Атина - непременно опитайте


Когато за пръв път посетих Атина, беше люта зима.Според атиняни.Зъзнеха, сгушени в джинсовите си сакенца и сочеха за доказателство 5 милиметровата снежна покривка, задържала се в северните части на града. Слънцето ме приветстваше и ми казваше - не ги слушай тези, те не знаят що е студ.Ама някак си усмихнато го правеше, почти по пролетно и аз се влюбих в града, барабар със слънцето, Акропола и мърсотията.Почувствах се по-у дома от удома си.
Та как да не се влюбиш в място, където през януари улиците са зелени и цветни. А движението не е кой знае колко по-натоварено от това в София,макар местните да твърдят друго
Градът, с цялата античност която носи, внушава респект и някакво странно спокойствие, поне за мен.
Макар олющените и неподържани сгради да не са рядкост, то тези, които съхраняват историята на панелинската цивилизация са внушителни
Библиотеката
Националната Библиотека на Атина е учредена през 1832 година като "Държавна Библиотека".Първите”Идеи за създаване на Национална Гръцка Библиотека” са на елинофила Майер през август 1842г.Идеята е подета през 1829година от държавника Йоанис Каподистриас.През 1834 година Библиотеката е преместена в столицата Атина и временно се помещава в сградата на банята , намираща се на територията на древния Ромейски пазар, по-късно бива преместена в църквата "Свети Елефтериос" и в някои други сгради.На 16 март 1888 са направени първите копки на модерна нова мраморна библиотека.До 1903 година Библиотеката се помещава в сградата на Университета,след което се премества в собствената си сграда.
Националният Университет
на Атина е създаден на 3 май 1837 година и първоначално е подслонен в жилището на архитекта Стаматис Клеантис, в североизточната част на Акропола. Бил е първия Университет не само в Гръцката държава, а в цялото източно Средиземноморие.
През 1841г. Атинският Университет се преместват в нова страта, проектирана от Кристиан Хансен.
Атинският парламент
 е сграда в стил неокласицизъм, проектирана от архитекта Гертнер.Сградата се строи в периода 1836-1840г.Построена е и дълги години е служела царско жилище.Едва през 1929 година сградата се превръща в Парламент.
Едно доста атрактивно местенце за чуждестранните туристи, които се тълпят да наблюдават впечатляващата церемония по смяна на караула.
естествено най-голямото забавление е снимка с караула.Основно правило обаче е да не се пипат войниците.Иначе разни веселяци пробват с всякакви маймунджълъци да разкончентрират безупречната им неподвижност.
Площадът пред Парламента е пълен с гълъби, които не се плашат от туристите, а дори кацат по раменете им.
Ромейският пазар - там са запазени 4 колони от древноелинската Адрианска библиотека.естествено, непосредствено до нея има традиционното гръцко кафенио.Демек място, където можеш да седнеш да изпиеш една чаша ароматно гръцко кафе, поднесено непременно с чаша вода.
Всъщност в туристическия район е пълно с такива приятни малки кафенета, запазили духа на древна Елада.
Пътят към Акропола е стръмен, но приятен
самият Акропол се намира в най-горната част на Атина.Самото словосъчетание е изградено от гръцките думи άκρη-край и πόλη-град и значават крепост в края на града.
В момента Акрополът е исторически паметник, в който и камъните говорят. Всъщност, когато за пръв път стъпих на Акропола, понечих да си взема малко камъче за спомен.Едва навела се и моментално бях спряна от охраната.Обясни ми се,че за това ми действие мога да бъда подведена под съдебна отговорност.Защото наистина там всеки камък има хилядолетна история.
Партенонът
 е най-големият храм в Акропола.Преди изграждането му, на негово място е имало друг храм, разрушен през 480 година преди Христа от персите.Строителството на Партенона започват по времето на Периклис, през 447 г.преди Христа.Завършен е през 438гпр.Хр., но цялостната му декорация е завършена през 432г.пр Хр.Храмът е посветен на богинята Атина Партена, покровителката на град Атина.Златната статуя на богинята, която е красяла грама в древността, е изработена от скулптура Фидис.Според твърденията на Тукидит златото, което е използвано за направата на статуята, би могло да покрие икономическите нужди на целия град.
В момента Партенонотът се реставрира.
Ерехтион
- Според митологията, този храм е построен в следствие на спора между богинятаАтина и бог Посейдон, за управлението на града.Легендата разказва,че богът на морето Посейдон ударил с тризъбеца си скала и е избликнала морска вода.На свой ред Богинята Атина ударила с копието си и поникнала маслина.Боговете, които били съдии в двубоя, присъдили наградата на Атина. Атиняните обаче, искайки да помирят Атина и Посейдон, им посветили по един олтар,помещавани под един и същ покрив.
Така е посторен най-своеобразния храм в Акропола.Храмът на Атина и Посейдон.На това място, според митологията, е бил домът на цар Ерехтион, който по-късно е отъждествяван с Посейдон.Затова и храмът носи името на знаменития атински врадетел-Ерехтион.
Храмът е построен между 425 и 406 година пр.Хр.
Външно той е разделен на 2 части –източната -наа Атина и другата-на Посейдон. В частта на Атина има една дървена статуя,изработена от маслиново дърво, за което се смята,че е паднало от небето.В олтара на Посейдон, където се слиза по 12 стъпала в едно място има три дупки в скалата, които са направени от тризъбеца на бога, според вярванията на древните.Най-известното място в храма, обаче е “Покровителят на Девойките” така наречените Кариатиди.Става въпрос за един покрит балкон, чийто покрив се поддържа от шест женски фигури, наричани Кариатиди.
Сега някои от Кариатидите
 се съхраняват в музея на Акропола.
Храмът на Атина- Нике
Е един малък изцяло мраморен храм,чийто строеж започва между 427 и 424 година.Поради липсата на средсва,криза настъпила с ПЕлопонеската война, строежът на храма отнема повече време. Вътре в него е положена статуя на Атина Ники, която държи в лявата си ръка илем, а в дясната-нар-символ на боговете от долния свят.

Моят съвет е-ако ви се удаде случай, отидете.Ей го къде е.Няма да съжалявате.


Дата:
4/5, гласа
Етикети: Гърция  | Атина
Забележителности около