Керкира – столицата на Корфу

В Керкира успях да посетя няколко неща – църквата „Св.Спиридон“, Музея за азиатски изкуства, старата крепост, а също и площада Еспланада или Спианада (и двете имена са актуални).

Църквата „Св.Спиридон“

Църквата „Св.Спиридон“ - най-високата сграда на снимката. На о.Корфу изключително много почитат този светец и имат четири празника в годината в негова чест. Мощите на Свети Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква в Керкира. Забележително място. В самата църква не могат да се правят снимки.


Музей за азиатски изкуства


Музея за азиатски изкуства – известен още като двореца на Св.Михаил и Св.Георги. Архитектът преустроил двореца е Джордж Уитмор. Използван е като резиденция на британски комисар. По - късно е използван за седалище на рицарите на ордена на Св.Михаил и Св.Георги. След като Йонийските острови се обединяват, британското правителство подарява двореца на гръцкото кралско семейство, което го ползва за известно време като лятна резиденция. През 1927г. Грегориос Манос превръща двореца в музей като дарява голяма част от експонатите, които може да се видят и днес там. След години се появяват и други дарители. Експонати има от Китай, Япония, Корея, Тибет, Непал, Индия, Пакистан и Сиам. Те са направени от най-различни материали и от различни векове.

За да разгледаме целия музей ни отне около 2 часа, но не съжалявам и за минутка прекарана там. А входът беше изключително малко – 3 евро. Ако посетите Керкира, това е едно от местата, което не бива да подминавате.

Отвън сградата не е много поддържана, но вътре е истинско съкровище.

-Входът на музея


Това са част от експонатите


- монети

      
Портрет на Грегориос МаносЗаседателните стаи

Старата крепост

- входът на крепостта. На мястото на циментовия моста е имало подвижен мост (като всяка крепост, и тази си е имала подвижен мост).

Крепостта не ме впечатли много, но когато се качихме на върха, нещата се промениха. Имаше тунели и определено някой от местата на крепостта не бяха почиствани от доста време.- фарът на крепостта (вижда се малко от него на върха на скалата)


- в крепостта се помещава и университета по музика.


– част от площада Спианада ( зелената площ) погледнат от старата крепост – твърди се, че този площада е най-големия на Балканите.

И да не си помислите, че само у нас има циганийки

- ето и в Керкира по малките улички също има такива неща:)

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Гърция  | Корфу
Забележителности около Корфу