Златоград

Възрожденският квартал
Намира се в старата част на град Златоград. В този квартал са запазени около 100 възрожденски сгради, които притежават прекрасна архитектура и са обявени за паметници на културата.

Етнографският ареален комплекс - Златоград (ЕАК)
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 86 място. Открит през 2001 година, той е първият в България частен етнографски комплекс. Представлява музей на открито и показва как Златоград е изглеждал преди 100 години. Целият комплекс включва историко-етнографска музейна експозиция с архитектурна сбирка, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири, гостилници и механи, които предлагат родопски специалитети и напитки по оригинални рецепти. Към комплекса се присъединява и кафене "Старият град", което се намира в началото му. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година.
Адрес: ул. "Стефан Стамболов" №40
Телефон за връзка: 03071/ 4166; 03071/ 4474
E-mail: eас@eac-bg.com
Website: http://www.eac-zlatograd.com/bg/home/

Механа "Беловидово"
Намира се в двора на Етнографския музей. Сградата на механата отразява характерната архитектура по време на Възраждането. В нея може да се насладите на прекрасните традиционни златоградски ястия и специалитети.

Механа "При воденицата"
Механата се намира в близост до Воденицата ( един от обектите на Етнографския ареален комплекс - Златоград) - традиционни съоръжения, тепавица, валявица и воденица - караджейка. В това заведение също можете да се насладите на вкусните традиционни златоградски специалитети, на тамошния качамак, който е приготвен от прясно смляно брашно.

Ресторант - винарна "Александрови къщи"
В това заведение не пропускайте местните специалитети - клин, сърми, баклава, пататник, както и други ястия като шашлици, гювечета, сачове и други. Има богат избор от червени и бели вина.

Водните съоръжения в ЕАК
Воденицата е с три действащи водни съоръжения – валявица, тепавица и караджейка. Валявицата - представлява традиционна "машина за пране". Все още се търси и се използва. По онова време хората са я използвали  за овалване на козинявите халища. Тепавицата е изпълнявала основна роля при производството на шаяк – тъкан, използвана за направата на традиционни носии (мъжки и женски). Воденицата - караджейка мели царевично брашно, от което се омесват специалитети от района.

Църквата „Свето Успение Богородично“
Църквата е изградена по време на Възраждането през 1834 година. Представлява една от най-старите църкви в Родопите. Храмът е вкопан близо 1,5 метра в земята. В двора на храма пък е запазено уникално килийно училище. Малката и неугледна стаичка представя трудното начало на съвременното българско просвещение, зародило се в тъмните векове на робството. Днес е възстановен одъра, на който е седял учителят. Той едновременно упражнява своя занаят, шивачеството, и наблюдава скупчените в ъгъла ученици. Децата се учат да пишат върху пясък, насипан в плитки дървени сандъчета.

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"
Църквата „Св. Георги Победоносец” е завършена точно в годините на учредяването на независимата Българска екзархия. През 1871-1872 г. е издигната високата камбанария, свидетелстваща за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя. А още през 1852 г. в двора на строящата се сграда е открито двуетажно училище по модерната за времето си взаимоучителна методика. Днес то е реставрирано като музей и ние можем да влезем сред чиновете на класните стаи.

Музейна сбирка на съобщенията – единствена в България.
Паметник на Дельо войвода
Намира се на мястото, където се смята, че е смъртно прострелян Дельо войвода.

Светилище “Белото каменье”
На около 6 км североизточно от Златоград при село Старцево археологическите проучвания на светилището дадоха невероятно богати резултати. В пукнатините сред стърчащите зъбери се открити хиляди находки – дарове, принасяни от древните хора на езическите богове. Култът възниква в незапомнени времена и продължава чак до приемането на християнството.

Природните феномени
На около 10 км в посока гр.Кърджали между с.Добромирци и с.Бенковски се открива гледка, наподобяваща лунен пейзаж. Отвсякъде стърчат скали с най-причудливи форми. Ако се взрем в чудноватите канари ще започнем да виждаме образите на различни животни. Ето тук лежи полегнал на слънце гигантски Крокодил. Встрани пък се различават формите на великанска Гъба. Малко преди Бенковски на юг се очертава исполинска Лъвска глава. След нея по пътя за с. Горна Калоба ще достигнем до природния феномен Слона. И до днес той е свещено място за местните хора. Те връзват по околните дървета шарени парцалчета и вярват, че на това място се лекува шарка. На много места в скалите са издълбани стотици различни по големина и форма басейни, използвани като олтари през тракийската епоха. Изсечени улеи отвеждат жертвената течност по склоновете на величествените канари. Над тях са издялани трапецовидни ниши, подобни на тези, които могат да се видят и в други части на Източните Родопи.

Свещения град на траките Перперикон
Този най-прочут през последните години археологически обект в България се намира на около 20 км североизточно от гр. Кърджали. До областния център на Източните Родопи пък разстоянието от Златоград е около 50 км по удобни пътища.

Светилището на Орфей при днешното с.Татул
Другото забележително място в Източните Родопи. Стигайки до Момчилград, който е също на 50 км от Златоград. Оттам по добре обозначен с табели асфалтов път ще отидем до друг голям тракийски храм, свързан с „цивилизацията на скалните хора”.

Забележителности около Златоград
Свързани Пътеписи за Златоград