона е на по-малко от километър на север от курорта (за пистите Gschwandtkopf). На почти същото разстояние, само че на юг от селището е лифта за пистите Rosshütte/Seefelder Joch. До тях, както и до всичко друго наоколо може да стигнете с безплатните автобуси, които вървят на интервали от 20-30 минути в дневните часове. Освен това около Зеефелд им над 200 км добре подържани трасета за ски бягане.                      

Други               
Други зимни дейности, които се предлагат в района включват кънки на лед по естествени или изградени пързалки, кърлинг, возене на шейни с конски впряг или направо езда, тенис на закрито, бобслей, голф на закрито, парасейлинг, боулинг, скуош, планински походи (има над 97 км. отъпкани пътеки), фитнес програми, плуване и т.н.

Летните посетители могат да плуват в три езера, открит басейн с топла вода близо до езерото Seefeld или в откритите и закрити басейни на център Olympia. Други дейности за през лятото включват тенис (18 открити и 8 закрити корта), езда (две конюшни със закрито училище), голф  (игрище с 18 дупки, което е оценявано от ценителите като едно от стоте най-добри в света). Също така може да си наемете колела за разходка в гората, да отидете на рафтинг  или да ви теглят с моторница, докато вие летите с парашут зад нея – парасейлинг.                      

По което и време на годината да дойдете, може да пробвате късмета си в казиното на ул. Bahnhofstrasse. Там има рулетка, блекджек, покер със седем карти, ротативки и др. 

Когато сте в Зеефелд ще откриете, че е много удобно да разгледате част от региона Бавария в Германия. Може да видите споменатото Wildmoos, а може и да не успеете. Ако нямате късмет ще заварите ливада, на която дори пасат крави, но иначе водоемът бързо се възвръща и при подходящите условия достига дълбочина достатъчна за плуване. Може да посетите и малкия германски град Mittenwald. Пътуване, което спокойно се осъществява за един ден и до вечерта сте обратно в Зеефелд. За повече информация относно региона попитайте в Туристическия офис в града.              
 

В Зеефелд се провеждат и голям брой бизнес събития. Планинската атмосфера не пречи, а даже напротив, на конгреси, срещи и бизнес форуми. Двете партита на BMW моторспорт и представянето на новата Фолксваген Костенурка са отлично доказателство за това.  Удобни за мероприятия са Конгресния център и Зала WM.       

Забележителности около Зеефелд
Топ оферта - Виена със самолет
от 526 лв.
Топ оферта - Виена със самолет
3 нощувки
Самолет