Какво ни предлага Йерусалим?

Йерусалим е град в Израел, който се намира  на Юдейското плато, западно от Мъртво море. Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия. Разстоянието от София до Йерусалим е 1 612 км.В Израел можете да намерите керамика, медните изделия, изделията ръчна изработка, скъпоценни камъни и други златарски изделия.

Страната развива културен  и балнеоложки туризъм. Израел е също място, което се слави със страхотна кухня. Известната бърза закуска "хумус" , правена от нахут, се е превърнала в истински култ през последните 50 години.Всяка година се провеждат фестивали, които привличат хиляди туристи - оперни, театрални, както и известният Love Parade (Парад на любовта). Заради  удобното си географско положение Израел развива успешно конферентен и бизнес туризъм и високи технологии. Доста развит е и екотуризмът. Има повече от 50 национални парка на територията, на които се намират много от забележителностите на Израел.

Йерусалим

Дойде време да ви разведем из "Свещения град", както наричат Йерусалим. Първите данни за съществуването му се отнасят към средата на 2-то хиледолетие преди новата ера. Градът е бил част от територията на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йебус, която Давид превзема през 1 000 г. пр. н.е. и след като променя името й, прави от нея еврейски храм. Тези събития поставят началото на хиледолетната история на Йерусалим.

Днес градът привлича туристи както с мистиката и историческите си забележителности, така и с условията за почивка, които предлага. Тук можете да отседнете в петзвездни хотели, да ядете в скъпи ресторанти и да се забавлявате по много начини.

Ще ви предложим и няколко места, на които можете да отседнете. Ако резервирате пътуването си през един от най-известните туристически портали Expedia и изберете 5-звезден хотел като American Colony Hotel, в центъра на Йерусалим с включен самолетен билет, цената е около $3 487 (4 500 лв.) за 7-дневна за двама души. За по ниска категория хотел (две звезди) като A Little House In The Colony, с включен самолетен билет, ще платите с около $1 000 по-малко.Къде може да похапнете  и да се позабавлявате?

В Йерусалим има изобилие от ресторанти, в които можете да похапнете вкусно. Ако сте любители на различните салати, в "Grill Bar" можете да избирате между 13 вида. Ресторантът предлага рибни и мести ястия, както и традиционни специалитети. За тези, които искат да се наслаждават на красивата гледка на юдейските планини, докато вечерят южноиндийска  или традиционна израелска кухня, ресторантът „Almora“ предлага комбинация от всички изброени неща.

Нощният живот кипи активно в града. Хората, които обичат романтиката могат да й се насладят напълно, ако се разходят вечер из града. Кафенетата около пешеходната улица Ben Yehuda и Zion Square са място, където трябва да отидете. Литературното кафе Tmol Shilshom е привлекателно място за кафе и кейк. Там може да присъствате на литературни четения и да слушате поезия на иврид и английски.

Неща, които да видите

Ако пристигнете в Йерусалим през късния месец май ще можете да присъствате на Израелския фестивал. Той продължава 3 седмици, в които могат да се видят някои от най-добрите национални и международни театрални пиеси. Много от представленията се провеждат в Йерусалимския театър.

Месец юли също е подходящ за почивка в Йерусалим. Тогава се провежда международният филмов фестивал (Jerusalem Film Fest). Билетите за прожекциите са на достъпни цени, а към някои от тях има и допълнителни бонуси - четене на лекции за филмите, срещи с режисьорите, партита по случай примиерите на нови кинопрожекции.Парченца история

Както знаете Йерусалим е по-известен със своите исторически забележителности. Тук можете да посетите базиликата "Ейн Карем", да разгледате свети места като планината Елеон - мястото на Възнесение Христово; параклисът „Отче наш“; пещерата „Възнесение Богородично“ и базиликата на Агонията.

В Йерусалим можете да се разходите и из стария град, да разгледате Стената на плача или да минете по улица "Виа Долороса" - път на Исус към Голгота. В стария град можете да посетите още и стаята на тайната вечеря или да обиколите старите арабски пазари.

Новата част на Йерусалим ви предлага още да отидете до маслинения хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. Друга интересна забележителност са Гетсеманските градини, където можете да посетите и гробницата на Мария-Магдалена. По време на Великденските празници много вярващи се стичат към свещеното място "Божи гроб", за да присъстват на организираните великденски литургии.

Полезна информация

Израел е може би най-съвременната държава в Близкия Изток. Има излаз на Средиземно, Червено и Мъртво море. Топлият климат и природните условия на страната я пряват привлекателна за туристите през цялата година. Цените са много достъпни както за нас българите. Сключеното през 2007 г. споразумение между България и Израел дава възможност на български граждани да пътуват безвизово до тази страна.

Цените за стая за двама, за 1 седмица в 3-звезден хотел с включени закуска и вечеря, самолетен билет и застраховки започват от 900 лв. За вътрешни екскурзии се плаща допълнително. За посещения до различни забележителности ви препоръчваме да използвате автобус. Този вид транспорт е удобен за пътуване в цялата страна.

Билетите се купуват направо от шофьора на достъпни цени. В събота и в дните на еврейските празници автобусите не работят. Тогава може да използвате маршрутните таксита, които се движат по основните направления както в градовете, така и между тях. Тарифата обикновено не е много по-висока от тази на автобусите.

Валутата на Израел се нарича шекел. Един шекел е равен на 100 агарот (израелските стотинки). Банкнотите са на стойност от 10, 20, 50, 100 и 200 шекели. Има монети по 1, 5 и 10 шекела, както и по 5, 10 и 50 агарота. За по-сигурно обменете чуждестранната си валута в местни пари. Това може да на
правите още на летището, в хотела или в обменните бюра. Можете да плащате с всички видове международни кредитни карти, както и с пътнически чекове.

Успяхте ли да се докоснете поне частица от магията на „Свещения град“ и да се убедите, че трябва да посетите Йерусалим? Ако ви трябват още аргументи прочетете спомените от посещението в града на Илейн Вайсмел. Тя го описва като исторически духовен, магически и красив.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Израел  | Йерусалим
Забележителности около