Керамоти, моята нова любов

Всичко започна от един 24-ти май преди две години. Един мой познат – виден столичен тарикат-  ми предложи да ме заведе в Гърция на място, където е хем хубаво, хем евтино. Е, те такова животно нема си рекох аз. Въпреки, че хотелчето, в което ни заведе Стефан беше доста запуснато и понамирисваше на мухъл, всички останахме в захлас от красотата и спокйствието на това райско кътче, наречено Керамоти. Ето така де роди моята последна любов от пръв поглед.Разположено на миниатюрен полуостров, създаден в продължение на милиони години от наносите на р.Нестос (Места), живописното малко градче отстои на равни разстояния от Кавала и Ксанти. Керамоти е опасано от разкошна плажна ивица от фин пясък (широка поне 50-60 м), която продължава цели десет километра по посока устието на р. Места и отвъд него. Гледан откъм морето, полуостровът напомня на Карибски пейзаж.
Доскоро малко рибарско селище е било транзитен пункт, от който туристите се отправяли с ферибота до о-в Тасос. Всичко започва с това, че често някой закъсал по пътя автобус изпускал последния ферибота и местните най-после се сетили, че покрай минаващите транзит туристи може да се припачели нещо от някоя и друга нощувка. Едва през последните няколко години Керамоти се превръща в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица и подкупващо спокойна атмосфера, който дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Керамоти е идеално място за прекарване на отпуската за всички, които искат да си починат далеч от шума на големите курорти. Малките хотели и блокчета от по няколко ваканционни апартамента предлагат общо не повече от 600-700 места за летовници.

Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до о-в Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Ежедневието в Керамоти е запазило своя спокоен ритъм отпреди десетилетия. Сутрин хората пазаруват от фурната и магазините, следобед в градчето е тихо и спокойно, тъй като повечето от тукашните вземат следобедната си „сиеста” Само за рибарите-въдичари няма минута почивка. Те са окупирали кея и от време на време огласят околността с възгласите си по повод поредния успешен улов. Вечер местните хора се срещат с приятели на традиционната разходка (т.нар. „волта”) по крайбрежната улица, която вечер се превръща в пешеходна зона. После завършват вечерта в някое от кафенетата или таверните.

В Керамоти човек може да намери всичко необходимо за ежедневните си нужди. Поща, банка с банкомат, интернет кафета, супермаркети, месарница, фурна с разкошен ръчен хляб, таверни и рибни ресторанти, кафенета, сладкарници и дори дискотека на открито. По улиците обикалят гласовити амбулантни търговци с малки пикапчета, които предлагат пресни плодове и зеленчуци.

Плажът се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близкатата си част до Тасос е широк не повече от сто и петдесет - двеста метра. Без преувеличение може да се каже, че този плаж би изглеждал добре навсякъде по френската и италианската Ривиера. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, с не по-лошо качество от този на Златни пясъци или Слънчев бряг, само че без бетонни градини, а броят на  хората, налягали по него на единица площ е поне100 пъти по-малък, отколкото по нашенските курорти. Брегът е полегат, а дъното покрито с пясък. Няма и помен от морските таралежи, които гъмжи на остров Тасос. Водата е кристално чиста и топла, като може да се влезе поне 50-60 м навътре, без да е станало дълбоко.  Наред с „дивия” плаж има и няколко обособени зони със стационарни чадъри и шезлонзи. Най-известната от тях е "Паралия бийч", където има голям бийч бар, в който вечер се събират много младежи за поредния среднощен купон.Морето е тихо и плитко на десетки метри от брега, а водата - кристално чиста и прозрачна, което прави Керамоти идеално за летуване на семейства с деца. Влюбените двойки пък със сигурност биха се радвали на уединение и романтика. Кедровата гора, която отделя градчето от плажната ивица, създава усещане за спокойствие и пълен релакс - без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. Затова нуждаещите се от спокойствие и почивка биха се почувствали направо в рая. За разлика от много други области в Гърция, Керамоти грабва окото с многото зеленина. Къщите и малките блокчета са кокетни, а дворовете на местните хора са старателно поддържани, отрупани с богата южна растителност – палми, кипариси, лян, зокум и др., с редовно подстригвани тревни площи. Отвсякъде лъха спкойствие, огряно от слънчевите лъчи. Това е Керамоти, моята нова любов.

Почивка в Керамоти
Дата:
4/5, гласа
Забележителности около