Кастел "Состра" - римско присъствие по нашите земи


Ако някой ден - заредени с вяра и светли надежди, се запътите към Троянския манастир – традиционно място за поклоннически туризъм на всички българи, то сигурна съм – няма как да не забележите, заедно с приближаването, на около 12 км северно от град Троян, и на около 28 км южно от град Ловеч, съвсем близо до пътя - табели, указващи наличието на крепост и прилежащите към нея археологически разкопки.
Нищо, че успоредно на асфалтовия път, направо през руините, минава съвременна жп-линия.Все пак, Состра възниква като пътна станция, разположена по продължението на античния път Виа Траяна.Така, минавайки през планината Хемус, някога той свързвал провинция Долна Мизия с Тракия.А по цялата му дължина – от Ескус до Филипополис, били изградени множество пътни станции, укрепления, наблюдателни кули.
Една от тези пътни станции, е именно Состра, изградена в средата на втори век и просъществувала до края на пети.Най-ранната датировка на наименованието й, е от края на 4-ти век.Според изследователи “состра” на старогръцки означава пояс, превръзка, преграда, като това значение се свързва главно с конкретното географско разположение на крепостта.А то е – върху сравнително равен терен – 300 метра надморска височина, защитена от околните възвишения, и в непосредствена близост до естествен водоизточник – Ломешка река.
Удивително добро е състоянието на намерените тук стени и колони, постоянно подложени на атмосферните влияния.Причината вероятно се крие в здравината на използваните от римляните строителни смеси и сплави, чиито съставки не са напълно установени, и до днес.
Похвална е инициативата на Общината в град Троян през последните 4-5 години, заедно с финансовата подкрепа на дарители, за реставриране на крепост Состра с цел тя да придобие по-цялостен и завършен вид, както и за превръщането й в популярно място за културен туризъм.
Съвременните възстановителни и реставрационни процеси на територията на римски кастел Состра, успешно помагат на любителя-турист да добие относително реална представа за живота на военна част от около 1000 души.Такава е била числеността на настанената в кастела военна римска част.Тук, ясно се различават две кули, щабът на военната част, склад за жито, отделните жилищни сгради, мястото за погребения, древните улици.В резултат на археологическите разкопки на територията на Состра, са открити множество антични съдове, накити, както и бронзова маска , съхранявана в момента в НИМ, София.
Бъдете сигурни обаче, че интересът ви към римското присъствие по нашите земи, ще бъде провокиран веднага, щом пристигнете тук, край Состра!
Проучванията и изследванията в района, само допълват и обогатяват познанията ни за присъствието на Древния Рим на Балканите.
И така, запътени към срещата с българската духовност и вяра, не отказвайте и порцията история, която Состра щедро ще ви поднесе!

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Троян
Забележителности около