Духът на Атон/Света гора

Усетихме духа на Атон в един слънчев майски ден на борда на кораба Мения-Мария 3. В 7 тръгнахме от хотела си на Касандра, за да стигнем до Ситония -втория ръкав на Халкидики. От Ормос Панагияс започва еднодневния круиз до Agios Oros- the Holy mount.
Пътуването започна доста студено, косите се развяваха от буйния вятър. Но всички искаха да са навън, да чувстват морето.
Да видят първи връх Атос- заснежен и недостъпен. Да „погълнат” и запишат всичко с очите и сърцето си. И преди да ви пренеса там- в забулената от духовност и облаци свещена планина само малко инфо...
Света гора се оформя като манастирска общност през 963 година, когато монаха Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички манастири на Атонската Света гора. Атон е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира.
И ето- направо пред нас е връх Атос....Красив и леко забулен от облак, със снежен връх. Всички камери и фотоапарати са в готовност. Едно напражение и респект чувстваме –като Алеко пред Ниагара май...Ще видим осем от Атонските манастири, обикаляме около източния бряг. Започват „лекциите” на гайдовете на три езика. Ако пропуснем нещо ще го повторят, Слава Богу! Най-странния факт ще ви споделя , за всичко друго-има чичко Гугъл...Монашеската република има „собствено”време , собствен часовник! Ето - приближаваме се към огромия руски манастир и часовника показва 4 часа следобяд, а още няма 12! Вече не помня –май с изгрева започва деня им и свършва със залеза.
Ето- има и пристанище, но само за специални гости и в никой случай-жени! Нали сме били опашката на Дявола и вкарваме в грях! Без нас обаче и тези със забраните нямаше да ги има,нали?
Вижда се водопад, красиво е....Вятъра вее косите, морски пръски в лицата, а камерите и фотоапаратите „записват” мига. Задминаваме предния кораб. Брей че пиратска история! Остава да вземем немците на абордаж. Ма не ги взехме, отърваха кожите, милите.
Ееех, слизаме в Орануполис-град, граничен с Монашеската република, където вече женския ми крак може да стъпи. Боже, как бъъъъързо върви времето.....когато ти е така интересно и захласнато. Имаме 2 часа за обяд, сувенири и разходка и тръгваме обратно. Ще се разделяме с Атон –дай поне да пратим картички! Не може ли да спре туй време бе, така ми е хубаво! Да удължим мига , да запазим обхваналия ме атонски дух на размишления и преклонение. Купих миро, ето и сега го отварям и пускам Духа. Усещате ли го? Онзи мистичен дух на библиотеки и стари книги, сред които можеш да прекараш деня ...Духа на отдаденост на Бога и самовглъбеност. На природна красота и недостъпност. Дааааа, мистичната, божествена и природна недостъпност на планината. Връх Атос –първото, което видяхме от Атон -е висок над 2000 метра...Планини , водопади , облаци и тайнствени манастири с библиотеки, в които искам да се изгубя, но нямам шанс.....С книги- стари, стари и свещени. И спокойствие, и тишина, нарушавана само от манастирската камбана.....
Вие преценете дали е екзотично, мистично или близко. И усетете духа на Атон когато имате шанс- 30 евро е билетчето за „Мения-Мария”, нашия пиратски кораб, който ни пренесе през времето между втория и третия-свещен- ръкав на Халкидики.
А аз все си спомням красивите гледки от кораба и тези, които описваше съзнанието ми прескачайки зад манастирските врати и мечтая да се загубя в библиотеките на Атонските манастири........Макар да няма шанс.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Гърция  | Халкидики
Забележителности около