Кавала

   Счита се , че прекрасният град Кавала е възникнал през 7 век пр. Хр.  Известен е под различни имена:  Неаполис,  Христополис , Морунец. Гледайки към огромния град, човек би се запитал как е възможно преди столетия този многохиляден град да е колония на слабозаселения днес о-в Тасос. През 5 век Неаполис е независим, но по времето на Филип II Македонски губи независимостта си и става македонско владение. През 8-9 век става част от Източната Римска империя като е назован Христополис. През 11 век е в ръцете на франките, а през 13 век е побългарен и носи името Морунец. Турците го завземат през 14 век. Днешното си име получава през 16 век . За да се предпазват от пиратските набези, жителите построяват здрава крепостна стена на хълма Панагия. 

Нарастването на гръцкото население днес предопределя неговата съдба и от 1913 г. е в рамките на Гърция. Днешното си име е получил от франките, защото градът приличал на кон.

Всеки , който за пръв път посети Кавала , спира малко преди да е навлязъл в града, запленен от панорамата, която се открива пред него. Мнозина го оприличават с нашия град- Велико Търново, заради хълмистия релеф и крепостта, която се извисява на най - високата точка.Изкачвайки се нагоре, може да поспрете в някое уютно ресторантче.

Така вървейки нагоре към крепостта, достигате до една емблематична сграда, наречена Имарет, превърната от египетският завоевател Мехмед Али в дом за стари хора..

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Гърция  | Кавала
Забележителности около