Майорка

Палма де Майорка

Рибарските мрежи се вадят да съхнат на кея, блестейки в средиземноморско синьо. Зад тях може да видите сградата на пазара Ла Лоня, датираща от 1388 г. Местата, на които сега пием кафе, през Средновековието са били местата, където се е осъществявала голяма част от търговията в Средиземноморието. Още през 123 г. пр. Хр. римляните кръстили този град Палмерия. По-късно името дадено на града от мурите – Медина Майорка, станало име на целия остров.

Casco Antiguo (Старият Град)

По уличките и алеите на Стария град на Палма може да чуете ехото на миналите векове. Разходете се в един от най-големите райони в Европа с древни сгради. Разгледайте красивите дворци и посетете дизайнерските хотели и барове.

La Seu (Катедралата)

Не пропускайте да видите Катедралата, датираща от 1231 г., с фантастичните и върхове от ковано желязо от архитекта Гауди – единствената катедрала в света гледаща към Меката. Крал Хайме I използвал минарето на една от старите мурски джамии, за да направи часовникова кула.

Бинисалем (Binissalem) – Виненото село

Пробвайте дегустацията на вино при Хосе Луис Ферер или в някоя от другите изби. Вината от Майорка печелят все повече награди в цял свят. По време на винения фестивал селището Бинисалем е просто една дълга маса, обсипана с вино и храна.

Манастирът във Валдемоса

Високите планини и дългите ливади обграждат Валдемоса, селото, където се заселили първите двама знаменити жители-туристи: Фредерик Шопен и Джордж Санд. В манастира всичките килии за монасите са подредени в редичка и всяка има собствен изход към градинската тераса с цъфтящи магнолии и чудесна гледка към долината.

Форментор (Formentor)

Замайващи завити пътища и впечатляващи скали. Северозападна Майорка е дива и прекрасна. Тълпи от хора спират покрай пътя, за да направят снимки.

Синеу (Sineu)

В центъра на Майорка се намира най-старото село - Синеу, в което е живял самият крал. Смятало се, че поради разположението на селището, ако островът бъде нападнат от пирати, кралското семейство ще може да избяга. В продължение на над 1000 години всяка сряда тук на пазара са идвали фермерите, за да продадат или купят крави, бикове, коне, магарета, патици и т.н.

Сойер (Soller)

Жителите на Сойер живели векове наред скрити в долината, зад редица планини. Изкачването на планинската верига било толкова трудно, че хората предпочитали да ходят до Палма по море. А така и така вече са на лодката, защо да не отскочат до Франция. Солер станал триъгълник, с ъглите си към Майорка, Испания и Франция. През 1911 г. е издълбан тунел под планините и най-накрая, хората от Сойер можели да осъществяват контакт със собствения си остров.

Забележителности около Майорка
Свързани Пътеписи за Майорка
ОТ ЕВРОПА ДО КАРИБИ
от 3812 лв.
ОТ ЕВРОПА ДО КАРИБИ
18 нощувки
Кораб
Барселона, 3 и 4 нощувки със самолет
от 582 лв.
Барселона, 3 и 4 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет