Авиационен парк – град Омуртаг

Едно малко градче в североизточната част на страната, разположено току до главен път София – Варна, с пълно право си е спечелило славата на “звездно градче на България”. Безспорно, като роден  за втория български космонавт Александър Александров – носещият името на славния български хан Омуртаг град, заслужава това признание.

Идеята за изграждане на авиационния парк край гр.Омуртаг, горещо приветствана и подкрепена от градската управа, е на самия Александър Александров.

Близо до пътя, в специално подредения парков комплекс, атракция представляват  изложените три вида самолета, с които той е летял.Това са МИГ – 19, с който е започнал кариерата си на пилот, по-късно продължава на  МИГ-21 БИС и СУ – също пилотиран от Александров.

Забележително в необикновената експозиция под открито небе, е присъствието на зенитно-ракетната установка М-11. Тя става известна на света на 1-ви май 1960 г., когато руските въоръжени сили свалят американския U2 – събитие, смятано за начало на ново противопоставяне между великите сили Русия и САЩ в онези времена.До ракетната установка е изложена и радио-локационна станция „Звезда”. Тя е служила за откриване и прицелване на въздушни обекти. 

Любопитство и интерес у възрастни и деца предизвиква и останалата авиационна техника, подредена в експозиция, която можете да разгледате винаги, когато наминавате оттук.

На откриването на авиационно-космическия комплекс край гр.Омуртаг, в началото на месец юни през 2008 година, като специален гост присъства делегация от летци, покорили космоса двадесет години по-рано на борда на космическия кораб “Съюз ТМ5”.Тук, са – самият Александър Александров, колегите му, с които е бил в орбита - командирът Анатолий Салавьов, борд инженерът Виктор Савинин и борд инженерът на орбиталния комплекс Муса Манаров, както и генерал-лейтенант Владимир Александрович Шаталов - ръководител на центъра за подготовка на космонавти.

Разбира се, за Александър Александров е чест някогашните летателни апарати, а днес -  музейни обекти, да се съхраняват в близост до родното му място.

Както е гордост и чест за съгражданите на космонавта да съхраняват в залите на историческия музей на  гр.Омуртаг, скафандъра, с който е осъществен вторият полет на българин в космоса.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Омуртаг
Забележителности около